Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Panenka v krémových žampiónech

Panenka v krémových žampiónech

  ,   , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Panenka v krémových žampiónech
5.0 19

Vepřová panenka je úžasně šťavnaté a chuťově výborné maso. Pokud teda víte, jak na ní 😉 Ideální je ji zprudka orestovat na pánvi a pak dopéct v troubě. Zkaramelizovaný povrch udrží v mase veškerou šťávu a každé sousto vás pak vynese na vrchol blaha. Pokud ho navíc doplníte krémovou omáčkou se žampióny, úspěch je zaručen. A když vám navíc slíbím, že její přípravou nestrávíte víc jak půl hodiny (během níž ještě stihnete i umýt nádobí), opravdu nemá smysl váhat. Co říkáte? 😉

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

300 g vepřové panenky

3 hrsti lístků čerstvé petrželky

2 lžíce ghee

300 g krémových žampiónů

1 stroužek česneku

1 lžička mletého kmínu

1/4 citrónu nebo 2 lžičky balzamika

200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)

50 g parmazánu

50 g plátkové slaniny

sůl

pepř

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Vepřovou panenku zbavte povrchových blan a tenkých konců. Na krájecím prkénku si nasekejte nadrobno 2 hrsti petrželky. Smíchejte ji s troškou soli a pepře a v této směsi vyválejte připravené maso.

Nahřejte si na plotně velkou pánev (vhodnou do trouby) na přibližně sedmý stupeň z devíti a rozpusťte na ní lžíci ghee. Na něm opečte panenku ze všech stran dozlatova.

Orestované maso vyjměte z pánve a dejte zatím stranou. Pod pánví snižte trošku teplotu (na pátý nebo šestý stupeň) a přidejte do ní další lžíci ghee. Přihoďte na čtvrtky nakrájené žampióny a jeden rozdrcený stroužek česneku. Směs velmi jemně osolte. Opravdu jen málo, jinak vám houby pustí veškerou šťávu a budou se spíš vařit než restovat. Omáčku navíc dochutí slanost parmazánu, takže s tím počítejte a se solí to nepřežeňte. Průběžně žampióny promíchejte.

Přibližně po 10 minutách by měly být houby opečené dozlatova a šťáva vypečená. Přisypte drcený kmín a vše zakapejte citrónem nebo balsamikem. Krátce prohřejte.

Do pánve přilijte smetanu a vmíchejte nastrouhaný nebo rozmixovaný parmazán. Přiveďte k varu. Jakmile začne směs bublat, vypněte plotýnku. Do pánve položte opečenou panenku a maso s omáčkou dejte dopéct do trouby předem vyhřáté na 200 °C na 10-15minut.

Přesná doba pečení závisí na tloušťce masa i na míře jeho propečení na pánvi. Proto ho ke konci občas zkontrolujte dotykem prstu. Pokud vám neklade příliš odpor a maso je na dotyk měkké, ještě v pečení pokračujte. Na druhou stranu ale panenku nepřepečte. Byla by zbytečně vysušená. Raději ji nedopečte a vraťte po rozkrojení do trouby, než aby byla jak podešev. To už totiž nezachráníte 🙂

Spolu s panenkou dejte do trouby na kousku pečícího papíru opéct i plátky slaniny.

Hotovou panenku vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout, než ji nakrájíte na silnější plátky. Kdybyste ji nakrájeli hned, zbytečně by z ní vytekla veškerá šťáva.

Maso nakrájené na plátky podávejte spolu s krémovými žampióny a smetanovou omáčku. Na talíři vše posypte rozdrobenou upečenou slaninou a nakrájenou petrželkou. Jako příloha se hodí třeba upečené batáty (neplatí pro Low Carb a Keto) nebo šťouchaný květák, vedle nešlápnete ani se zeleninovým salátem.

Sežeňte si opravdu krémové (hnědé) žampióny. Mají totiž příjemnější a výraznější chuť než ty bílé. Možná vám ze začátku bude připadat, že hub je v receptu moc, množství ale nesnižujte. Hodně se během tepelné úpravy smrsknou a právě ony dodávají jídlu typickou chuť. Uvidíte, že se o ně nakonec budete u stolu prát 🙂

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota790 kcal / 3 305 kJ
Sacharidy10 g
Tuky62 g
Bílkoviny49 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




40 Recenzí / komentářů

Terka

15 května, 2017

Tak kvůli tomuhle se snad naučím jíst i ty houby… 🙂

Lucie

15 května, 2017

Uvidíte, že jim v tomhle receptu přijdete na chuť. Sežeňte si ale opravdu ty hnědé (krémové) žampióny.Ty bílé nejsou tak dobré.

Lenka Kozlíková

3 července, 2017

Vynikající

Lucie

4 července, 2017

Mám radost, že chutnalo 🙂

Lenka

4 září, 2017

No neměla jsem panenku, ale za to jsem měla vaše vynikající těstoviny bez mouky. Jejich kombinace s omáčkou se žampiony podle tohoto receptu nemá chybu. Opečená slanina už byla jen pověstnou třešinkou na dortu. Díky za inspiraci.

Lucie

5 září, 2017

A já díky za vyzkoušení receptu a skvělou obměnu. Mám radost, že chutnalo 🙂

Lucie

21 září, 2017

Výborný recept, doporučuji všem!!

Lucie

22 září, 2017

Mám radost, že recept chutná, a moc díky za doporučení 🙂

Vendula Bendová

26 září, 2017

Dobrý den, lze panenku péct i v pomalém hrnci? Děkuji 🙂

Lucie

27 září, 2017

Dobrý den, za určitých specifických podmínek ano. Ale tenhle recept se PH nehodí.

