Burger na máslové dýni se zelným salátem
Burger na máslové dýni se zelným salátem
Hlavní jídla, Maso, Rychlovky (do 30 minut), Saláty Bez lepku, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 cibule, dýně, hlávkové zelí, hovězí, majonéza, mleté maso, okurka, rajčata
2017-11-05
Ohodnotit receptZkoušeli jste si někdy připravit nahatý burger? Je to vlastně opečená masová placka bez tradičního pečiva, které je buď zcela vynechané nebo nahrazené plátkem vhodné zeleniny. Taková máslová dýně k podobnému použití svým tvarem vyloženě vybízí. Nemyslíte?
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 15 minut
-
15 minut
15 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
ZELNÝ SALÁT
150 g bílého nebo červeného hlávkového zelí
40 g majonézy (ideálně domácí
BURGER
200 g máslové dýně (2 kolečka z vrchní části dýně)
pár listů salátu, polníčku, rukoly aj.
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 15 minut
-
15 minut
15 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
Postup
ZELNÝ SALÁT
Zelí zbavené košťálu nakrouhejte na tenké nudličky, jemně osolte a důkladně promněte. Tím zelí zkřehne a bude lépe chutnat. Pokud by pustilo moc šťávy, slijte ji.
Zkřehlé zelí smíchejte s majonézou, drobně nakrájenou cibulí a špetkou pepře. Pro chuť můžete přidat i trošku nastrouhané červené řepy a/nebo křenu.
Promíchejte a salát dejte vychladit do lednice.
BURGER
Mleté maso smíchejte se solí, pepřem a podle chuti i troškou chilli. Z hmoty vytvarujte nižší placky, s mírně prohloubeným středem (v tom místě se maso stáhne a vyboulí, tak ať nejsou pak burgery moc vysoké). Masové placky by měly být o něco málo větší než kolečka dýně.
Z máslové dýně (z jejího užšího konce bez semínek) ukrojte 2 plátky silné 1-2 cm a ty oloupejte.
Připravte si velkou pánev či pár menších. Nahřejte na nich tuk na střední teplotu a začněte opékat nejdříve plátky dýně.
Jakmile budou z jedné strany opečené, mírně zvyšte teplotu, plátky otočte a do pánve přidejte i burgery.
Maso propečte podle toho, jak to máte rádi. Někdo trvá na úpravě Well done, tedy skrz naskrz propečené. Dle mého je ale nejlepší, když má burger křupavou krustičku, s mírně růžovým šťavnatým středem.
Do burgerů nepíchejte vidličkou, ať z nich zbytečně nevyteče šťáva. Míru propečenosti zjistěte buď dotykem (čím více maso klade odpor a je tužší, tím více už je burger propečený), nebo, pokud chcete mít extra jistotu, udělejte na pánvi jeden burger navíc a do něj můžete případně zakrojit a zjistit, jak moc už je udělaný.
Do plátků dýně naopak klidně vidličkou píchněte. Jakmile projde skrz naskrz bez problémů, je dýňový plátek hotový. Měl by mít měkký střed, ale být krásně dohněda opečený.
Nyní přichází na řadu kompletace burgerů. Na plátek dýně postupně navršte zbylé ingredience - pár lístků salátu, tenká kolečka rajčat, okurky a cibule.
Můžete přidat i plátek sýra (naplatí pro bezmléčnou, paleo a Whole30 variantu) a dokřupava vypečené slaniny, dýňové plátky namazat troškou hořčice či ochucené majonézy atd.
Burger propíchněte špejlí, aby lépe držel pohromadě, doplňte vychlazeným zelným salátem a hned podávejte.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..