Panenka v krémových žampiónech » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Panenka v krémových žampiónech

Panenka v krémových žampiónech

  ,   , , , ,   , , ,

Květen 6, 2017

Hodnotit recept
Panenka v krémových žampiónech
5.0 14

Vepřová panenka je úžasně šťavnaté a chuťově výborné maso. Pokud teda víte, jak na ní 😉 Ideální je ji zprudka orestovat na pánvi a pak dopéct v troubě. Zkaramelizovaný povrch udrží v mase veškerou šťávu a každé sousto vás pak vynese na vrchol blaha. Pokud ho navíc doplníte krémovou omáčkou se žampióny, úspěch je zaručen. A když vám navíc slíbím, že její přípravou nestrávíte víc jak půl hodiny (během níž ještě stihnete i umýt nádobí), opravdu nemá smysl váhat. Co říkáte? 😉

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300 g vepřové panenky

3 hrsti lístků čerstvé petrželky

2 lžíce ghee

300 g krémových žampiónů

1 stroužek česneku

1 lžička mletého kmínu

1/4 citrónu nebo 2 lžičky balzamika

200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)

50 g parmezánu

50 g plátkové slaniny

sůl

pepř

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Vepřovou panenku zbavte povrchových blan a tenkých konců. Na krájecím prkénku si nasekejte nadrobno 2 hrsti petrželky. Smíchejte ji s troškou soli a pepře a v této směsi vyválejte připravené maso.

Nahřejte si na plotně velkou pánev (vhodnou do trouby) na přibližně sedmý stupeň z devíti a rozpusťte na ní lžíci ghee. Na něm opečte panenku ze všech stran dozlatova.

Orestované maso vyjměte z pánve a dejte zatím stranou. Pod pánví snižte trošku teplotu (na pátý nebo šestý stupeň) a přidejte do ní další lžíci ghee. Přihoďte na čtvrtky nakrájené žampióny a jeden rozdrcený stroužek česneku. Směs velmi jemně osolte. Opravdu jen málo, jinak vám houby pustí veškerou šťávu a budou se spíš vařit než restovat. Omáčku navíc dochutí slanost parmezánu, takže s tím počítejte a se solí to nepřežeňte. Průběžně žampióny promíchejte.

Přibližně po 10 minutách by měly být houby opečené dozlatova a šťáva vypečená. Přisypte drcený kmín a vše zakapejte citrónem nebo balsamikem. Krátce prohřejte.

Do pánve přilijte smetanu a vmíchejte nastrouhaný nebo rozmixovaný parmezán. Přiveďte k varu. Jakmile začne směs bublat, vypněte plotýnku. Do pánve položte opečenou panenku a maso s omáčkou dejte dopéct do trouby předem vyhřáté na 200 °C na 10-15 minut.

Přesná doba pečení závisí na tloušťce masa i na míře jeho propečení na pánvi. Proto ho ke konci občas zkontrolujte dotykem prstu. Pokud vám neklade příliš odpor a maso je na dotyk měkké, ještě v pečení pokračujte. Na druhou stranu ale panenku nepřepečte. Byla by zbytečně vysušená. Raději ji nedopečte a vraťte po rozkrojení do trouby, než aby byla jak podešev. To už totiž nezachráníte 🙂

Spolu s panenkou dejte do trouby na kousku pečícího papíru opéct i plátky slaniny.

Hotovou panenku vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout, než ji nakrájíte na silnější plátky. Kdybyste ji nakrájeli hned, zbytečně by z ní vytekla veškerá šťáva.

Maso nakrájené na plátky podávejte spolu s krémovými žampióny a smetanovou omáčku. Na talíři vše posypte rozdrobenou upečenou slaninou a nakrájenou petrželkou. Jako příloha se hodí třeba upečené batáty (neplatí pro Low Carb a Keto) nebo šťouchaný květák, vedle nešlápnete ani se zeleninovým salátem.

Sežeňte si opravdu krémové (hnědé) žampióny. Mají totiž příjemnější a výraznější chuť než ty bílé. Možná vám ze začátku bude připadat, že hub je v receptu moc, množství ale nesnižujte. Hodně se během tepelné úpravy smrsknou a právě ony dodávají jídlu typickou chuť. Uvidíte, že se o ně nakonec budete u stolu prát 🙂

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Kalorie790 kcal
Bílkoviny49 g
Tuky62 g
Sacharidy10 g

30 Recenzí / komentářů

Terka

Květen 15, 2017

Tak kvůli tomuhle se snad naučím jíst i ty houby… 🙂

Lucie

Květen 15, 2017

Uvidíte, že jim v tomhle receptu přijdete na chuť. Sežeňte si ale opravdu ty hnědé (krémové) žampióny.Ty bílé nejsou tak dobré.

Lenka Kozlíková

Červenec 3, 2017

Vynikající

Lucie

Červenec 4, 2017

Mám radost, že chutnalo 🙂

Lenka

Září 4, 2017

No neměla jsem panenku, ale za to jsem měla vaše vynikající těstoviny bez mouky. Jejich kombinace s omáčkou se žampiony podle tohoto receptu nemá chybu. Opečená slanina už byla jen pověstnou třešinkou na dortu. Díky za inspiraci.

