Provensálská pečená zelenina Tian
Provensálská pečená zelenina Tian
Hlavní jídla, Přílohy Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské, Whole30 česnek, cibule, cuketa, lilek, rajčata
2023-07-01
Ohodnotit receptMožná vás překvapil název receptu a čekali jste jídlo proslavené i díky oblíbené animované pohádce. Tian je ale tradiční provensálský pokrm s dlouhou historií. I když se ratatouille velmi podobá a často proto bývají zaměňovány, vzájemně se liší. V obou jídlech se sice používá lilek, cuketa a rajčata, rozdílný je ale způsob jejich přípravy. V ratatouille by se jednotlivé druhy zeleniny měly správně připravit zvlášť a následně dusit, nikoliv péct. Jenže právě pečení dává tianu tu skvělou nezaměnitelnou chuť ❤️
- Příprava: 30 minut
- Vaření / pečení: 45 minut
-
30 minut
45 minut
1 hodina 15 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 30 minut
- Vaření / pečení: 45 minut
-
30 minut
45 minut
1 hodina 15 minut
- Množství: 3 porce
Postup
Zeleninu omyjte a bez loupání nakrájejte na tenké plátky (lilek a cuketu cca 3 mm, rajčata 5 mm). Kulaté špičky zeleniny, nepovedené plátky a odkrojky nechte zatím stranou.
Na kuchyňskou linku rozprostřete bavlněné utěrky podložené papírovými ubrousky a v jedné vrstvě na ně vyskládejte nakrájená kolečka lilku a cukety.
Plátky rajčat vložte do velkého síta.
Rajčata nechte za občasného jemného promíchání v sítu vykapat, lilek a cuketu na utěrkách cca 10 minut vypotit.
Plátky lilku a cukety pak otřete papírovým ubrouskem, otočte, znovu osolte a opět nechte cca 10 minut odpočinout. Pak je otřete od přebytečné vláhy.
Zatímco zelenina odpočívá, utřete najemno česnek. Polovinu vložte do misky, zalijte 2 lžícemi olivového oleje a vmíchejte trošku tymiánu, pepře a soli. Dejte stranou.
Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a dorůžova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidejte zbytek najemno utřeného česneku a tymiánu. Za stálého míchání je nechte krátce rozvonět.
Do pánve vmíchejte drobounce nakrájené zbytky zeleniny, které jste si po nakrájení na plátky dali stranou.
Směs osolte a opepřete. Za častého míchání restujte cca 10 minut.
Připravte si pečicí formu (na 3 porce cca 27 cm) a na její dno rozprostřete směs z pánve.
Na ní od kraje střídavě vyskládejte odpočinuté plátky jednotlivých druhů zeleniny.
Povrch rovnoměrně pokapejte dříve připravenou směsí z mističky (ochuceným olivovým olejem s česnekem a tymiánem).
Vložte do trouby předem vyhřáté na 200 °C a bez zakrytí či podlévání pečte cca 45 minut.
SERVÍROVÁNÍ
Jako lehčí hlavní chod podávejte upečenou zeleninu doplněnou o oblíbené pečivo (například jogurtové nebo mandlové). Na talíři ji můžete volitelně pokapat olivovým olejem, posypat čerstvými bylinkami a doplnit kousky sýra (například fety nebo domácím "balkánským). Samozřejmě při tom přihlédněte ke svému stravovacímu stylu - uvedené varianty neplatí pro Whole30, paleo či bezmléčnou variantu.
Tian poslouží ale také jako skvělá příloha k masu, například šťavnatým kuřecím prsům, která můžete upéct v troubě společně se zeleninou.
Upečená zelenina vydrží uložená v lednici několik dní. Stačí ji pak prohřát v klasické nebo mikrovlnné troubě. Pro zamrazení se Tian nehodí.
TIPY
Tian je tradiční provensálský recept. Ačkoliv se velmi podobá ratatouille (často bývají zaměňovány) a v obou se používají stejné druhy zeleniny, je mezi nimi rozdíl ve způsoby přípravy. V ratatouille by se jednotlivé druhy zeleniny měly správně připravit zvlášť a následně dusit, nikoliv péct.
Při výběru surovin volte zeleninu s přibližně stejně velkým průměrem, abyste dosáhli rozměrově podobných plátků.
Lilek má mírně tužší slupku než cuketa a rajčata. Pokud vám v jídle vadí, můžete ho částečně (oloupejte jen pruhy) nebo zcela oloupat.
Při nasolování zeleniny se nebojte použít mnohem více soli, než jste jinak zvyklí. Většina ji odejde s vypocenou vláhou.
Krok s vypocením zeleniny nevynechávejte ani nezkracujte. Výsledný tian by byl příliš vodnatý.
Recept si můžete zjednodušit tím, že nebudete připravovat zeleninový základ na pánvi. Do pečicí formy pouze pod plátky nalijte trošku ochuceného oleje s česnekem a bylinkami. Cibuli v tomto případě zcela vynechte.
Při naplňování formy to při uvedeném množství a doporučeném krájení zeleniny většinou vychází tak, že plátky rajčat se střídají se 3 kolečky kombinace lilku s cuketou. Tedy lilek - cuketa - lilek + rajče + cuketa - lilek - cuketa + rajče atd. Nejlépe vám to půjde, když si vždy nejdříve danou kombinaci připravíte do dlaně a pak ji celou vložíte do formy.
Velmi zajímavou variantou jak zpracovat zbylé porce tianu, je příprava pomazánky. Stačí upečenou zeleninu rozmixovat s rajčatovým protlakem a smíchat s čerstvě utřeným česnekem a nadrobno nakrájenou cibulí. Pro pikantnější chuť můžete přidat i trošku chilli.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucka
5 července, 2023
To moc ráda čtu ❤️
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Julie
4 července, 2023
Naprosto dokonalé!