
Vaječný likér

Vaječný likér
Nápoje, Vánoce Bez lepku, Bez masa, Low Carb, Vegetariánské alkohol, smetana, žloutek
2023-12-03
Ohodnotit receptVaječný likér, vánoční tradice v mnoha českých domácnostech. Možná si ho chcete letos také připravit, ale rádi byste se vyhnuli použití hromady cukru. Tak pak je tenhle recept přesně to, co hledáte! Voní a chutná po pravé vanilce a dokáže navodit tu správnou vánoční atmosféru ❤️
- Příprava: 5 hodin
- Vaření / pečení: 20 minut
-
5 hodin
20 minut
5 hodin 20 minut
- Množství: 20 skleniček (à cca 50 ml)
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
990+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

- Příprava: 5 hodin
- Vaření / pečení: 20 minut
-
5 hodin
20 minut
5 hodin 20 minut
- Množství: 20 skleniček (à cca 50 ml)
Postup
Žloutky vyšlehejte s xylitolem do světlé husté pěny, která několikanásobně zvětší svůj objem.
Chvíli před koncem šlehání přidejte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku.
V hrnci se silným dnem několik minut za častého míchání jemně povařte směs smetany ke šlehání a zahuštěného mléka (nebo smetany na vaření).
Hrnec s vroucí smetanovou směsí odstavte z plotýnky. Několik lžic z ní postupně vmíchejte do žloutkové pěny.
Naředěnou žloutkovou pěnu nalijte do hrnce ke smetaně a vraťte na plotýnku zapnutou na nižší střední výkon.
Za stálého míchání (důkladně při tom stírejte celou plochu dna hrnce) směs pomalu zahřívejte do bodu, kdy začne mírně houstnout (přibližně do konzistence řídkého pudinku). Pozor, směs se nesmí vyloženě vařit (viz TIPY).
Základ likéru odstavte z plotýnky a za občasného promíchání nechte vychladnout.
Pro jemnou konzistenci ho pak propasírujte přes jemné sítko. Odstraníte tím tuhá vaječná poutka a případné kousky škraloupu.
Scezený likér smíchejte s kvalitním rumem, přelijte do láhve a uložte do lednice.
Nechte vychladit a také ztuhnout minimálně několik hodin, ideálně několik dní. Před servírováním ho trošku protřepejte.
Vaječný likér díky tepelné úpravě žloutků a smícháním s alkoholem (funguje jako dezinfekce) vydrží uložený v lednici až několik týdnů. Pro zamrazení se nehodí.
TIPY
Jedna porce je přibližně 50 ml hotového likéru.
Výživové hodnoty odpovídají použití 7,5% neslazeného zahuštěného (kondenzovaného) mléka. Při použití 9% zahuštěného mléka či smetany na vaření se údaje změní.
Jestliže máte u likéru raději výraznou sladkou chuť, množství xylitolu navyšte. V opačném případě zase uberte.
Místo xylitolu nepoužívejte erythritol. Ten má po vychladnutí tendenci znovu zpět krystalizovat a v likéru vytvoří nepříjemnou strukturu. Použít ale můžete například kokosový cukr (pokud se mu nevyhýbáte). Dodá likéru karamelovou příchuť. Samozřejmě se počítejte s tím, že se změní výsledné výživové hodnoty.
Pokud máte k dispozici xylitol či kokosový cukr s hrubou strukturou, můžete je krátce pomlít v elektrickém mlýnku na kávu.
Máte rádi extra hustý likér? V takovém případě můžete navýšit počet použitých žloutků až na 10 kusů.
Vyšel vám naopak likér příliš hustý? Nařeďte ho troškou smetany nebo rumu.
Pokud máte k dispozici kuchařský teploměr, během přípravy ho použijte. Smetanovo-žloutková směs nesmí při zahřívání překročit teplotu 80 °C, jinak se žloutky srazí. Jestliže se vám to přeci jen stane, směs okamžitě odstavte z plotýnky a promixujte.
Delší, ale jistější postup, je zahřátí ve vodní lázni. Smetanovo-žloutkovou směs přelijte do tepelně odolné mísy a umístěte do hrnce, ve kterém přivedete k varu menší množství vody (mísa musí viset na okrajích hrnce a její dno se nesmí dotýkat hladiny). Za stálého míchání směs prohřejte do zhoustnutí.
Vanilkový lusk můžete případně nahradit několika lžičkami vanilkového extraktu. Nepoužívejte vanilkové aroma, to s chutí a vůní pravé vanilky většinou nemá nic společného. Zbytečně si jím pokazíte výslednou chuť likéru.
Základní vanilkovou chuť můžete doplnit i jiným příchutěmi. Třeba špetkou perníkového koření či mleté skořice (stačí opravdu jen špetička, ať nepřebije chuť vanilky), nebo ve smetaně povařte hřebíček s badyánem a špetkou muškátového oříšku. Můžete přidat i pár kostiček čokolády nebo trošku silné kávy.
Do likéru nedávejte Tuzemák, vyráběný z lihu z cukrové řepy a rumové esence. Sáhněte po jemnější chuti pravého rumu připravovaného z melasy z cukrové třtiny.
Při servírování můžete vršek skleniček jemně namočit do likéru a pak lehce obtisknout v najemno umletém xylitolu smíchaném se špetkou skořice či perníkového koření.
Pro delší trvanlivost likéru volte žloutky z co nejčerstvějších vajec, dobře je prohřejte (ale nevařte!) a láhev, do které budete přelévat hotový likér, opravdu velmi dobře vypláchněte vroucí vodou a nechte okapat.
Zbylé vaječné bílky použijte do jiných receptů (například do sněhových pusinek s erythritolem, mandlových housek, pizzového těsta či domácích Cini minis, nebo je zamrazte.

Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mou mobilní aplikaci s více než 990+ recepty. Najít ten nejvhodnější právě pro vás bude hračka.
Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
6 Recenzí / komentářů

Lucka
23 prosince, 2024
To mě mrzí, že se vám vaječňák nepovedl 🙁 Podle receptu jsem ho připravovala již mnohokrát, proto vím, že funguje. Jakékoliv vaření ale je tak trošku alchymie – někdy stačí malá odchylka a výsledek může být úplně jiný. Prohřála jste směs dostatečně, aby žloutky začaly houstnout? Neměnila jste xylitol za jiné sladidlo? Pro výraznější hustotu (která ale nikdy nebude jako u klasického vaječňáku z cukru a slazeného kondenzovaného mléka) je možné přidat žloutky navíc. Což lze udělat i dodatečně.
Je mi vážně líto, že likér nezhoustl. Přesto doufám, že vás potěší jeho chuť, a přeji vám krásné Vánoce 🙂
Daniela
23 prosince, 2024
Likér je úžasný! Chválí každý, kdo ochutná a mizí před očima, tak mě letos zřejmě čeká ještě jednou. Děkuji i za spoustu přínosných tipů pod receptem. Doporučuji vyzkoušet. ☺️

Lucka
24 prosince, 2024
Moc ráda čtu, že se vaječný likér povedl a doma chutná ❤️ Přeji krásné Vánoce a děkuji za milý komentář 🙂
Jirka
30 prosince, 2024
Výborný recept! ☺️ Dělali jsme z poloviční dávky, která hned zmizela a druhá várka už také postupně mizí.

Lucka
1 ledna, 2025
Moc ráda čtu, že jste si na likéru pochutnali ❤️ Díky za milý komentář a vše nejlepší do nového roku!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Jana
23 prosince, 2024
Nedoporučuji. Dělala jsem ze smetany a bohužel to vubec nezhoustlo 🙁