Lucie

Září 5, 2017

A já díky za vyzkoušení receptu a skvělou obměnu. Mám radost, že chutnalo 🙂

Lucie

Září 21, 2017

Výborný recept, doporučuji všem!!

Lucie

Září 22, 2017

Mám radost, že recept chutná, a moc díky za doporučení 🙂

Vendula Bendová

Září 26, 2017

Dobrý den, lze panenku péct i v pomalém hrnci? Děkuji 🙂

Lucie

Září 27, 2017

Dobrý den, za určitých specifických podmínek ano. Ale tenhle recept se PH nehodí.

Radka

Říjen 27, 2017

Nahradila jsem žampiony houbami z lesa a taky to bylo vynikající. Díky za recept.

Lucie

Říjen 31, 2017

To musela být dobrota! Lesní houby jsou nejlepší volba 🙂

Kristyna

Prosinec 3, 2017

Další skvělý recept. Velmi jednoduchý a chutný. Děkuji za něj 🙂

Lucie

Prosinec 3, 2017

To já děkuju – za vyzkoušení receptu a za zprávu 🙂

Kristýna

Duben 20, 2018

Perfektní recept od perfektní kuchařky! ♥

Lucie

Duben 21, 2018

Moc díky za pochvalu receptu <3 Pochvala ale patří hlavně tomu, kdo vařil 😉

Lenka Sikorová

Duben 30, 2018

Výborné, dcera nejí vepřové, udělala jsem z kuřecích prsíček… luxusní jemné jídlo .

Lucie

Duben 30, 2018

Ano, kuřecí je skvělá volba. Mám radost, že chutnalo 🙂

Tereza

Červen 24, 2018

Trochu jsem se bála, abych nevysušila panenku, ale nic takového se nestalo. Neuvěřitelně jednoduché, rychlé a výborné jídlo.

Lucie

Červen 25, 2018

Mám velkou radost, že se jídlo povedlo ke spokojenosti. Moc děkuju za komentář 🙂

Renata

Srpen 1, 2018

Mám vyzkoušené, je to luxusní. Parmazán a smetana výborná kombinace….natož ,kdo miluje houby,mňamka.Děkuji

Lucie

Srpen 2, 2018

Renato, moc děkuji za komentář. Mám radost, že chutná <3

ilona

Srpen 9, 2018

Tak včera jsem se do toho pustila. V životě jsem panenku nedělala. Překvapilo mě, jak rychlé je to jídlo. A bylo to opravdu výborné….vynikající. Místo žampionů jsem tedy použila směs hříbků 🙂 Díky

Lucie

Srpen 10, 2018

Jakmile člověk zjistí, jak s panenkou pracovat, je to jedno z nejvděčnějších a nejchutnějších mas.
Mám radost, že se recept povedl a chutnalo podle něj. Hříbky jsou fantastická volba, cítím tu vůni a chuť až sem 🙂

TerezaV

Září 3, 2018

skvělý recept! děkuji za inspiraci 🙂 jen jsem byla nucena vynechat slaninu, nemohla jsem sehnat kvalitní bez přidaného cukru a jiných ,,mňamek”

Lucie

Září 4, 2018

Máte pravdu, že sehnat kvalitní slaninu dá docela práci. Ale mám radost, že chutnalo i tak 🙂 Díky za komentář.

Iveta

Září 15, 2018

Výborný recept, ta finální chuť, když se všechny suroviny spojily, . Dělala jsem dnes poprvé a určitě ne naposledy . Celá rodinka se oblizovala. jen jsem žampióny podělili napůl s hříbky. Mňamka.Příloha špenátové grusetky s cudlema prohřáté na ghíčku.

Lucie

Září 16, 2018

Takovéto komentáře jsou pro mě tou největší odměnou – když někomu chutná, dělá mi to obrovskou radost. Vím pak, že moje snažení má smysl:-)
Moc děkuji za komentář <3

Ilona

Říjen 14, 2018

Skvělý recept. Vynikající chuť. Přidala jsem k žampiónům cca 10ks malých kapustiček, které mi zbyly v lednici-chuť kapusty s omáčkou, byla naprosto famózní. Moc děkuji za Vaše skvělé recepty.

Lucie

Říjen 15, 2018

To mám velkou radost, že chutnalo. Kapustičky musely být výborné, díky za tip 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Pavel Domažlice před 1 hodinou
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Leona před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Markéta Mníšek u Liberce před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Liberec před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Nikol Opava před 4 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Martina Praha 5 před 5 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Lenka Praha 5 před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lucie Velké Svatoňovice před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Miluše Mohelnice před 6 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Jiří Česká Třebová před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Květa Libá před 7 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Hana Česká Kamenice před 7 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Michaela Trutnov před 7 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Petra Libiš před 8 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jana Praha před 8 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Martina Kosmonosy před 8 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Hradec Králové před 8 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 2 Items
zakoupil/a: Helena 11 před 9 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Gabriela Nupaky před 9 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Helena Chrudim před 9 hodinami
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.