Smetanové zelí s houbami
Smetanové zelí s houbami
Hlavní jídla, Přílohy, Video recepty Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Primal bylinky, česnek, cibule, hlávkové zelí, houby, smetana
2019-09-05
Ohodnotit receptS koncem léta a příchodem podzimu se většinou mění chutě na to, co by si člověk rád dal. Alespoň já to tak mám. V létě u mě vedou svěží jednoduchá jídla postavená na čerstvé zelenině. S prvním ochlazením přichází na řadu vařená či pečená podzimní zelenina, často v kombinaci se smetanovými omáčkami a houbami. Vše tohle jsem se pokusila spojit do snadného receptu z jednoho hrnce. A i když samochvála prý smrdí, myslím, že se to podařilo na výbornou 🙂
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 50 minut
-
10 minut
50 minut
1 hodina
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
10 g sádla
100-200 g slaniny, šunky nebo předem upečeného či uvařeného masa
200 g cibule
350 g hub (hřiby, žampiony, hlíva ústřičná atd.)
4 stroužky česneku
150 g smetana ke šlehání
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 50 minut
-
10 minut
50 minut
1 hodina
- Množství: 4 porce
Postup
Z hlávkového zelí vyřízněte košťál a listy nakrájejte na nudličky nebo čtverečky. Promněte je důkladně se solí, aby zkřehly.
Ve větším hrnci rozpusťte sádlo a opečte v něm na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo kousky předem upečeného masa.
Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opečte ji dozlatova.
Přisypte očištěné nakrájené houby. Lze použít hřiby, žampiony, hlívu aj., čerstvé nebo rozmražené, případně i sušené, které jste předem namočili do horké vody a po půl hodině slili.
Houby mírně osolte, nechte pustit šťávu a tu vyvařte.
Přidejte rozdrcený česnek a krátce orestujte. Přisypte mletý kmín a nechte rozvonět.
Do hrnce přisypte zelí, zakryjte a krátce poduste do poloměkka. Ochutnejte, směs opepřete a případně dosolte.
Vmíchejte nasekanou petrželku, smetanu a na kostičky nakrájený sýr. Hrnec vložte nezakrytý do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně 25 minut.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
46 Recenzí / komentářů
Lucie
7 září, 2019
To mám radost, že se recept líbí <3 Také miluju houby 🙂
Martina
9 září, 2019
Skvelý recept. Chutilo celej rodine, dokonca aj naše jedenapolročné dvojčatá mi z taniera vyjedli hadam aj pol porcie a mnamkali po každom súste, a to oni vela jedál ofrflu. Vlastne doposiaľ všetky Vaše recepty co sme skúsili chutili aj deťom. Ja uz ani hadam nevarim iné jedla ako tie Vaše
Lucka
9 září, 2019
To mám opravdu upřímnou radost, že chutnalo i dětem a že jsou pro vás moje recepty inspirací <3 Ale ruku na srdce – jestli chutná, je to hlavně vaše zásluha 🙂 To vy vaříte. Poplést se dá i sebelepší recept 😀
Marie
10 září, 2019
Dobrý den Lucie,
mám hodně kadeřávku a mangoldu, myslíte, že by šlo zelí vyměnit za tyto dvě zeleniny? Děkuji moc za radu. Jste nejlepší.
Lucka
10 září, 2019
Dobrý den, Marie,
myslím, že kadeřávek a mangold budou naprosto skvělá volba. Jen bych asi vynechala to promnutí se solí (možná jen to tužší středové žebrování).
