📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

    , , , ,   , , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
5.0 3

Často se mi stane, že koupím maso s kostí, ale nakonec na přípravu použiju samotné maso a zůstanou mi tak odříznuté, tepelně neupravené kosti. A to ať už hovězí, vepřové či drůbeží. Pokud se to stává i vám, kosti rozhodně nevyhazujte. Skvěle se totiž hodí na přípravu poctivého vývaru. Klidně si je střádejte do mrazáku a pak použijte v případě potřeby. Jen počítejte s tím, že pořádně silný vývar potřebuje čas 🙂

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 5 hodin 30 minut
  • 10 minut

    5 hodin 30 minut

    5 hodin 40 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

HOVĚZÍ VÝVAR

1,5 kg hovězích kostí

2 lžíce jablečného octa

3 bobkové listy

10 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

100 g mrkve

50 g petržele

50 g celeru

sůl

pepř

2 hrsti čerstvé petrželky

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

300 g jater (drůbežích, vepřových aj.)

1 vejce

3 stroužky česneku

1 lžička majoránky

20 g mandlové mouky

10 g psyllia

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 5 hodin 30 minut
  • 10 minut

    5 hodin 30 minut

    5 hodin 40 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

HOVĚZÍ VÝVAR

Aby byl výsledný vývar co nejčistší, je možné zvolit několik postupů.

  1. Pro výraznější barvu a chuť můžete hovězí kosti nejprve opéct v troubě. Rozložte je do pekáčku tak, aby se nedotýkaly, a vložte do trouby předem vyhřáté na cca 200 °C. Pečte cca 20 minut, otočte je a pečte dalších 10 minut. Opečené kosti nasypte do hrnce. Do pekáčku nalijte trošku horké vody a rozpusťte všechny připečené části (pozor na ty opravdu spálené, ty by dodaly vývaru hořkou chuť). Šťávu z pekáčku pak nalijte do hrnce ke kostem.
  2. Kosti můžete místo upečení blanšírovat. Stačí je pár minut povařit ve vroucí vodě, tu pak vylít a kosti opláchnout. To můžete opakovat i dvakrát či třikrát. Tento postup pomáhá tomu, aby se vývar nezakalil a zůstal co nejčistší.
  3. Poslední variantou je, že nebudete kosti ani péct, ani blanšírovat, ale budete z vývaru sbírat pěnu, která se na něm v počátcích bude tvořit. Ono vás to ostatně čeká i u předchozích 2 způsobů, ale výrazně méně. Na konec pak můžete hotový vývar slít přes čistou bavlněnou utěrku nebo několik vrstev gázy, aby se zachytily i ty nejdrobnější nečistoty.

Opečené, blanšírované či syrové kosti vložte do hrnce, zalijte cca 2 litry vody (kosti by měly být ponořené) a přiveďte k varu.

Až se začne voda vařit, teplotu stáhněte na minimum, aby se vývar nevařil prudce, ale jen jemně bublal.

Pomocí jemného sítky nebo lžíce sbírejte z povrchu vývaru tvořící se pěnu.

Až se pěna přestane tvořit, přidejte do hrnce jablečný ocet, bobkový list, nové koření a celý pepř.

Nechte zakryté jemně probublávat několik hodin. Pokud máte na kostech nějaké maso, oberte ho, až se uvaří krásně doměkka a bude se samo oddělovat od kosti. U hovězího to trvá 3-4 hodiny, drůbežímu bude stačit 60-90 minut. Obrané maso zalijte troškou vývaru z hrnce (aby si udrželo vláhu) a uložte zakryté do lednice pro pozdější upotřebení (ať už do polévky nebo na další jídla jako směsi z pánve, omelety aj.).

Obrané kosti vraťte zpátky do hrnce a nechte táhnout dalších několik hodin podle vlastního uvážení (klidně i 12 hodin).

