
Snídaňové dýňové vafle

Snídaňové dýňové vafle
Hlavní jídla, Na cesty, Snídaně Bez lepku, Bez masa, Low Carb, Primal, Vegetariánské česnek, dýně, houby, máslo, parmazán, vejce
2021-07-08
Ohodnotit receptAž bude ten správný čas na klidnou a pohodovou snídani, určitě vyzkoušejte tyhle dýňové vafle s dušeným špenátem, houbami a ztraceným vejcem. I když vlastně... Proč si je uvařit jen na snídani? Hodí se i jako hlavní chod a samotné i jako jídlo zabalené s sebou na cesty.
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
15 minut
30 minut
45 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
DÝŇOVÉ VAFLE *
300 g máslové dýně nebo hokaido
100 g strouhané tvrdé mozzarelly
20 + 5 g jemně strouhaného sýru parmazánového typu
HOUBY, ŠPENÁT A VEJCE
300 g čerstvých hub (žampióny, hlíva, hřiby atd.)
20 g ghee
990+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
15 minut
30 minut
45 minut
- Množství: 3 porce
Postup
DÝŇOVÉ VAFLE
Máslovou dýni oloupejte, hokaido stačí omýt. Odstraňte semínka a dýni nastrouhejte najemno.
Nasypte ji do čisté bavlněné utěrky a promíchejte s troškou soli.
Po pár minutách dýni co nejlépe vymačkejte. Měla by vám zbýt cca polovina původní gramáže, tedy přibližně 150 g.
Vymačkanou dýni smíchejte s vejcem, nastrouhanou tvrdou mozzarellou a 20 g parmazánu (5 g parmazánu si nechte stranou).
Z připravené směsi vytvořte ve vaflovači placky (1 kus na 1 porci) a upečte je dozlatova. Po cca 8 minutách vafle v přístroji otočte (zespodu bývají většinou více opečené), posypte zbytkem parmazánu a ještě cca 2 minuty dopečte.
Hotové vafle nechte před podáváním minutku vychladnout - zpevní se a budou na okrajích křupat.
HOUBY
Očištěné houby nakrájejte na silnější plátky.
Ve velké pánvi rozpusťte ghee a za vysoké teploty připravené houby orestujte dozlatova. Nepodlévejte je, jen osolte. Velmi často je promíchejte, ať se nespálí.
Až houby zezlátnou, stáhněte teplotu plotýnky a do pánve přidejte máslo, rozdrcený česnek a trošku pepře. Za stálého míchání nechte rozvonět a krátce orestujte.
Opečené houby přesypte stranou.
ŠPENÁT
Vypněte plotýnku, do pánve po houbách nasypte špenát, jemně ho osolte a za občasného promíchání nechte zbytkovým teplem zavadnout.
ZTRACENÁ VEJCE
Na přípravu ztracených (zastřených, pošírovaných) vajec je pro optimální výsledek nejlepší použít co nejčerstvější vejce. Těm drží bílek krásně tvar a neobsahuje tekutější část, která se při vaření rozptýlí do vody.
Pokud nemáte přístup k čerstvě sebraným vejcím, pomozte si tím, že je přecedíte přes sítko. Tekutá část bílku odteče a vám zůstane pevnější vajíčko, které bude při vaření lépe držet tvar. Počítejte ale s tím, že čím starší vejce je, tím větší část bílku odteče.
V menším, ale vyšším hrnci přiveďte k varu vodu. Až začne vřít, přilijte ocet. Ten pomůže tomu, aby se povrch bílku co nejrychleji vysrážel a udržel tvar.
Teplotu plotýnky stáhněte, aby voda jen jemně perlila a už se vyloženě nevařila. Stoupající bubliny v prudce se vařící vodě by totiž narušily jemnou strukturu syrového vejce.
Rozklepněte vejce, přeceďte ho přes sítko a přelijte do malé mističky.
Pomocí lžíce vytvořte v hrnci s vodou vír a vejce z mističky opatrně vlijte do jeho středu. Pohyb vody pomůže bílek obalit okolo žloutku (zastřít ho).
Nyní si stopněte přesně 3 minuty (platí pro vejce M-L). Jakmile uplynou, vejce opatrně z hrnce vyjměte pomocí děrované naběračky.
Postupně takto připravte vejce na každou porci.
Video postup přípravy ztracených vajec najdete v receptu na polévku ze zelených fazolek.
SERVÍROVÁNÍ
Upečené vafle doplňte opečenými houbami, špenátem a ztraceným vejcem. Hned podávejte.
TIPY
Počítejte s tím, že dýně vám utěrku obarví. Proto si doma vyhraďte nějakou čistě na ždímání zeleniny a perte ji bez použití aviváže.
Nepoužívejte klasickou měkkou mozzarellu z nálevu. Raději ji nahraďte nějakým jiným tvrdým sýrem, například goudou.
Nechce se vám dělat s vaflemi nebo nemáte vaflovač? Nevadí 🙂 Placičky můžete upéct v troubě. Anebo je úplně vynechte a místo nich orestujte na pánvi nebo upečte v troubě plátky máslové dýně.
Zbyla vám upečená dýně od předchozího jídla? Použijte ji na přípravu vaflí (není ji nutné vymačkávat, rovnou ji rozmačkejte nebo rozmixujte s ostatními surovinami).
Místo ztracených vajec můžete udělat volská oka.
Pokud nechcete ráno ztrácet čas, lze si vše připravit dopředu - placky pak krátce rozpečte v troubě, vaflovači nebo toasteru, houby a špenát prohřejte na pánvi. Vejce jsou nejlepší čerstvě uvařená, ale i je lze připravit dopředu a pak jen krátce prohřát v mističce zalitím vroucí vodou.
* Samotné upečené vafle se hodí i jako skvělá varianta jídla zabaleného s sebou na cesty.

Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mou mobilní aplikaci s více než 990+ recepty. Najít ten nejvhodnější právě pro vás bude hračka.
Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů

Lucka
7 ledna, 2024
Václave, to mě mrzí, že to ve vaflovači nevyšlo 🙁 Co se stalo? Těsto se lepilo? Ale skvěle jste si poradil. Tak mám radost, že jste si pochutnal 🙂 Díky za milý komentář ❤️
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
vaclavbasek
7 ledna, 2024
super, ale ve waflovači se nepodařilo, dělal jsem pak na panvi