📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí guláš

Hovězí guláš

  ,   , , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Hovězí guláš
5.0 14

Hovězí guláš je klasikou české kuchyně. Bohužel hodně lidí zbytečně používá mouku pro zahuštění. A přitom na správný hustý guláš stačí dodržet 2 základní pravidla – cibule by mělo být stejně jako masa (co se týká objemu, ne nutně váhy) a při nákupu sáhněte raději po prorostlém mase (ideálně kližce) než třeba po libovém zadním. Tyto dvě ingredience a pomalé dušení zajistí, aby váš guláš byl krásně hustý i bez použití mouky.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

400 g cibule

40 g sádla

800 g hovězí kližky

4 stroužky česneku

2 lžíce sladké papriky

1 lžička drceného kmínu

1 lžíce majoránky

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Cibuli nakrájejte na kostičky (nemusíte nijak pečlivě).

Širší hrnec (s velkou plochou dna) rozehřejte na vyšší teplotu. Rozpusťte v něm sádlo a přisypte cibuli a trošku soli.

Teď přichází krok, který pro správnou chuť a hustotu guláše není radno nijak uspěchávat.

Po prvotním základním opečení stáhněte mírně teplotu plotýnky na vyšší střední stupeň a cibuli opečte za velmi častého promíchání dohněda. Ze dna přitom seškrabávejte zkaramelizované výpečky.

Trvá přibližně 30 minut, než je cibule rovnoměrně opečená do výrazné hnědé barvy (ale bez spálených částí). Pokud byste cibuli nechali jen středně orestovanou, nedodala by guláši potřebnou barvu a chuť, nezahustila by ho a později vrzala mezi zuby. A to nechceme 🙂

K opečené cibuli přidejte maso nakrájené na kostky (cca 3×3 cm). Zvyšte teplotu na maximum a maso osmahněte.

Opět teplotu plotýnky mírně stáhněte.

Do hrnce přidejte rozdrcený česnek (polovinu připravených stroužků) a za stálého míchání nechte rozvonět.

Přisypte polovinu sladké papriky, mletý kmín, sůl a pepř. Za stálého míchání krátce opečte.

Obsah hrnce zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené cca do 2/3.

Hrnec přikryjte poklicí, stáhněte výkon plotýnky na minimum a nechte jemně probublávat za občasné kontroly a promíchání asi 2 hodiny (v případě potřeby dolijte trošku vody nebo vývaru).

Po 2 hodinách přidejte rozdrcené zbylé stroužky česneku, druhou polovinu sladké papriky a majoránku.

Opět zakryjte a vařte za občasného promíchání další hodinu.

Pak poklici odkryjte a guláš nechte vyvařit do požadované hustoty. Maso by mělo být krásně měkké a cibule se rozpadat.

Hotovou omáčku dosolte a opepřete podle chuti.

Guláš podávejte s oblíbenou přílohou (například květákovými, cuketovými nebo dýňovými plackami), posypaný nakrájenou cibulí nebo nastrouhaným křenem.

TIPY

Ideální je začít s přípravou guláše den předem, protože jeho chuť (jako u většiny omáček) je nejlepší druhý a třetí den.

Kvalita sladké papriky má zásadní vliv na výslednou chuť guláše. Proto nepoužívejte nějakou déle otevřenou a vybledlou. Nejlepší je maďarská sladká paprika.

Pro jemnou strukturu omáčky nepoužívejte kmín drcený, ale mletý.

Pro výraznější zahuštění můžete na závěr část omáčky (bez masa) stranou rozmixovat dohladka, nalít zpět do hrnce a krátce povařit. Počítejte ale s tím, že rozmixováním se nepatrně změní chuť a také barva guláše.