Radka

27 října, 2017

Nahradila jsem žampiony houbami z lesa a taky to bylo vynikající. Díky za recept.

Lucie

31 října, 2017

To musela být dobrota! Lesní houby jsou nejlepší volba 🙂

Kristyna

3 prosince, 2017

Další skvělý recept. Velmi jednoduchý a chutný. Děkuji za něj 🙂

Lucie

3 prosince, 2017

To já děkuju – za vyzkoušení receptu a za zprávu 🙂

Kristýna

20 dubna, 2018

Perfektní recept od perfektní kuchařky! ♥

Lucie

21 dubna, 2018

Moc díky za pochvalu receptu <3 Pochvala ale patří hlavně tomu, kdo vařil 😉

Lenka Sikorová

30 dubna, 2018

Výborné, dcera nejí vepřové, udělala jsem z kuřecích prsíček… luxusní jemné jídlo .

Lucie

30 dubna, 2018

Ano, kuřecí je skvělá volba. Mám radost, že chutnalo 🙂

Tereza

24 června, 2018

Trochu jsem se bála, abych nevysušila panenku, ale nic takového se nestalo. Neuvěřitelně jednoduché, rychlé a výborné jídlo.

Lucie

25 června, 2018

Mám velkou radost, že se jídlo povedlo ke spokojenosti. Moc děkuju za komentář 🙂

Renata

1 srpna, 2018

Mám vyzkoušené, je to luxusní. Parmazán a smetana výborná kombinace….natož ,kdo miluje houby,mňamka.Děkuji

Lucie

2 srpna, 2018

Renato, moc děkuji za komentář. Mám radost, že chutná <3

ilona

9 srpna, 2018

Tak včera jsem se do toho pustila. V životě jsem panenku nedělala. Překvapilo mě, jak rychlé je to jídlo. A bylo to opravdu výborné….vynikající. Místo žampionů jsem tedy použila směs hříbků 🙂 Díky

Lucie

10 srpna, 2018

Jakmile člověk zjistí, jak s panenkou pracovat, je to jedno z nejvděčnějších a nejchutnějších mas.
Mám radost, že se recept povedl a chutnalo podle něj. Hříbky jsou fantastická volba, cítím tu vůni a chuť až sem 🙂

TerezaV

3 září, 2018

skvělý recept! děkuji za inspiraci 🙂 jen jsem byla nucena vynechat slaninu, nemohla jsem sehnat kvalitní bez přidaného cukru a jiných ,,mňamek“

Lucie

4 září, 2018

Máte pravdu, že sehnat kvalitní slaninu dá docela práci. Ale mám radost, že chutnalo i tak 🙂 Díky za komentář.

Iveta

15 září, 2018

Výborný recept, ta finální chuť, když se všechny suroviny spojily, . Dělala jsem dnes poprvé a určitě ne naposledy . Celá rodinka se oblizovala. jen jsem žampióny podělili napůl s hříbky. Mňamka.Příloha špenátové grusetky s cudlema prohřáté na ghíčku.

Lucie

16 září, 2018

Takovéto komentáře jsou pro mě tou největší odměnou – když někomu chutná, dělá mi to obrovskou radost. Vím pak, že moje snažení má smysl:-)
Moc děkuji za komentář <3

Ilona

14 října, 2018

Skvělý recept. Vynikající chuť. Přidala jsem k žampiónům cca 10ks malých kapustiček, které mi zbyly v lednici-chuť kapusty s omáčkou, byla naprosto famózní. Moc děkuji za Vaše skvělé recepty.

Lucie

15 října, 2018

To mám velkou radost, že chutnalo. Kapustičky musely být výborné, díky za tip 🙂

Blanka

19 prosince, 2018

Výborné, ale omáčka se mi zdrcla. Čím to mohlo být?

Lucie

19 prosince, 2018

Mohla být jemně nakyslá smetana, mohl zapůsobit i balzamiko ocet. Občas se to bohužel stane. Pokud to nemělo vliv na chuť a pochutnala jste si, tak to ničemu nevadí.

Ljubica

13 ledna, 2019

Pěkné odpoledne! Skvělý recept! Panenka byla v mrazáku,zásoby smetany dostatečné,Portobelu hrozil co nevidět zánik, Parmazán nahrazen Džugasem -bohatýrem(Kaufland).Jako přílohu jsem zvolila špagetovou dýni co se tu už delší dobu povalovala. Manželovi jsem z dobroty srdce uvařila rýži,abych se vzápětí dozvěděla,že by chtěl taky dýni. No nevděk světem vládne.

Lucie

13 ledna, 2019

No to je teda nevděk 😀 Každopádně mám velkou radost, že chutnalo. Moc díky za vyzkoušení receptu a za milý komentář <3

Lenka

10 dubna, 2019

Skvělá záležitost. Rychlá a chutná.

Lucie

10 dubna, 2019

To mám radost, že chutnalo. Díky za komentář

Dáša

26 srpna, 2019

Vynikající a rychlé super děkuji za recept

Lucie

26 srpna, 2019

Já děkuju za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo <3

Irena

4 srpna, 2020

Ahoj Luci,
Pravé jsem obedvala tuto panenku a mám pocit ze jsem nic lepšího už dlouho nejedla,fakt super .
Ještě mě napadlo ze si příště k tomu udělám celerove pyré

Lucka

4 srpna, 2020

Ahoj, Irčo, to mám velkou radost, že chutnalo ❤️ Celerové pyré je super nápad! I když mně by k omáčce asi víc seděl celer pečený. Ale to už je o osobní chuti 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0