📖 VOŇAVÁ KUCHAŘKA - skladem poslední kusy. DOTISK NEBUDE! Poslední šance získat tuto kuchařku.
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

CO JSTE O RAJČATECH MOŽNÁ NIKDY NESLYŠELI…

Minule jsme si řekli pár zajímavostí o paprikách. Tak se pojďme podívat “na semínka” i rajčatům 🍅. Věděli jste, že…

  • …rajčata jsou (po banánu) druhým nejoblíbenějším ovocem na světě? Tedy alespoň podle botaniků. V gastronomii a obchodech se rajče řadí mezi zeleninu.
  • Že je červená barva pro rajčata typická? Ne tak úplně. Původní divoká rajčata ze Střední Ameriky byla žlutá a velká asi jako rybíz. Dnes se pěstuje víc než 10 000 odrůd, které se liší nejen tvarem a velikostí, ale také právě barvou – výjimkou není bílé, hnědé, černé, oranžové či tygrované rajče. Největší rajče na světě vypěstovali v USA a váha ukázala 4,896 kg.
  • Rajčata si v kuchyni skvěle rozumí s řadou bylinek, například bazalkou, rozmarýnem, tymiánem, koprem, mátou, majoránkou, koriandrem, oreganem, bobkovým listem a možná trošku překvapivě také s vanilkou. Mimochodem rajče a bazalka si rozumějí nejen na talíři, ale také v záhonu. Proto se běžně sázejí při sobě.
  • Rajčata patří mezi suroviny, pro které je typická výrazná pátá chuť, tzv. umami, podobně jako například parmazán, hovězí maso, houby, řasy, sójová omáčka. Tato chuť se v nich násobí například redukováním varem, sušením, pečením nebo grilováním. Takto upravená rajčata se pak často vkládají do vývarů i omáček coby přírodní zvýrazňovač chuti (třeba sušená rajčata do kuřecího vývaru nebo koncentrovaný rajčatový protlak do hovězího ragú).
  • Na chuti a vůni rajčat se podílí asi 400 přírodních látek, z nichž většina se koncentruje v zelených stoncích a listech. Proto by se rajčata měla vždy nechat dozrát na rostlině a ideálně sklízet v celých větvičkách (vijanech). Pokud je takto zakoupíte, neotrhávejte je, a to ani při tepelné úpravě – větvičky dodají rajčatům intenzivní chuť i vůni a také v nich lépe udrží šťávu.
  • Rajčata nikdy neukládejte do lednice, ztrácí v ní rychle vůni i chuť. Nechte je zakrytá ležet v mírné pokojové teplotě, ta extra zralá uložte do suchého sklepa nebo špajzu. Skladovat by se neměla v plastových sáčcích nebo vedle některých druhů ovoce, například vedle jablek, hrušek či banánů, protože uvolňují plyn, který může nejen urychlit dozrávání, ale také způsobit předčasné kažení plodů.
  • Rajčata patří k superpotravinám! Více než 90 % jejich plodů sice tvoří voda, ale ve zbývajících 10 % byste našli nejen vysoký obsah různých vitamínů, ale také dalších přírodních látek se silnými antioxidačními účinky. Významný je například lykopen, který má pozitivní vliv na srdce, snižuje cholesterol, podporuje imunitní systém a působí jako prevence rakoviny. Možná vás to překvapí, ale nejvíce lykopenu vaše tělo získá z tepelně upravených rozmixovaných rajčat, a to včetně slupky (v ní je totiž obsah lykopenu nejvyšší). Takže třeba polévka z pečených rajčat je přímo elixír zdraví! Vysoký obsah lykopenu najdete také v rajčatovém protlaku, pyré či poctivé boloňské omáčce (ideálně z celých rajčat).
  • Pokud chcete při vaření s rajčaty dosáhnout co nejvíce výrazné červené barvy, neměli byste je mixovat, ale spíše pasírovat. Docílíte tak nejen hladké konzistence, kterou nebudou rušit kousky slupek, ale právě i sytější červené barvy. Při mixování se totiž do rajčat nažene vzduch a směs zesvětlá dorůžova. A co se zrníčky a slupkami, které jsou tolik zdravé? Usušte je, rozemelte na prach, smíchejte se solí a používejte k dochucení různých jídel.
  • Rajčata díky svému vysokému obsahu kyselých látek mohou narušit povrch litinového nádobí, proto byste ho na jejich přípravu neměli používat. Nebo minimálně ne do té doby, než se na něm vytvoří dostatečně kvalitní ochranná vrstva.
  • A na konec to nejpříjemnější (zase 😀). Rajčata mají údajně afrodiziakální účinky. Proto se jim ve francouzštině říká „pomme d’amour“, tedy jablko lásky. Pověsti říkají, že touhu po lásce vzbuzovaly především žluté odrůdy a v některých zemích se prý jejich konzumace zakazovala mladým dívkám.
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0