I když do tradičního základního guláše rajčatový protlak nepatří, lze ho případně použít pro zahuštění a úpravu chuti. Stačí jen trošku, ať nepřebije chuť papriky.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota410 kcal / 1730 kJ
Sacharidy10 g
Tuky22 g
Bílkoviny41 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

45 Recenzí / komentářů

Danwe

15 února, 2016

Ačkoliv jsme příznivci blogu už nějaký ten pátek, guláš jsme vařili úplně poprvé. Nadchli nás i květákové placky,takže se začínáme těšit na zimní večery. Tohle jídlo totiž bude jejich pravidelnou součástí 🙂

Lucie

15 února, 2016

Tak to mám radost. Vyzkoušej i ty dýňové placky, začíná dýňová sezóna a přes zimu vydrží

Danwe

15 února, 2016

Určitě vyzkouším, díky za tip 🙂

Monika

15 února, 2016

Blog jsem objevila teprve nedávno a musím říci, že mě hned nadchnul nejen spoustou zajímavých receptů, ale obzvlášť jejich detailně popsaným postupem přípravy s množstvím velmi nápomocných vychytávek, čímž jsem ztratila obavy z vaření i pro mě náročnějších chodů a hned jsem se pustila do vaření a Váš guláš už rozvoněl celý dům, takže velké díky! 🙂

Lucie

15 února, 2016

Jé, Moniko, moc díky! Udělala jste mi obrovskou radost. Jako vážně, normálně se tu usmívám blahem 😉

Lucie

15 února, 2016

Takže já díky 😀

Monika

15 února, 2016

Není vůbec zač, zasloužíte si to! Dnes zkouším celerové hranolky a česnekovou majonézu :-). Guláš už je snědený a všichni jsme si na něm moc pochutnali, akorát manžel, jakožto strávník zvyklý k omáčce si dát alespoň pět knedlíku ( ty knedlíky mu doufám časem taky vymluvím!), tak se dožadoval ještě více omáčky. Mohla bych poprosit o radu, jak udělat více omáčky bez toho abych ji zahušťovala moukou? Když přidám třeba jen více vývaru, tak myslím, že omáčka bude asi moc řídká. Předem moc děkuji za odpověď a hezký večer! 🙂

Lucie

15 února, 2016

Víc omáčky vám udělá víc cibule. Hlavně jí na začátku osmahněte pořádně dohněda, ať dá omáčce výraznou chuť. Dobrou variantou je udělat třeba ragú, teda do guláše přidat zeleninu nebo houby. A pokud už vážně nutně budete potřebovat omáčku zahustit, použijte trošku tapiokové mouky.

Eva Kautznerová

15 února, 2016

Krásný recept 🙂 pracuju na něm .. jen se chci zeptat, opravdu se dá majoránka a pak se ještě hodinu vaří? .. mě maminka vždycky říkavala že ta ma byt az na konec, ze to jidlo potom zhořkne. díky ….

Lucie

15 února, 2016

Osobně dávám majoránku během vaření, aby se chuť dostala do celého jídla a pak ještě trošku těsně před dovařením, aby byla její chuť a vůně výrazná. Nikdy mi nezhořkla.

Eva Kautznerová

15 února, 2016

Oki díky moc 🙂 už „jen“ 2,5 hodiny a je to hotovo. Díky za skvělé recepty, Paleo snadno je muj oblibeny webv poslední době! Klobouk dolů! Krásně napsané recepty, skvěla naaranžovaná a vyfocená jídla, radost pohledět! A různá užitečná doporučení, kde co kupovat /dneska se chystám do DM pro hořčici-přimlouvám se do tipů na nákupy za nás mimopražské – tzn DM a Lidl a jine jsou skvele tipy/ a jiné … Díky Vám si rozšiřuji obzory. Jste skvělá!

