Recept na italské masové kuličky s omáčkou arrabbiata
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

obed10

Italské masové kuličky s omáčkou arrabbiata a špagetovou dýní

obed10

Italské masové kuličky s omáčkou arrabbiata a špagetovou dýní

  , ,   , , , ,   , , ,

Leden 14, 2015

Hodnotit recept
Italské masové kuličky s omáčkou arrabbiata a špagetovou dýní
5.0 1

Pokud jste zatím nikdy nepřipravovali špagetovou dýni, určitě vás mile překvapí. Nečekejte konzistenci a chuť klasických těstovin. Pokud vás ale „honí mlsná“ na pikantní rajčatovou omáčku s těstovinami, určitě vám špagetová dýně poskytne skvělý základ, který při dobrém dochucení klasické špagety v mnohém předčí. A o tom, že je i mnohem zdravější, se asi zmiňovat nemusím vůbec 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Masové kuličky

500 g mletého masa (vepřové, krůtí nebo kuřecí)

1 vejce (lze případně vynechat)

cca 20 černých oliv bez pecky

cca 5 lístků čerstvé bazalky

5 plátků sušených rajčat

Omáčka arrabbiata

2 cibule

3 stroužky česneku

1 chilli paprička

1 lžíce rajčatového protlaku (nedoslazovaného)

2 plechovky loupaných rajčat (2 x 400g)

2 lžičky balsamica (nejlépe bio, nedoslazovaného)

oregano (čerstvé nebo sušené)

Dýňové špagety

2 špagetové dýně

olivový olej

sůl

pepř

Postup

Dýně rozřízněte po délce napůl. Pomocí lžíce vydlabejte vláknitý střed se semínky.

Očištěné dýně na vnitřní straně jemně potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a pak každou polovinu zabalte zvlášť do alobalu.

Pečte cca 60 minut v troubě vyhřátě na 180°C.

Mezitím, co se dýně peče, připravte si omáčku arrabbiata.

Drobně nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji, po pár minutách přidejte rozdrcený česnek a drobounce pokrájenou chilli papričku (bez semínek).

Nechte chvíli prohřát a pak přidejte lžíci rajčatového protlaku. Ten za stálého míchání osmahněte (cca 2 minuty), aby zesládl a ztratil tak svou typicky nakyslou chuť.

Do hrnce nalijte loupaná rajčata a balsamico, přisypte koření (oregano, sůl, pepř) a směs za občasného promíchání vařte na mírném plameni cca 20 minut.

Pečlivě si vypracujte mleté maso s jedním vejcem, s drobně pokrájenými olivami, sušenými rajčaty a lístky čerstvé bazalky (popř. přidejte lžičku sušené). Dochuťte solí a pepřem.

Z masové směsi si pomocí navlhčených rukou vytvořte malé kuličky (z daného množství cca 50 kusů) a ty rozprostřete na pečícím papírem vyložený plech. Cca 10 minut před tím, než se dopeče dýně, kuličky vložte do trouby.

10 minut pečte společně s dýní, dalších 10 minut pak samotné a v té době si dodělejte dýni.

Rozbalte ji a pomocí vidličky vyškrábejte její vnitřek, který se vám bude rozpadat na vlákna podobná špagetám (odtud ten název 🙂 ).

Vyškrábanou dýni osolte, zakapte olivovým olejem a promíchejte.

Podávejte spolu s masovými kuličkami a omáčkou arrabbiata.

00:00

2 Recenzí / komentářů

Lucka

Říjen 11, 2016

Teď jsem dovařila a naprostá bomba! Akorát jsem to malinko přehnala s papričkou . Vaše recepty se mi moc líběj

LG

Lucie

Říjen 15, 2016

Moc díky za pochvalu 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation