🤩 NOVINKA 🤩 Stolní kalendář s recepty pro rok 2020 TO MĚ ZAJÍMÁ
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Italské masové kuličky s omáčkou arrabbiata a špagetovou dýní

Italské masové kuličky s omáčkou arrabbiata a špagetovou dýní

  , ,   , , , ,   , , ,

Hodnotit recept
Italské masové kuličky s omáčkou arrabbiata a špagetovou dýní
5.0 6

Pokud jste zatím nikdy nepřipravovali špagetovou dýni, určitě vás mile překvapí. Nečekejte konzistenci a chuť klasických těstovin. Pokud vás ale „honí mlsná“ na pikantní rajčatovou omáčku s těstovinami, určitě vám špagetová dýně poskytne skvělý základ, který při dobrém dochucení klasické špagety v mnohém předčí. A o tom, že je i mnohem zdravější, se asi zmiňovat nemusím vůbec 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Dýňové špagety

2 špagetové dýně

olivový olej

Omáčka arrabbiata

2 cibule

3 stroužky česneku

1 chilli paprička

1 lžíce rajčatového protlaku (nedoslazovaného)

2 plechovky loupaných rajčat (2 x 400g)

2 lžičky balsamica (nejlépe bio, nedoslazovaného)

oregano (čerstvé nebo sušené)

Masové kuličky

500 g mletého masa (vepřové, krůtí nebo kuřecí)

1 vejce (lze případně vynechat)

cca 20 černých oliv bez pecky

cca 5 lístků čerstvé bazalky

5 plátků sušených rajčat

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Dýňové špagety

Dýně rozřízněte po délce napůl. Pomocí lžíce vydlabejte vláknitý střed se semínky.

Očištěné dýně na vnitřní straně jemně potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a pak každou polovinu zabalte zvlášť do alobalu.

Pečte cca 60 minut v troubě vyhřátě na 180 °C.

Upečené dýně rozbalte ji a pomocí vidličky vyškrábejte jejich vnitřek, který se vám bude rozpadat na vlákna podobná špagetám (odtud ten název 🙂 ).

Vyškrábanou dýni osolte, zakapte olivovým olejem a promíchejte.

Tento tradiční postup je sice na přípravu jednodušší, ale výsledkem jsou na můj vkus až příliš vlhké a rozpadající se špagetky. Proto raději špagetovou dýni připravuji po kolečkách.

Špagetovou dýni nakrájejte na kolečka silná 2-3 cm. Pomocí lžíce z každého plátku odstraňte měkký vnitřek se semínky a pak je ze všech stran nasolte. Dýně pustí přebytečnou vodu. Tu pak za cca 10 minut setřete papírovou utěrkou.

Osušené plátky dýně jemně potřete olivovým olejem a dejte péct na 25-30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.

Pak stačí pomocí vidličky "špagety" krásně z dýňových plátků vyškrábnout, nebo naopak nožem přerušit tvrdou slupku, tu jemně sloupnout a upečený vnitřek rozdělit na vlákna.

Omáčka arrabbiata

Zatímco se dýně peče, připravte si omáčku.

Drobně nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji, po pár minutách přidejte rozdrcený česnek a drobounce pokrájenou chilli papričku (bez semínek).

Nechte chvíli prohřát a pak přidejte lžíci rajčatového protlaku. Ten za stálého míchání osmahněte (cca 2 minuty), aby zesládl a ztratil tak svou typicky nakyslou chuť.

Do hrnce nalijte loupaná rajčata a balsamico, přisypte koření (oregano, sůl, pepř) a směs za občasného promíchání vařte na mírném plameni cca 20 minut.

Pečlivě si vypracujte mleté maso s jedním vejcem, s drobně pokrájenými olivami, sušenými rajčaty a lístky čerstvé bazalky (popř. přidejte lžičku sušené). Dochuťte solí a pepřem.

Masové kuličky

Z masové směsi si pomocí navlhčených rukou vytvořte malé kuličky (z daného množství cca 50 kusů) a ty rozprostřete na pečícím papírem vyložený plech. Cca 10 minut před tím, než se dopeče dýně, kuličky vložte do trouby.

10 minut pečte společně s dýní, dalších 10 minut pak samotné a v té době si dodělejte dýni.

Upečené dýňové špagety podávejte spolu s masovými kuličkami a omáčkou arrabbiata.