Lucie

15 února, 2016

Evi, já díky moc za pochvalu. Mám vždycky obrovskou radost, když takhle zjistím, že moje snažení má nějaký význam 🙂 Samozřejmě vidím čísla návštěvnosti, ale když mi takhle někdo napíše, že mu můj blog pomáhá, vždycky mě to motivuje pokračovat. Takže vážně moc díky 🙂

Nina

1 dubna, 2016

Tenhle gulášek i s placičkami jsem zkoušela poměrně nedávno, ale hned mi bylo jasné, že jinak už nikdy guláš vařit nebudu 😀 🙂

Lucie

1 dubna, 2016

Ani nevíš, jak mě těší, že ti chutnalo 🙂

Tomáš

7 dubna, 2016

Můj první guláš. Použil jsem ho jako druhé jídlo při dodržování Warrior diet. Moc mi chutnal, chválu sklidil i u taťky 🙂 Děkuji

Lucie

7 dubna, 2016

Já díky za komentář. Takové mě vždycky potěší 🙂

Hanka

21 listopadu, 2016

Vynikající gulášek!!!První co sem kdy dělala a vím,že jiný dělat nebudu a v kombinaci s plackami bezkonkurenční!!!i manžel si moc pochutnal!

Lucie

23 listopadu, 2016

To mám radost, že chutná. Jste zlatá, že jste napsala. Díky moc.

Hanka

1 února, 2017

Vyzkoušeno a výsledkem jsem naprosto nadšená! Guláš jsem vařila poprvé v životě a teď nechápu, proč jsem se toho vždycky tak bála, podle Vašeho receptu to bylo úplně snadné. Až je mi líto, že jsem Váš blog objevila až teď, když Whole30 držím už 4. týden 🙂

Lucie

1 února, 2017

To mám radost, že se guláš povedl a chutnal 🙂 Ono není důvod se bát jakéhokoliv receptu – většinou je to mnohem snazší, než se to navenek tváří 😀
To nevadí, že jste mě objevila takhle “pozdě”. Recepty můžete použít i po Whole30. Mějte se krásně a ať se Vám daří 🙂

Sára

15 května, 2017

Další skvělý recept!! Guláš je naprosto výborný!!

Lucie

16 května, 2017

Díky moc za zprávu <3 Mám radost, že chutná 🙂

Kateřina

7 srpna, 2017

Varit hovezi guláš me nikdy nelakalo. Ale ted zacinam vařit cim dal víc a troufám si i na složitější jidla. Jeden z mých oblíbených webu je právě ten váš. Guláš je výborný přestože jsem zapomněla na majoranku. Jdu ji tam ještě trochu přidat

Lucie

8 srpna, 2017

Musím říct, že když dostanu podobnou zprávu, mám neskutečnou radost. Jestli vám moje recepty pomáhají najít více sebevědomí v kuchyni a s radostí se pouštíte i do složitějších receptů, je to přesně to, proč stránky píšu. Takže díky moc <3

Eva

30 srpna, 2017

Další vyzkoušený recept a opět nezklamal. Lucie, jste jednička! Díky za Váš blog a za Vaši snahu nás zásobovat takovými výbornými recepty, na základě nichž vytváříme samé dobroty :-).

Janina

8 ledna, 2018

Dělala jsem teď o víkendu a luxusní 🙂 Jen se po tom zaprášilo. Navíc byla i velká pochvala od naší čtyřleťačky. A to už je co říct 😀 Takže díky Luci 😉

Lucie

8 ledna, 2018

Jani, moc děkuju za milou zprávu. Mám radost, že chutnalo i malé 🙂

Tereza

4 února, 2018

Lucko, tak s tímto receptem na guláš jste mi vzala naprosto veškeré naděje…že někdy budu dělat ještě nějaký jiný recept než tento! Jednoduchý, luxusní. Opravdu! Vždy jsem se bála guláš dělat, ale tenhle recept je fakt super. I přítelovi chutnal, a to je frfňa na entou! 🙂

Lucie

5 února, 2018

Terezo, díky za pár minut života navíc. Váš komentář mě rozesmál. Krásná recenze receptu, moc díky <3 🙂

Šárka

15 května, 2018

Dobrý den,

i tento guláš je vhodný při Whole30?

Děkuji

Lucie

15 května, 2018

Dobrý den, ano, neobsahuje žádnou zakázanou surovinu, takže ho lze při W30 zařadit.

