🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Kuře na kysaném zelí

Kuře na kysaném zelí

  ,   , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Kuře na kysaném zelí
5.0 10

Jídlo, které se připravuje skoro samo, skvěle chutná a uložené v lednici vydrží několik dní? Oblíbená tradiční kuřecí stehna na kysaném zelí! Tuhle úžasnou pochoutku pak stačí doplnit oblíbenou přílohou (třeba v podobě pečené dýně, vařených brambor nebo zeleninových placiček). A nebo si ji klidně dejte i samotnou. I tak si pochutnáte! ❤️

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 25 minut
  • 5 minut

    1 hodina 25 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

100 g slaniny

sádlo (podle potřeby)

120 g cibule

500 g kysaného zelí *

1 bobkový list

900 g kuřecích stehen

1 lžička kmínu

200 ml vody

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 25 minut
  • 5 minut

    1 hodina 25 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Slaninu nakrájenou na kostičky nechte na středně rozpálené pánvi pustit tuk (v případě potřeby přidejte trošku sádla).

Ke slanině přisypte nadrobno nakrájenou a jemně osolenou cibuli.

Mírně zvyšte teplotu plotýnky a za častého míchání opečte slaninu a cibuli dozlatova.

Kysané zelí slijte z nálevu a ochutnejte. Pokud je moc kyselé, propláchněte ho vodou a nechte krátce okapat.

Zelí smíchejte s opečenou slaninou a cibulí, přidejte bobkový list a směs rozprostřete ve vyšší vrstvě do pekáčku.

Kuřecí stehna ze všech stran hojně posypte kmínem, solí a pepřem.

Rozložte je na připravené zelí a podlijte cca 200 ml vody.

Pekáček zakryjte a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte bez nutnosti kontroly cca 45 minut.

Kuře se zelím odkryjte a vraťte na dalších cca 30 minut do trouby, dokud stehna nezezlátnou.

Podávejte samotné, nebo doplněné přílohou v podobě kostiček pečené dýně (cca 20 minut v troubě s troškou oleje), zeleninových placek (dýňových, květákových, cuketových aj.) nebo kedlubnových "brambor" (ve Whole30 či bezlepkové verzi i klasických brambor).

Upečené kuře se zelím lze uchovávat v lednici několik dní, můžete ho i zamrazit.

TIPY

Slaninu lze případně vynechat nebo nahradit menším množstvím špeku. Variantou je i posypání kuřecí stehen nakrájenou slaninou na závěrečnou fázi pečení, případně jejich zabalení do plátků slaniny.

Místo dochucení tradičním kmínem můžete stehna posypat troškou sladké papriky a volitelně pod kůži rozetřít trošku sádla smíchaného s najemno utřeným česnekem a solí.

Zajímavým doplněním jsou sušené houby (zalité vroucí vodou, odstáté cca 30 minut a následně slité) a/nebo sušené švestky - obě suroviny přidejte do zelí spolu se slaninou a cibulí.

* POZNÁMKA
Až budete kupovat kysané zelí na přípravu tohoto receptu, nakoukněte do článku, který jsem sepsala pro mé věrné odběratele pravidelného 14denního newsletteru. Najdete v něm (úplně dole) zajímavé informace, jak v obchodě vybrat opravdu zdravé a vitamíny nabité kysané zelí. I když díky tepelné úpravě v tomto receptu dojde k jejich výraznému snížení, stále je fajn vědět, jaké zelí je opravdový probiotický zázrak a které se tak jen tváří.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota570 kcal / 2400 kJ
Sacharidy9 g
Tuky40 g
Bílkoviny44 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

22 Recenzí / komentářů

Petra

6 ledna, 2023

Famózní recept. Již několikrát dělaný, dokonce doporučován rodině, která jej také moc chválí. Zbožňuju kysané zelí na spoustu způsobů a hlavně v nějaké teplé verzi (i když tím přichází o vitamíny).

Lucka

7 ledna, 2023

Jeee, to mám radost, že tak chutná! ❤️ Moc děkuju za šíření receptu dál 🙂
Máte pravdu, že tepelnou úpravou se velká část vitamínů ztrácí. Ale přesně jak píšete – tepelně upravené kysané zelí je lahůdka! Vitamíny doženeme mističkou tepelně neupraveného a další kvašenou zeleninou. Já se v poslední době nemůžu dojíst kvašené ředkve s řepou ❤️

Renata

13 ledna, 2023

Výborné…do lednice nebylo co schovat…v neděli chci touto lahůdkou pohostit svou milou rodinku…a doporučuji.

Lucka

13 ledna, 2023

Mám velkou radost, že chutnalo! ❤️ U některých jídel se hůř zjišťuje jejich trvanlivost, protože tak dlouho nevydrží 😀
Děkuji za milý komentář 🙂

Víťa

17 ledna, 2023

Výborné. Na recept jsem jsem použil domácí zelí a samotného mě překvapilo, jak bylo ve výsledku skvěle dochucené a přitom naprosto jednoduše udělané v jednom pekáči společně s masem. Děkuji za recept

Lucka

17 ledna, 2023

Já děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že jste si pochutnal ❤️

Alena

7 února, 2023

Milá pani Lucko!
Vařila jsem dle tohoto receptu v neděli! Velmi jsme si pochutnali. Opravdu výborné!
Děkuji za všechny recepty a moc zdravim!

Lucka

9 února, 2023

Milá Aleno, děkuji vám za milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že jste si doma pochutnali.
Doufám, že se brzy uvidíme u nějakého jiného receptu a bude vám stejně chutnat 🙂

Lubomír

21 února, 2023

SUPER

Lucka

22 února, 2023

Děkuju za sice krátký, ale výstižný komentář ❤️ Mám velkou radost, že jste si pochutnal 🙂

Jana

2 dubna, 2023

Právě voní z pekáče. Měla jsem dvě stehna, kus hlávkového zelí a moje fermentované s mrkví. Vše smíchané dohromady a navrchu se směje maso. Díky za tip k nedělnímu obědu.

Lucka

10 dubna, 2023

Jenom čtu váš komentář a pusu plnou slin. Mňam! Úplně cítím, jak to voní ❤️

Zdenka

6 listopadu, 2023

Zrovna dáno do trouby,těším se,kdysi děláno a chutnalo to jako kachna,dám vědět ♥️

Lucka

8 listopadu, 2023

Doufám, že se kuře na zelí povedlo a pochutnala jste si ❤️

Petr

2 prosince, 2023

Proplachovat kyselé zelí je zvěrstvo. Dále číst netřeba.

Lucka

2 prosince, 2023

Jestli tím máte na mysli, že tak kysané zelí přijde o cenné vitamíny a probiotika, tak ano, máte pravdu. Ale k tomu dojde i tak kvůli tepelné úpravě.
Samozřejmě nejlepší a nejzdravější je jíst kysané zelí tepelně neupravené.

Ilona

12 prosince, 2023

Výborné…výborné…výborné, už dlouho jsem si tak nopošmákla, budu dělat hooodně často -:)

Lucka

13 prosince, 2023

Ooooo, tak to mám radost, že jste si takhle krásně pochutnala a udělala hezčí den ❤️ Díky za komentář 🙂

Lidka

27 prosince, 2023

Výborné jídlo, moc děkuji!!! Ukládám do rodinné kuchařky ❤️

Lucka

27 prosince, 2023

Já děkuju za vložení komentáře. Mám velkou radost, že jste si doma pochutnali ❤️

Roman

28 prosince, 2023

Dobrý večer váš recept a ingredience v něm vypadají moc dobře. Zítra se na něho s chutí vrhám a věřím že bude chutnat tak jako v komentářích.

Lucka

29 prosince, 2023

Dobrý den, tak to moc držím palce, ať se jídlo povede a pochutnáte si ❤️ I když myslím, že to není potřeba, chutnat bude určitě 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0