Na závěr vývar slijte přes síto. Mělo by ho být cca 1,5 litru. Pokud je ho více, svařte ho na požadované množství. Pokud méně, můžete ho dolít vodou.

Vývar osolte podle chuti.

Oloupejte zeleninu a nakrájejte ji nadrobno nebo nahrubo nastrouhejte. Osobně k tomuto účelu ráda používám škrabku julienne.

Zeleninu uvařte doměkka ve slitém vývaru.

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

Očistěte játra, nakrájejte na kousky a nechte chvíli vykapat v sítku.

Rozmixujte je dohladka s vejcem, utřeným česnekem, mandlovou moukou, psylliem, majoránkou, solí a pepřem.

Směs nechte alespoň 5 minut odstát a pokud dostatečně nezhoustne, v malém množství přisypte mandlovou mouku a psyllium (s ním opravdu velmi opatrně), opět rozmixujte a nechte odstát. Výsledkem by měla konzistence podobná řidšímu těstu, které půjde vykrajovat lžičkou.

Přiveďte k mírnému varu osolenou vodu a do ní pomocí čajové lžičky vykrajujte z játrové směsi malé knedlíčky (cca 1/3 lžičky).

Vařte je 1-2 minuty a pak slijte nebo vyberte sítem.

Játrové knedlíčky na talíři zalijte vroucím vývarem se zeleninou a posypte čerstvou petrželkou.

TIPY

Vývar lze připravit i z drůbežích či dokonce vepřových kostí. Ať už zvolíte jakýkoliv druh, pro účely vývaru vybírejte hlavně kosti s kloubovými částmi. Ty obsahují hodně kolagenu a díky němu bude vývar opravdu silný a chutný. U drůbeže jsou to například křídla, krk, páteř a stehna. Můžete přidat i drůbky či odřezky kůže (pozor, ať jich není moc, tuk kalí vývar). U hovězích či telecích kostí zase sáhněte po harfách, žebrech a oháňce. Morkovým kostem doporučuji se spíše vyhnout, nebo je použít jen jako doplnění. Vývar připravený jen z morkových kostí je až příliš mastný, zakalený a moc neželíruje (po vychlazení netuhne).

Pro účely samotného vývaru není vyloženě nutné, aby na kostech bylo nějaké maso. Je ale fajn, když při vaření kostí získáte další surovinu na přípravu jídla a ušetříte tak čas. Nehledě na to, že vás takové maso vyjde na pár korun v porovnání s tím, kdybyste ho kupovali samotné. Osobně třeba vyloženě miluju maso obrané z uvařených hovězích oháněk. Ať už třeba jen s křenem a hořčicí nebo použité na přípravu různých směsí na pánvi.

Pokud máte pomalý hrnec, s radostí ho použijte. Pokud bude na kostech nějaké maso, oberte ho, až změkne, a kosti pak vařte dál. Hovězí kosti vařte na low celkem minimálně 12 hodin (u drůbežích bude stačit méně).

Ne každému chutná případné větší množství tuku ve vývaru. Pokud to je zrovna váš případ (stejně jako můj), tak se nadbytečného tuku můžete zbavit 2 způsoby. Prvním, ne tak dokonalým, ale rychlejším způsobem, je teplý vývar přelít do vysoké úzké nádoby, nechat chvíli ustát a pak pomocí lžíce odebírat vrchní vrstvu tuku. Druhou, delší, ale mnohem dokonalejší metodou, je výsledný čistý vývar uložit na několik hodin do chladu. Tuk se usadí na povrchu a ztuhne, takže ho půjde snadno odstranit. Při tomto postupu si navíc i potvrdíte, jak moc silný a výživný vývar, plný kolagenu, se vám podařilo uvařit. Pokud po pár hodinách v lednici ztuhne do podoby pevného želé či sulcu, můžete si gratulovat 🙂 Mimochodem, sebraný tuk vyhazovat nemusíte. Uložte ho do lednice a použijte na přípravu jídel, třeba pod zeleninu na pánvi.