Erika

14 srpna, 2018

Děkuji za recept, guláš je famózní!!!! POPRVÉ Jsem vařila bez mouky a různých chemických dochucovadel a nikdo to nepoznal, ba naopak, chválili dokonalou chuť masa a omáčky :)))) děkuji a brzy udělám zase! :))

Lucie

15 srpna, 2018

Eriko, mám velkou radost, že doma chutnalo. Podobné zprávy jsou pro mě tou největší odměnou, moc děkuji 🙂

Markét

30 srpna, 2018

Dobrý den Lucie, poprvé jsem vařila guláš! A víte co? Asi nejlepší guláš jaký jsem kdy měla. Byla jsem na sebe tak pyšná, že jsem to musela nafotit a zavolat babičce 😀 Děkuji za Vaši práci, stránky a recepty jsou skvělé 🙂

Lucie

31 srpna, 2018

Dobrý den, Markét, to mám velkou radost, že se guláš povedl a tak moc chutnal 🙂 Máte na co být pyšná <3

Tereza

22 ledna, 2019

Dobry den, vas recept na gulas vypada uzasne a podle ohlasu i uzasny je ☺ Poprve se na nej chystám a mam dotaz. Koupila jsem si před par dny pomaly hrnec, myslite ze by v nem sel vas gulasek uvarit? Jaka by mohla byt cca doba vareni? Dekuji mockrat☺

Lucie

22 ledna, 2019

Dobrý den, guláš v pomalém hrnci určitě půjde. Jen se přiznám, že jsem to nikdy sama nezkoušela. Důležité ale bude předem na pánvi (pokud to váš hrnec neumožňuje) osmahnout cibuli dohněda. Pak bych asi zvolila čas 5-6 hodin na High, případně 7-8 hodin na Low a podle potřeby dobu přípravy upravila.

Renata

11 února, 2019

Prostě E X K l U Z I V N Í ! Díky moc.

Lucie

11 února, 2019

To já děkuju za tak skvělé ohodnocení receptu 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Kateřina

16 září, 2020

Dobrý den, to je snad nejlepší guláš, který jsem kdy měla 🙂 Naprosto luxusní!! Moc děkuji za úžasný recept 🙂

Lucka

16 září, 2020

Dobrý den, vy jste vařila, vám patří chvála ❤️ Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Renata

17 dubna, 2021

Lucie, díky za to, že jste! S manželem jsme na LC již půl roku a musím říct, že Vaše recepty jsou zatím nejlepší, jaké jsem objevila (a nebylo jich málo:-))…takže ještě jednou DÍKY!!!

Lucka

18 dubna, 2021

Renato, moc děkuju za milý komentář ❤️ Ani nevíte, jak velkou radost mi udělal. Těší mě, že vám chutná. Takže to já moc děkuju ❤️

Šárka R.

20 července, 2022

Luci, po hovězím po burgunsku se chystám i na tento recept, Jen se zeptám, nešlo by to zahustit třeba cuketou? Dělala jsem takhle koprovku a byla naprosto dokonalá (je vlastně bez chuti, ale zahustí). Placičky určitě vyzkouším. Jako vždy vše vypadá a hlavně “JE DOBRÉ”

Lucka

21 července, 2022

Pokud použijete uvedené množství cibule, kterou opravdu dobře orestujete dozlatova, není guláš potřebovat zahušťovat. Cibule se o to postará. A pak také správně zvolené maso. Musí obsahovat dostatek klihových částí, které se během varu rozpustí a vytvoří krásně hustou omáčku.
Cuketa je na zahuštění skvělá, naprosto souhlasím. Používám ji například v kuřeti na paprice https://paleosnadno.cz/recept/kure-na-paprice/ , kde nahrazuje jinak běžně přidávanou mouku. Ale do pravého guláše mouka nepatří, proto nebude potřeba ani cuketa 🙂
Držím palce, ať se guláš povede a doma si pochutnáte ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0