Panenka v krémových žampiónech » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Panenka v krémových žampiónech

Panenka v krémových žampiónech

  ,   , , , ,   , , ,

Květen 6, 2017

Hodnotit recept
Panenka v krémových žampiónech
5.0 5

Vepřová panenka je úžasně šťavnaté a chuťově výborné maso. Pokud teda víte, jak na ní 😉 Ideální je ji zprudka orestovat na pánvi a pak dopéct v troubě. Zkaramelizovaný povrch udrží v mase veškerou šťávu a každé sousto vás pak vynese na vrchol blaha. Pokud ho navíc doplníte krémovou omáčkou se žampióny, úspěch je zaručen. A když vám navíc slíbím, že její přípravou nestrávíte víc jak půl hodiny (během níž ještě stihnete i umýt nádobí), opravdu nemá smysl váhat. Co říkáte? 😉

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300 g vepřové panenky

3 hrsti lístků čerstvé petrželky

2 lžíce ghee

300 g krémových žampiónů

1 stroužek česneku

1 lžička mletého kmínu

1/4 citrónu nebo 2 lžičky balzamika

200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)

50 g parmezánu

50 g plátkové slaniny

sůl

pepř

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Vepřovou panenku zbavte povrchových blan a tenkých konců. Na krájecím prkénku si nasekejte nadrobno 2 hrsti petrželky. Smíchejte ji s troškou soli a pepře a v této směsi vyválejte připravené maso.

Nahřejte si na plotně velkou pánev (vhodnou do trouby) na přibližně sedmý stupeň z devíti a rozpusťte na ní lžíci ghee. Na něm opečte panenku ze všech stran dozlatova.

Orestované maso vyjměte z pánve a dejte zatím stranou. Pod pánví snižte trošku teplotu (na pátý nebo šestý stupeň) a přidejte do ní další lžíci ghee. Přihoďte na čtvrtky nakrájené žampióny a jeden rozdrcený stroužek česneku. Směs velmi jemně osolte. Opravdu jen málo, jinak vám houby pustí veškerou šťávu a budou se spíš vařit než restovat. Omáčku navíc dochutí slanost parmezánu, takže s tím počítejte a se solí to nepřežeňte. Průběžně žampióny promíchejte.

Přibližně po 10 minutách by měly být houby opečené dozlatova a šťáva vypečená. Přisypte drcený kmín a vše zakapejte citrónem nebo balsamikem. Krátce prohřejte.

Do pánve přilijte smetanu a vmíchejte nastrouhaný nebo rozmixovaný parmezán. Přiveďte k varu. Jakmile začne směs bublat, vypněte plotýnku. Do pánve položte opečenou panenku a maso s omáčkou dejte dopéct do trouby předem vyhřáté na 200 °C na 10-15 minut.

Přesná doba pečení závisí na tloušťce masa i na míře jeho propečení na pánvi. Proto ho ke konci občas zkontrolujte dotykem prstu. Pokud vám neklade příliš odpor a maso je na dotyk měkké, ještě v pečení pokračujte. Na druhou stranu ale panenku nepřepečte. Byla by zbytečně vysušená. Raději ji nedopečte a vraťte po rozkrojení do trouby, než aby byla jak podešev. To už totiž nezachráníte 🙂

Spolu s panenkou dejte do trouby na kousku pečícího papíru opéct i plátky slaniny.

Hotovou panenku vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout, než ji nakrájíte na silnější plátky. Kdybyste ji nakrájeli hned, zbytečně by z ní vytekla veškerá šťáva.

Maso nakrájené na plátky podávejte spolu s krémovými žampióny a smetanovou omáčku. Na talíři vše posypte rozdrobenou upečenou slaninou a nakrájenou petrželkou. Jako příloha se hodí třeba upečené batáty (neplatí pro Low Carb a Keto) nebo šťouchaný květák, vedle nešlápnete ani se zeleninovým salátem.

Sežeňte si opravdu krémové (hnědé) žampióny. Mají totiž příjemnější a výraznější chuť než ty bílé. Možná vám ze začátku bude připadat, že hub je v receptu moc, množství ale nesnižujte. Hodně se během tepelné úpravy smrsknou a právě ony dodávají jídlu typickou chuť. Uvidíte, že se o ně nakonec budete u stolu prát 🙂

00:00

12 Recenzí / komentářů

Terka

Květen 15, 2017

Tak kvůli tomuhle se snad naučím jíst i ty houby… 🙂

Lucie

Květen 15, 2017

Uvidíte, že jim v tomhle receptu přijdete na chuť. Sežeňte si ale opravdu ty hnědé (krémové) žampióny.Ty bílé nejsou tak dobré.

Lenka Kozlíková

Červenec 3, 2017

Vynikající

Lucie

Červenec 4, 2017

Mám radost, že chutnalo 🙂

Lenka

Září 4, 2017

No neměla jsem panenku, ale za to jsem měla vaše vynikající těstoviny bez mouky. Jejich kombinace s omáčkou se žampiony podle tohoto receptu nemá chybu. Opečená slanina už byla jen pověstnou třešinkou na dortu. Díky za inspiraci.

Lucie

Září 5, 2017

A já díky za vyzkoušení receptu a skvělou obměnu. Mám radost, že chutnalo 🙂

Lucie

Září 21, 2017

Výborný recept, doporučuji všem!!

Lucie

Září 22, 2017

Mám radost, že recept chutná, a moc díky za doporučení 🙂

Vendula Bendová

Září 26, 2017

Dobrý den, lze panenku péct i v pomalém hrnci? Děkuji 🙂

Lucie

Září 27, 2017

Dobrý den, za určitých specifických podmínek ano. Ale tenhle recept se PH nehodí.

Radka

Říjen 27, 2017

Nahradila jsem žampiony houbami z lesa a taky to bylo vynikající. Díky za recept.

Lucie

Říjen 31, 2017

To musela být dobrota! Lesní houby jsou nejlepší volba 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Zuzana (Holýšov) zakoupil/a před 12 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Ivanna (Rpoudnice nad Labem) zakoupil/a před 12 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Tereza (CHropyně) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha) + 1 Item
Lenka (Pyšely) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Lucie (Pardubice) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Jiřina (Praha 10) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Monika (Dobřany) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Iva (Liberec 6) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Blanka (Pardubice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Jan (Praha 6) zakoupil/a před 2 dny
 
DÁRKOVÝ POUKAZ: Kuchařka – Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Blanka (Pardubice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Josef (Uničov) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Eva (Poděbrady) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Jiřina (Chabařovice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Kristyna (Moravska Ostrava a Privoz) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Miroslav (Krabcice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Renata (Třebic) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Jiří (Přišimasy) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha) + 1 Item
Tomáš (Soběslav) zakoupil/a před 3 dny
 
DÁRKOVÝ POUKAZ: Kuchařka – Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy) + 1 Item
Lucie (Praha) zakoupil/a před 3 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x

FINÁLE

CZECH BLOG AWARDS

Vaříte rádi podle mých receptů? 

Pak budu moc ráda, 
pokud mi dáte svůj hlas ve finálním hlasování v soutěži blogerů v kategorii Food

x