Abyste si byli jistí výslednou chutí játrových knedlíčků, nejdříve si jeden uvařte a ochutnejte. Pak do směsi případně přidejte chybějící ingredience podle vaší chuti.

Játrové knedlíčky můžete uvařit i přímo v polévce, ale vaření stranou vám dá jistotu, že vývar zůstane krásně čirý.

Recept prošel dodatečnými úpravami, proto se některé komentáře nemusí shodovat s jeho aktuální verzí.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota180 kcal
Sacharidy5 g
Tuky10 g
Bílkoviny16 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

13 Recenzí / komentářů

Rozárka

1 prosince, 2017

Recept je skvělý. Polévka je vynikající a knedlíčky ještě lepší. Dělala jsemna oslavu narozenin, všem moc chutnala. Děkuji

Lucie

2 prosince, 2017

Já děkuji – za vyzkoušení receptu a za milou zprávu 🙂 Mám radost, že se polévka povedla a chutnala.

Radka

1 ledna, 2018

Dobrý den, chci se zeptat, zda má být těsto na knedlíčky tak tekuté? Děkuji.

Lucie

1 ledna, 2018

Dobrý den, bohužel se na dálku velmi těžko radí, když nevidím konzistenci. Vyloženě tekuté by ale být nemělo, mělo by jít vykrajovat lžičkou.

Lucka K.

4 ledna, 2018

Knedlicky vyzkouseny misto mandlove mouky s mletymi lnenymi seminky a taky super. Luci diky za recept!

Lucie

6 ledna, 2018

Super nápad na obměnu. Mám radost, že chutnalo 🙂

Markéta

11 ledna, 2018

Tak lněná semínka nedoporučuji přidávat…z vynikajícího vývaru se stal sliz…..lněné semínko naopak výborně poslouží k zahuštění kaše

Evča

19 února, 2018

Můžu se zeptat k čemu je ten proces na začátku? To 2x slití vody a pak teprve na potřetí dát opět čistou vodu a vařit? Já to čtu takhle poprvé, tak by mě zajímal význam, ráda bych to udělala správně. 🙂
A knedlíčky asi nebude problém uvařit ve vedlejším hrnci ve vodě a poté dát do polévky? (bojím se, aby se mi nerozvařily nebo prostě nepokazily polévku kdybych něco pokazila já při přípravě 😀 )

Lucie

20 února, 2018

Ten proces na začátku se používá kvůli co největší čirosti vývaru. Není ale bezpodmínečně nutný.
Knedlíčky klidně uvařte stranou. Ale určitě nic nepokazíte, nebojte 🙂 Ať se polévka povede a chutná <3

Šárka

4 května, 2018

Lucie, teprve se chystám na Váš vývar. Je rozdíl vařit vývar jen maso bez kořenové zeleniny a s ní? Nebo je to kvůli tomuto druhu stravování? Vždy jsem předtím vařila maso se zeleninou. Ale nechám se poučit. Děkuji

Lucie

6 května, 2018

Šárko, nejde o druh stravování. Osobně jsem přesvědčená, že zelenina v dlouho taženém vývaru ztrácí smysl, veškeré vitamíny se stejně vyvaří. Navíc výrazně ovlivňuje chuť vývaru do sladka a přidáním další zeleniny do polévka se tahle chuť ještě zvýrazňuje. A já mám raději, když je vývar cítit masově, ne sladce. Ale kdo vaří vývar se zeleninou a má to tak rád, nic měnit nemusí 🙂

Ivana

2 února, 2019

Lucie, mohla byste prosim k receptu doplnit vyzivove hodnoty. Moc dekuji.

Lucie

4 února, 2019

Doplněno 🙂 Údaje ale prosím berte s rezervou. Budou se měnit podle použitých kostí (podílu tuku a masa na nich), přesném množství zeleniny atd.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0