Kéž by nejlepší 🙂 Ale moc hezky se to čte, děkuju <3
Miroslava
12 září, 2019
Vynikajici, opravdu jsme si pochutnali. Dekuji
Lucka
13 září, 2019
To mám vážně velkou radost, že vám chutnalo <3 Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂
Petr
24 září, 2019
Dnes na houbách, zítra vyzkouším :-), ingredience nakoupeny … dám echo ale podle postupu to musíbýt super nevidím tam žádnou past 🙂
Lucka
24 září, 2019
Houby závidím <3 Já se na ně letos vůbec nedostala. Na echo se budu těšit a moc doufám, že se recept povede a bude chutnat 🙂
Petr
25 září, 2019
Ahoj Lucko, tak výsledek je fakt velmi dobrý, použil jsem červené zelí, jinak vše dodrženo dle předpisu a rozhodně mi nevadí, že si to dám i k večeři :D. Dovedu si představit, že by se mohlo dobře prodávat i v restauraci pro “nedieťáky” s čerstvě upečenou bylinkovou bagetkou a určitě by tam místo slaniny mohlo být i mleté maso, klidně 20 až 30 dkg 🙂 S žampiony nebo hlívou se dá dělat celý rok.
Lucka
26 září, 2019
Ahoj, Petře, to mám velkou radost, že chutnalo a moc díky za tipy na úpravu a podávání jídla. Těch není nikdy dost 🙂
Andrea
2 října, 2019
Oooo muuuuj bože!! Moje chuťové buňky se zamilovaly ❤️❤️ Děkuji Lucinko!
Lucka
2 října, 2019
To já děkuju <3 Mám velkou radost, že chutnalo 🙂
Eva
16 října, 2019
Opět výborný recept. Na hlávkové zelí občas zapomínám, a tato úprava je skvělá. Chutnalo celé rodině. Eva
Lucka
16 října, 2019
Evi, to mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Moc děkuju za komentář <3
Eva
23 října, 2019
A tak to je zase velká paráda!!! Jednoduché, rychlé, chuťově famózní! Lucko, Vy jste prostě jednička s ********* (jedna hvězdička by byla málo).
Díky za vynikající recept. Těším se, že zase něco vyzkouším o víkendu a určitě dám vědět.
Lucka
23 října, 2019
Evi, vy jste zlatíčko, moc děkuju <3 Já mám takovou radost, když chutná 🙂
Moc děkuju, že se ke mně na stránky vracíte a zkoušíte nové recepty.
Petra
3 února, 2020
Dobrý den, prosím co dát místo hub ? děkuji moc
Lucka
4 února, 2020
Dobrý den, houby jsou v tomto receptu základní surovinou, takže mě bohužel nenapadá nic, čím by se daly vhodně nahradit. To už bych je spíš zcela vynechala 🙂
Eva
17 března, 2020
Zdravím, skvělý recept! Doporučila jsem i rodičům a nemůžou si vynachválit obměnu použití zelí..
Lucka
18 března, 2020
Zdravím 🙂 Mám radost, že podle receptu chutná i rodičům. Děkuji za komentář ❤️
Markéta Nováková
24 dubna, 2020
Nejvíc nejlepší teplý LC recept!!! Uvařila jsem si tuhle dobrotu poprvé v pondělí, dojídala jsem v úterý k obědu i k večeři a stěží jsem si odebrala do krabičky ještě aspoň malilinko na středu … Dneska už jsem nevydržela a dělala zelí znova … na víkend Sdílím, chválím a moc děkuji ❤️
Lucka
25 dubna, 2020
Z každého komentáře, kde někdo píše, že vyzkoušel recept a chutnalo mu, mám vždycky obrovskou radost. A z toho vašeho dokonce mega radost! ❤️
Moc děkuji za milou zprávu 🙂
Marie
4 srpna, 2020
Ahoj,recept vynikající.Jelikož je období cuket,tak jsem místo hlávkového dala cuketové zelí.Za mě superr!!!Děkuji za super recepty,už jsem potřebovala změnu ve stravování a tohle mi sedí.Díky
Lucka
4 srpna, 2020
Ahoj, to moc ráda čtu, že chutnalo 🙂 A díky za tip na obměnu receptu s použitím cukety.
Kristyna
4 ledna, 2021
Luxusní recept Objevila jsem ho asi před rokem a půl a od té doby jsem ho vařila mockrát, patří k mým oblíbeným. Teď je zrovna v troubě a nemůžu se dočkat Děkuji, těším se na další inspiraci
P.S. Brie většinou nemám, tak nedávám, je to mňamka i bez.
