📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Vaječný likér

Vaječný likér

  ,   , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Vaječný likér
0.0 0

Vaječný likér, vánoční tradice v mnoha českých domácnostech. Možná si ho chcete letos také připravit, ale rádi byste se vyhnuli použití hromady cukru. Tak pak je tenhle recept přesně to, co hledáte! Voní a chutná po pravé vanilce a dokáže navodit tu správnou vánoční atmosféru ❤️

  • Příprava: 5 hodin
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 5 hodin

    20 minut

    5 hodin 20 minut

  • Množství: 20 skleniček (à cca 50 ml)
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

6 žloutků

100 g xylitolu

1 vanilkový lusk

400 g smetany ke šlehání

400 g zahuštěného (kondenzovaného) neslazeného mléka nebo smetany na vaření

200 g kvalitního rumu

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 hodin
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 5 hodin

    20 minut

    5 hodin 20 minut

  • Množství: 20 skleniček (à cca 50 ml)

Postup

Žloutky vyšlehejte s xylitolem do světlé husté pěny, která několikanásobně zvětší svůj objem.

Chvíli před koncem šlehání přidejte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku.

V hrnci se silným dnem několik minut za častého míchání jemně povařte směs smetany ke šlehání a zahuštěného mléka (nebo smetany na vaření).

Hrnec s vroucí smetanovou směsí odstavte z plotýnky. Několik lžic z ní postupně vmíchejte do žloutkové pěny.

Naředěnou žloutkovou pěnu nalijte do hrnce ke smetaně a vraťte na plotýnku zapnutou na nižší střední výkon.

Za stálého míchání (důkladně při tom stírejte celou plochu dna hrnce) směs pomalu zahřívejte do bodu, kdy začne mírně houstnout (přibližně do konzistence řídkého pudinku). Pozor, směs se nesmí vyloženě vařit (viz TIPY).

Základ likéru odstavte z plotýnky a za občasného promíchání nechte vychladnout.

Pro jemnou konzistenci ho pak propasírujte přes jemné sítko. Odstraníte tím tuhá vaječná poutka a případné kousky škraloupu.

Scezený likér smíchejte s kvalitním rumem, přelijte do láhve a uložte do lednice.

Nechte vychladit a také ztuhnout minimálně několik hodin, ideálně několik dní. Před servírováním ho trošku protřepejte.

Vaječný likér díky tepelné úpravě žloutků a smícháním s alkoholem (funguje jako dezinfekce) vydrží uložený v lednici až několik týdnů. Pro zamrazení se nehodí.

TIPY

Jedna porce je přibližně 50 ml hotového likéru.

Výživové hodnoty odpovídají použití 7,5% neslazeného zahuštěného (kondenzovaného) mléka. Při použití 9% zahuštěného mléka či smetany na vaření se údaje změní.

Jestliže máte u likéru raději výraznou sladkou chuť, množství xylitolu navyšte. V opačném případě zase uberte.

Místo xylitolu nepoužívejte erythritol. Ten má po vychladnutí tendenci znovu zpět krystalizovat a v likéru vytvoří nepříjemnou strukturu. Použít ale můžete například kokosový cukr (pokud se mu nevyhýbáte). Dodá likéru karamelovou příchuť. Samozřejmě se počítejte s tím, že se změní výsledné výživové hodnoty.

Pokud máte k dispozici xylitol či kokosový cukr s hrubou strukturou, můžete je krátce pomlít v elektrickém mlýnku na kávu.

Máte rádi extra hustý likér? V takovém případě můžete navýšit počet použitých žloutků až na 10 kusů.

Vyšel vám naopak likér příliš hustý? Nařeďte ho troškou smetany nebo rumu.

Pokud máte k dispozici kuchařský teploměr, během přípravy ho použijte. Smetanovo-žloutková směs nesmí při zahřívání překročit teplotu 80 °C, jinak se žloutky srazí. Jestliže se vám to přeci jen stane, směs okamžitě odstavte z plotýnky a promixujte.

Delší, ale jistější postup, je zahřátí ve vodní lázni. Smetanovo-žloutkovou směs přelijte do tepelně odolné mísy a umístěte do hrnce, ve kterém přivedete k varu menší množství vody (mísa musí viset na okrajích hrnce a její dno se nesmí dotýkat hladiny). Za stálého míchání směs prohřejte do zhoustnutí.

Vanilkový lusk můžete případně nahradit několika lžičkami vanilkového extraktu. Nepoužívejte vanilkové aroma, to s chutí a vůní pravé vanilky většinou nemá nic společného. Zbytečně si jím pokazíte výslednou chuť likéru.

Základní vanilkovou chuť můžete doplnit i jiným příchutěmi. Třeba špetkou perníkového koření či mleté skořice (stačí opravdu jen špetička, ať nepřebije chuť vanilky), nebo ve smetaně povařte hřebíček s badyánem a špetkou muškátového oříšku. Můžete přidat i pár kostiček čokolády nebo trošku silné kávy.

Do likéru nedávejte Tuzemák, vyráběný z lihu z cukrové řepy a rumové esence. Sáhněte po jemnější chuti pravého rumu připravovaného z melasy z cukrové třtiny.

Při servírování můžete vršek skleniček jemně namočit do likéru a pak lehce obtisknout v najemno umletém xylitolu smíchaném se špetkou skořice či perníkového koření.

Pro delší trvanlivost likéru volte žloutky z co nejčerstvějších vajec, dobře je prohřejte (ale nevařte!) a láhev, do které budete přelévat hotový likér, opravdu velmi dobře vypláchněte vroucí vodou a nechte okapat.

Zbylé vaječné bílky použijte do jiných receptů (například do sněhových pusinek s erythritolem, mandlových housek, pizzového těsta či domácích Cini minis, nebo je zamrazte.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/20 podle receptu (cca 50 ml likéru)
Energetická hodnota140 kcal / 570 kJ
Sacharidy4 g
Tuky9 g
Bílkoviny3 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky