Všechny objednávky fyzického zboží budou doručeny až po 2.1.2025 🚚

Křupavý chilli olej

Křupavý chilli olej

  ,   , , , , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Křupavý chilli olej
0.0 0

Na tenhle recept pozor! Na křupavém chilli oleji velmi snadno vzniká závislost. Jednou ochutnáte a jste ztracení 😀 Budete chtít víc a víc a jedna lžička vám nikdy stačit nebude. Pro mě osobně je to objev roku 2024 a něco, co musím mít vždy v lednici ❤️ Ideální doplněk k různým polévkám typu ramen, nudlím, knedlíčkům atd.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 30 minut

    25 minut

    55 minut

  • Množství: cca 10 lžic (1 menší sklenice)
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

20 g kešu ořechů

10 g sezamových semínek

80 g šalotky

40 g česneku

130 g lehkého olivového oleje nebo jiného druhu s nevýraznou chutí

8 g soli

2 bobkové listy

2 svitky skořice

4 hvězdičky badyánu

8 hřebíčků

8 g chilli vloček

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 30 minut

    25 minut

    55 minut

  • Množství: cca 10 lžic (1 menší sklenice)

Postup

Ořechy nasekejte nožem nebo rozbijte paličkou na maso na maličké kousky.

Připravte si rendlík (nebo malou hlubší pánvičku), nasypte do něj ořechy a sezam. Za střední teploty, nasucho a za častého míchání je krátce opražte a přesypte stranou. Rendlík očistěte ubrouskem.

Šalotku a česnek nakrájejte na tenounké plátky.

V očištěném rendlíku rozehřejte olej na nižší střední teplotu (přibližně 4. stupeň z 9).

Přisypte jemně osolenou šalotku a za častého míchání ji cca 10 minut restujte do zlatavé barvy.

Až začne zlátnout a křupat, rychle ji vyberte děrovanou naběračkou z oleje nebo ideálně slijte přes kovové sítko (do dalšího rendlíku).

Usmaženou šalotku rozprostřete na papírový ubrousek, znovu jemně osolte a nechte zcela vychladnout.

Olej znovu zahřejte (tentokrát stačí na 2.-3. stupeň z 9) a přidejte do něj nakrájený česnek.

Opět restujte za velmi častého míchání. Tentokrát bude stačit přibližně 5 minut a jen velmi jemně zlatavá barva (při výraznějším opečení by česnek zhořkl).

Opečený česnek rychle vyberte z oleje nebo slijte přes kovové sítko, rozprostřete na papírový ubrousek a jemně osolte. Nechte zcela vychladnout.

Do slitého oleje přidejte bobkový list, skořici, badyán a hřebíček. Za střední teploty (4.-5. stupeň z 9) a občasného promíchání nechte koření pár minut rozvonět.

Pak koření vyjměte a vyhoďte. Stále vroucí olej nalijte do žáruvzdorné misky, ve které jste smíchali chilli vločky a zbytek soli. Chilli by mělo zpěnit a postupně zbarvit olej do ruda.

Chilli olej nechte zchladnout a pak do něj vmíchejte ostatní suroviny - opečenou šalotku a česnek a také opražené ořechy a semínka.

V uzavřené sklenici uložte do chladu, kde křupavý chilli olej vydrží až několik měsíců. Můžete ho také zamrazit (například v tvořítkách na led).

Křupavý olej používejte podobně jako italské pesto, ale pro ochucení asijských jídel. Hodí se například jako doplněk různých polévek na styl ramenu, cuketových nudlí, skládaných misek s květákovou rýží nebo asijského okurkového salátu. Skvělý je ale i k dyňové polévce a jako doplněk chuťově výrazných sýrů.

TIPY

Receptů na chilli olej je nepřeberné množství. Liší se od sebe způsobem přípravy i některými použitými surovinami. Nejjednodušší verzí je pouhé zahřátí oleje a přelití chilli vloček. Takový olej je hotový raz dva, ale postrádá bohatší chuť a křupavost.

V tomto receptu uvedené opakované zahřátí oleje a postupná příprava surovin jsou zvolené za účelem lepší kontroly nad optimálním opečením jednotlivých ingrediencí. Až budete chilli olej připravovat opakovaně a získáte jistotu, můžete všechny suroviny připravit najednou - nejprve 5 minut samotná šalotka (rovnou i s bobkovým listem, skořicí, badyánem a hřebíčkem), pak dalších 5 minut i s česnekem a nakonec vše slít přes sítko přímo na chilli vločky.

Slitou usmaženou šalotku a česnek vždy nechte zchladnout na papírovém ubrousku. Zpevní se a budou krásně křupat.

Během přípravy používejte vhodné nádobí (kovové sítko, žáruvzdorná miska s chilli vločkami) a buďte opatrní při manipulaci s horkým olejem.

Místo kešu lze použít i jiné druhy ořechů, třeba loupané mandle, lískové ořechy, nebo buráky (pokud se jim nevyhýbáte, jako například ve W30).

Nakrájení šalotky a česneku na rovnoměrné a opravdu tenké plátky je velmi důležité pro jejich pozdější křupavost a také delší trvanlivost.

Na smažení použijte nejlépe nádobí se světlým dnem, abyste měli lépe pod kontrolou míru opečení surovin.

Pro pohodlnější přípravu je nejlepší použít 2 rendlíky a olej cedit z jednoho do druhého.

Během smažení by šalotka a česnek měly jen jemně "ševelit" a bublat po okrajích. Nesnažte se proces urychlit a zvyšovat teplotu plotýnky. Zejména česnek by se spálil a zhořkl. Pomalé smažení za nízké teploty zaručí, že se odpaří přebytečná vlhkost a suroviny budou krásně křupavé, aniž by se spálily. Jakmile suroviny přestanou v oleji tvořit bublinky, znamená to, že se z nich odpařila veškerá vlhkost. V ten moment je okamžitě stáhněte z plotýnky a ihned slijte, aby nedošlo k jejich spálení.

Kromě uvedených druhů koření můžete na závěr do oleje přidat i tenké plátky čerstvého zázvoru.

Pro bohatší a plnější chuť nechte po třetím zahřátí olej s kořením cca 30 minut vychladnout (uvolní se více vonných silic). Potom koření odstraňte, olej znovu zahřejte a přelijte jím připravené chilli vločky.

Teplota oleje nesmí být příliš vysoká, aby se chilli vločky nespálily a nezhořkly.

Pro jemnější chuť a intenzivnější barvu můžete množství chilli vloček o něco snížit a na závěr do hotového chilli oleje vmíchat sladkou nebo uzenou papriku. Hodí se i korejské chilli gochugaru nebo kašmírské chilli.

Podmínkou dlouhé trvanlivosti je usmažení šalotky a česneku dokřupava a také dostatečné osolení.

Při nabírání vždy obsah sklenice nejprve důkladně promíchejte - volná sůl má tendenci se usazovat u dna.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/10 podle receptu (cca 1 lžíce)
Energetická hodnota140 kcal / 595 kJ
Sacharidy3 g
Tuky14 g
Bílkoviny1 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0