00:00

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




11 Recenzí / komentářů

Lucka

Říjen 11, 2016

Teď jsem dovařila a naprostá bomba! Akorát jsem to malinko přehnala s papričkou . Vaše recepty se mi moc líběj

Lucie

Říjen 15, 2016

Moc díky za pochvalu 🙂

Klára

Říjen 5, 2017

Dnes jsem vyzkoušela tuto pochutinu a musím říci, že jsem nadšená 🙂 Děkuji za recept!

Lucie

Říjen 6, 2017

Já díky za vyzkoušení receptu a milou zprávu 🙂

Kamil

Březen 5, 2018

Dobrý den, jaké loupané rajčata z konzervy a olivy jste použila? Když v naprosto v každých z nich je cukr, né-li další zakázané suroviny.

Lucie

Březen 5, 2018

Dobrý den, omlouvám se, ale zřejmě došlo k nedorozumění. Nemyslíte cukr ve výživových hodnotách? Protože pokud ano, ten se nesleduje, je přirozenou součástí mnoha potravin. Mimo pravidla je pouze ten přidaný během výroby. Loupaná rajčata kupuji různě (třeba v Lidlu, na Rohlik.cz, Tesco, Globus, DM drogerie, zatím jsem na žádná s přidaným cukrem nenarazila), olivy pak třeba v Lidlu (u oliv už musí být člověk obezřetnější, ale ani je není problém sehnat ve vyhovujícím složení).
Máte prosím případně odkaz na konkrétní výrobek, který je dle vás nevyhovující?

Katarína

Duben 15, 2018

Další super recept! Dělala jsem z krutiho masa a opravdu výborná kombinace chuti.
Akorát jsem nesehnala spagetovou dýni, máte nějaký tip, kde ji koupit?
Udělala jsem tedy k tomu kvetakovou kaši, která by byla taky luxusní, kdyby nebyl květák hořký.
Poslední dva dny na Whole30, hurá

Lucie

Duben 16, 2018

Italové umí 🙂
Špagetová dýně teď moc k sehnání už není, není její sezóna, zase až na podzim.
To samé platí pro květák. Ty aktuálně prodávané, rychlené, jsou bohužel často hořké 🙁

Katarína

Duben 16, 2018

Jsem si myslela, že není sezóna. Nevadí, já si ráda počkám, mám velkou chuť to vyzkoušet ☺️
S kvetakem jsem až doteď neměla problém. Takové peníze a letí do koše, škoda.

NIK

Říjen 18, 2019

Dobry den, jiz po nekolikate se snazim udelat spravne spagetovou dyni. Po nekolikatem pokusu se mi nyni povedlo natrhat na drobne spagetky, ale je celkem tvrdsi. Tak jsem dodelala jeste v mikrovlnce. Ale stale to neni ono. Kdyz pecu dele, je to na kasi byva ta dyne pak tedy na skus jakoze krupavejsi nebo to delam spatne. Pekla jsem vnitrkem dolu. Drive vnitrkem nahoru a byla na kasi. Jinak recept vyborny. Skvely napad pro masove kulicky.

Lucka

Říjen 18, 2019

Dobrý den, děkuji za komentář. Mám radost, že se recept líbí 🙂
Zkuste špagetovou dýni připravit trošku jinak. Pomůže to její konzistenci. Postup doplním i do receptu 🙂
Špagetovou dýni nakrájejte na kolečka silná 2-3 cm. Pomocí lžíce z každého plátku odstraňte měkký vnitřek se semínky a pak je ze všech stran nasolte. Dýně pustí přebytečnou vodu. Tu pak za cca 10 minut setřete papírovou utěrkou. Osušené plátky dýně jemně potřete olivovým olejem a dejte péct na 25-30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Pak stačí pomocí vidličky “špagety” krásně z dýňových plátků vyškrábnout, nebo naopak nožem přerušit tvrdou slupku a tu jemně sloupnout.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Hana před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020 + 1 Item
zakoupil/a: Renáta Opava-Podvihov před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020
zakoupil/a: Dagmar Praha 2 před 3 hodinami
 
e-kuchařky: Voňavá kuchařka + Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 5 e-knih)
zakoupil/a: Denisa před 4 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Barbora Ústí nad Orlicí před 4 hodinami