Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňový pastýřský koláč (Shepherdʹs pie)

Dýňový pastýřský koláč (Shepherdʹs pie)

  , ,   , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Dýňový pastýřský koláč (Shepherdʹs pie)
5.0 2

Tenhle recept je přesně ten důvod, proč nepropást podzimní „dýňové“ období a jednu si koupit. V obměně klasického anglického receptu totiž důstojně nahradí brambory.

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 45 minut
  • 20 minut

    1 hodina 45 minut

    2 hodin 5 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

500 g mletého hovězího masa

1 velká cibule

1 mrkev

1 petržel

2 stroužky česneku

2 lžíce rajského protlaku

1 lžíce sádla

tymián

rozmarýn

sůl

pepř

1 dýně hokaidó

2 vejce

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 45 minut
  • 20 minut

    1 hodina 45 minut

    2 hodin 5 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Přeřízněte dýni napůl, pomocí lžíce vydlabejte měkký střed se semínky.

Obě půlky pokapejte olivovým olejem, posolte a dejte péct na 180°C na cca 40 minut.

Mezitím si na sádle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile zesklovatí, přidejte mleté maso.

Při míchání ho pomocí vařečky drobte na co nejmenší kousky, aby se vám maso nespeklo do větších hrudek.

Až se maso opeče, přidejte drcený česnek, nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel.

Krátce osmahněte a pak dochuťte tymiánem, rozmarýnem a rajským protlakem.

Osolte, opepřete, podlijte troškou vody a nechte pod pokličkou dusit cca 1 hodinu.

V poslední čtvrt hodině pokličku odkryjte a nechte vyvařit tekutinu, aby masová směs co nejvíce zhoustla.

Vychladlou upečenou dýni nakrájejte na kousky (včetně slupky) a ty pak rozmixujte dohladka společně s 2 vejci.

Vzniklé pyré osolte podle chuti (soli bude potřeba trošku víc než čekáte, dýně je dost sladká).

Nyní si připravte zapékací mísu nebo pekáček.

Dno pokryjte masovou směsí a další vrstvu vytvořte z dýňového pyré.

Pekáček vložte do trouby a pečte odkryté na 180°C cca 40 minut.

Krájejte až mírně vychladlé.

V primal verzi můžete do dýňového pyré přimíchat 50 g strouhaného parmezánu a dalšími 50 g posypat povrch koláče na posledních 15 minut pečení.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




12 Recenzí / komentářů

Miloš Sedláček

22 února, 2016

Pred chvíľou som dopiekol a nemohol som neskúsiť. Je dokonalý!
Ďakujem za recept.

Lucie

22 února, 2016

Miloši, já moc díky za zprávu. Jsem ráda, že chutnalo a že jste mi tenhle recept připomněl 🙂 Brzy ho asi taky znovu udělám.

Alena

22 února, 2016

recept sa mi paci ale rozmyslam ci je nutne piect dynu dvakrat… nestacilo by raz?

Lucie

22 února, 2016

Podle mého to stačit nebude, pyré z neupečené dýně bude příliš tekuté. Ale nezkoušela jsem.

Milan

16 září, 2016

Jsem kuchař amatér, ale mám nápad… Neodhadnu, zda realizovatelný… Kdybych použil pyré jako spodní, boční i vrchní vrstvu, tak by mohl vzniknout něco jako australský pie, který by se dal snadno přenášet a případně rozpéci. Vyvedete mne z omylu, nebo mi to potvrdíte? Jam moc se případně bude pyré připékat ke stěnám?

Lucie

16 září, 2016

To dle mého fungovat nebude. Pyré není těsto, je příliš řídké, aby udrželo masovou náplň a výsledek se dal snadno přenášet klasický koláče. Osobně ale nevidím důvod, proč by se ve vhodné nádobě nedal přenášet tento pastýřský koláč a pak si ho v případě potřeby ohřát.

Eva

29 května, 2017

zdravím 🙂 dá se vyměnit za máslovou dýni? byl by velký rozdíl v chuti? 🙂

Lucie

29 května, 2017

V chuti ani ne, spíš v konzistenci. Dýně hokaido je více moučná a ne tolik vodnatá. Ale máslová bude také fungovat.

Jindra

21 října, 2017

Lucie je úžasný, stavu mírného vychladnutí se nedožil

Lucie

22 října, 2017

To úplně chápu 😀

Veronika

17 dubna, 2019

Dobrý den, děkuji za úžasný receptík, poprvé jsem dělala s máslovou dýní, kterou jsem pekla v troubě, ale dnes jsem si recept poupravila na pyré jsem použila 3 střední batáty 25minut jsem je pařila v parním hrnci a 3 vejce sůl pepř a štávu z půlky citrónu, je to také velmi chutné

Lucie

19 dubna, 2019

Dobrý den, já děkuji za vyzkoušení receptu, komentář a za sdílení nápadu na jeho obměnu. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0