Recept na hovězí vývar s játrovými knedlíčky » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

  ,   , , , ,   , , , , , , ,

Prosinec 6, 2014

Hodnotit recept
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
5.0 3

Často se mi stane, že koupím maso s kostí, ale nakonec na přípravu použiju samotné maso a zůstanou mi tak odříznuté, tepelně neupravené kosti. A to ať už hovězí, vepřové či drůbeží. Pokud se to stává i vám, kosti rozhodně nevyhazujte. Skvěle se totiž hodí na přípravu poctivého vývaru. Klidně si je střádejte do mrazáku a pak použijte v případě potřeby. Jen počítejte s tím, že pořádně silný vývar potřebuje čas 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 5 hodin 30 minut
  • 10 minut

    5 hodin 30 minut

    5 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg hovězích kostí

2 lžíce jablečného octa

4 bobkové listy

8 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

1 větší mrkev

1 větší petržel

kousek celeru

300 g jater (drůbežích, vepřových)

1 vejce

20 g mandlové mouky

10 g psyllia

3 stroužky česneku

1 lžička majoránky

sůl

pepř

čerstvá petrželka nebo pažitka

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 5 hodin 30 minut
  • 10 minut

    5 hodin 30 minut

    5 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Kosti vložte do hlubokého hrnce, zalijte studenou vodou a dejte vařit.

Jakmile voda vzkypí, slijte ji, hrnec vymyjte, kosti zalijte novou studenou vodou a znovu přiveďte k varu.

Opět vodu slijte, vymyjte hrnec a naposledy kosti zalijte studenou vodou (cca 5 litrů).

Přidejte jablečný ocet, bobkový list, nové koření a celý pepř.

Vařte na mírném ohni minimálně 5 hodin, pro opravdu silný vývar klidně i 12 hodin a déle (pokud máte pomalý hrnec, s radostí ho použijte a vařte na low minimálně 12 hodin).

Ze začátku se bude na povrchu vytvářet pěna. Tu lžící odstraňujte. Jedině tak docílíte opravdu čirého vývaru.

Na závěr vývar slijte a dosolte podle chuti.

Mělo by ho být cca 1 litr.

Pokud bylo na kostech nějaké maso, oberte ho do polévky.

Nakrájejte si nadrobno mrkev, petržel a celer (já používám škrabku julienne od Tescoma nebo zeleninu nahrubo strouhám).

Rozmixujte si dohladka očištěná a odblaněná játra, vejce, utřený česnek, mandlovou mouku, psyllium, majoránku, sůl a pepř.

Do vroucího vývaru vhoďte nakrájenou zeleninu.

Pomocí čajové lžičky vykrajujte z játrové směsi malé knedlíčky (cca 1/3 lžičky) a ty vkládejte do vroucí polévky.

Vařte mírným varem spolu se zeleninou, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch.

Polévku podávejte posypanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Abyste si byli jistí výslednou chutí játrových knedlíčků, nejdříve si jeden uvařte a ochutnejte. Pak do směsi případně přidejte chybějící ingredience podle vaší chuti.

00:00

11 Recenzí / komentářů

Rozárka

Prosinec 1, 2017

Recept je skvělý. Polévka je vynikající a knedlíčky ještě lepší. Dělala jsemna oslavu narozenin, všem moc chutnala. Děkuji

Lucie

Prosinec 2, 2017

Já děkuji – za vyzkoušení receptu a za milou zprávu 🙂 Mám radost, že se polévka povedla a chutnala.

Radka

Leden 1, 2018

Dobrý den, chci se zeptat, zda má být těsto na knedlíčky tak tekuté? Děkuji.

Lucie

Leden 1, 2018

Dobrý den, bohužel se na dálku velmi těžko radí, když nevidím konzistenci. Vyloženě tekuté by ale být nemělo, mělo by jít vykrajovat lžičkou.

Lucka K.

Leden 4, 2018

Knedlicky vyzkouseny misto mandlove mouky s mletymi lnenymi seminky a taky super. Luci diky za recept!

Lucie

Leden 6, 2018

Super nápad na obměnu. Mám radost, že chutnalo 🙂

Markéta

Leden 11, 2018

Tak lněná semínka nedoporučuji přidávat…z vynikajícího vývaru se stal sliz…..lněné semínko naopak výborně poslouží k zahuštění kaše

Evča

Únor 19, 2018

Můžu se zeptat k čemu je ten proces na začátku? To 2x slití vody a pak teprve na potřetí dát opět čistou vodu a vařit? Já to čtu takhle poprvé, tak by mě zajímal význam, ráda bych to udělala správně. 🙂
A knedlíčky asi nebude problém uvařit ve vedlejším hrnci ve vodě a poté dát do polévky? (bojím se, aby se mi nerozvařily nebo prostě nepokazily polévku kdybych něco pokazila já při přípravě 😀 )

Lucie

Únor 20, 2018

Ten proces na začátku se používá kvůli co největší čirosti vývaru. Není ale bezpodmínečně nutný.
Knedlíčky klidně uvařte stranou. Ale určitě nic nepokazíte, nebojte 🙂 Ať se polévka povede a chutná <3

Šárka

Květen 4, 2018

Lucie, teprve se chystám na Váš vývar. Je rozdíl vařit vývar jen maso bez kořenové zeleniny a s ní? Nebo je to kvůli tomuto druhu stravování? Vždy jsem předtím vařila maso se zeleninou. Ale nechám se poučit. Děkuji

Lucie

Květen 6, 2018

Šárko, nejde o druh stravování. Osobně jsem přesvědčená, že zelenina v dlouho taženém vývaru ztrácí smysl, veškeré vitamíny se stejně vyvaří. Navíc výrazně ovlivňuje chuť vývaru do sladka a přidáním další zeleniny do polévka se tahle chuť ještě zvýrazňuje. A já mám raději, když je vývar cítit masově, ne sladce. Ale kdo vaří vývar se zeleninou a má to tak rád, nic měnit nemusí 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Andrea před 55 minutami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: zuzana před 2 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Simona Žiar nad Hronom před 13 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Radka před 14 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Katka před 19 hodinami
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Jindřiška před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Barbora před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Nikola před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Dagmar před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Veronika před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Mária Čáslav před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Bea před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Diana před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Pavla před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Romana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Marie před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Renata před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Natália před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Karel před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Ivana před 4 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x