Lucka
4 ledna, 2021
Neexistuje větší pochvala pro recept, než když se k němu někdo opakovaně rád vrací ❤️ Moc děkuju.
Vyzkoušejte případně nejnovější recept na dýňové noky s nivovou omáčkou. Poslední porci jsem měla přesolenou, jak jsem si brečela do talíře, že už víc není 😀
https://paleosnadno.cz/recept/dynove-noky-s-nivovou-omackou/
Nat
31 března, 2021
Hmm, vyzerá to naozaj lákavo. Len sa obávam toho množstva cibule – čítala som, že cibuľa má vysokú hodnotu sacharidov a ja som na keto diéte. Myslíte, že jedlo bude rovnako chutné bez nej? Ďakujem za odpoveď.
Lucka
31 března, 2021
Cibule má možná trošku vyšší obsah sacharidů, ale zase jí použijte jen 50 g na porci. Pokud ji vynecháte, celkové množství sacharidů na 1 porci se sníží z 16 g na 12 g, ale nebude to už úplně ono. Nejvíc sacharidů v porci zabírá zelí 🙂
Pokud hledáte recepty s extra nízkým obsahem sacharidů (do 10 g), zkuste nakouknout sem, jestli vás něco neinspiruje https://paleosnadno.cz/stravovaci-styl/keto/
Pro kontrolu obsahu sacharidů u jednotlivých surovin pak prolistujte tuhle tabulku https://paleosnadno.cz/suroviny/
Ať se daří a chutná ❤️
Eva
8 července, 2021
Dobry den , musim poslat dalsi pochvalu na tento recept.
Jako spravna ceska miluju zeli a tohle je fakt vyborne.Sice jsem to trosku presolila, protoze jsem zapomnela, ze slanina je slana 🙂 , ale hezky se to rozlezelo. Urcite budu doporucovat . hezky den a dekuji za mnamky 🙂
Lucka
10 července, 2021
Dobrý den, pochvala vždy potěší, děkuju ❤️ Mám velkou radost, že se zelí povedlo a chutnalo (i přes malou nehodu se solí) 🙂
Mila
10 listopadu, 2021
Dobry den, Lucko,
je to fenomenalni, nebe v hube, i bez syra Diky za recept
Lucka
11 listopadu, 2021
Dobrý den, Milo, děkuju za komentář. Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️
Renata
19 února, 2022
velmi velmi dobré, dokonce u syn a manžel si chodili “tajně” do hrnce pro další nášup. Děkuji za super recept
Lucka
20 února, 2022
To je chvála vašemu kuchařskému umu! ❤️ Vyvolání Pavlovova reflexu, vylízané talíře a požadované přídavky jsou pro kuchaře vždy ta nejlepší odměna 🙂
Šárka R.
22 září, 2022
Luci, děláno již podruhé a je to výborné
Lucka
23 září, 2022
Šárko, moc ráda čtu, že vám chutná! ❤️ Děkuju za komentář.
Soňa
13 července, 2023
Dnes jsem si udělala tento recept a je vynikající. Určitě jej budu dělat často
Lucka
14 července, 2023
Děkuju za milý komentář. Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️
Martina
20 srpna, 2023
Dělala jsem již mnohokrát a předala jsem recept i všem kamarádům. Úspěch to sklízí úplně všude. Děkuji, výborné….
Lucka
21 srpna, 2023
Martino, děkuju za milý komentář! ❤️ Mám velkou radost, že vám chutná. Díky, že ho s takovým nadšením posíláte i přátelům 🙂
Věra
11 prosince, 2023
Můžu místo Brie použít hermelín?
Lucka
12 prosince, 2023
Pokud to bude typ, který se dobře rozpouští, tak určitě ano 🙂
Alice Kyndlová
10 dubna, 2024
Další vyzkoušený recept a zase mňamka. Vaření mě nenaplňuje a proto oceňuji takové rychlé jednoduché recepty. Děkuji
Lucka
10 dubna, 2024
Mám radost, že se vám recept líbí a že jste si pochutnala ❤️ Díky za komentář 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Pavla
6 září, 2019
Luxusní mňamka 😀 milujeme houby 😀