Masové kuličky v houbové omáčce
Masové kuličky v houbové omáčce
Hlavní jídla, Maso Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 bylinky, cibule, houby, mleté maso, smetana, vepřové, vývar
2021-09-24
Ohodnotit receptVěděli jste, že my Češi jsme jedním z jen velmi mála národů, kteří mají sběr hub jako oblíbený a velmi rozšířený koníček? Vždyť při málokteré činnosti si člověk tak krásně vyčistí hlavu, jako právě když vezme košík a vyrazí do lesa na houby. Milují to velmi často i ti, kteří houby sice nejedí, ale jejich sbírání je baví. Tak až se vrátíte z lesa s plným košíkem hub (nebo vás v obchodě zaujme vanička těch kupovaných), určitě vyzkoušejte tyhle šťavnaté masové kuličky v hebké houbové omáčce. Doufám, že si pochutnáte stejně jako já ❤️
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
15 minut
30 minut
45 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
MASOVÉ KULIČKY
50 g čerstvých hub (hřiby, žampióny, hlíva aj.)
1 lžíce nasekaného čerstvého kopru nebo petrželky
20 g ghee nebo olivového oleje
HOUBOVÁ OMÁČKA
20 g ghee nebo olivového oleje
400 g čerstvých hub (hřiby, žampióny, hlíva aj.)
100 ml suchého bílého vína (volitelně)
5 g vinného či jablečného octa nebo citrónové šťávy
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
15 minut
30 minut
45 minut
- Množství: 4 porce
Postup
MASOVÉ KULIČKY
Mleté vepřové maso smíchejte s drobounce nakrájenými nebo nasekanými houbami (pokud nebudou opravdu nadrobno, kuličky se budou rozpadat), rozdrceným česnekem, hořčicí, najemno nasekaným koprem nebo petrželkou, solí a pepřem.
Z masové směsi vytvořte malé kuličky (cca 5 kuliček na 1 porci) a opečte je ve velké pánvi na tuku dozlatova.
Příliš s nimi nemíchejte, pro jejich pootočení spíše potřeste pánví.
Opečené masové kuličky přesypte stranou a zakryté udržujte v teple.
HOUBOVÁ OMÁČKA
Do pánve po opečení masových kuliček přidejte další tuk a orestujte dohněda cibuli nakrájenou nadrobno (nenechte se zmást barvou z výpeku).
Zvyšte mírně teplotu plotýnky, k cibuli přisypte na plátky nebo kostky nakrájené houby a směs jemně osolte.
Za častého promíchání vyvařte všechnu šťávu, kterou houby pustí, a kousky hub opečte dozlatova.
Volitelně přilijte bílé víno a za stálého míchání ho vyvařte.
Obsah pánve zalijte vývarem nebo vodou a vše nechte krátce projít varem.
Část houbové omáčky odeberte stranou a rozmixujte dohladka spolu s hořčicí a smetanou.
Směs nalijte zpět do hrnce, krátce povařte a na závěr dochuťte pár kapkami octa nebo citrónu, solí a pepřem.
PODÁVÁNÍ
Opečené masové kuličky doplňte na talíři připravenou houbovou omáčkou a oblíbenou přílohou - například květákovou kaší, celerovým pyré, květákovou rýží, dýňovými noky, pečenou zeleninou a dalšími.
Vše posypte čerstvým koprem nebo petrželkou a hned podávejte.
TIPY
Místo vepřového masa lze použít i mix s hovězím nebo mleté drůbeží maso.
Omáčku lze připravit i ze sušených hub, které jste předem zalili vroucí vodou, nechali změknout a pak bez restování povařili ve vývaru.
Místo klasické smetany ke šlehání můžete použít kešu smetanu - ořechy zalijte vlažnou vodou, nechte 2-4 hodiny odstát, slijte, propláchněte a pak rozmixujte dohladka s troškou čerstvé vody nebo přímo omáčky.
* Variantu úpravy jídla pro Whole30 či Paleo (tedy bez mléčných výrobků) najdete v Tipech na konci receptu.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
14 Recenzí / komentářů
Lucka
21 října, 2021
❤️ Krásné hodnocení, děkuju 🙂 Mám radost, že chutnalo.
Jana
18 listopadu, 2021
Lucko máte můj velký obdiv. Vaše stránky jsem objevila teprve před týdnem, ale co jsem vyzkoušela a uvařila, vše bylo vynikající.
Moc Vám děkuji za Vaše nápady, postřehy i za recepty…
Lucka
18 listopadu, 2021
Jano, moc děkuji za milý komentář a krásnou pochvalu ❤️ Mám velkou radost, že se vám u mě líbí a že podle receptů chutná 🙂
Obdiv ale patří vám – vy vaříte, vám se jídla daří. Já přinesla jen inspiraci 🙂
Pavlina
27 ledna, 2022
Dnes vyzkouším masové kuličky v houbové omáčce. Určitě budou vynikající jako všechny vaše recepty. Dnes jsem taky potvrdila e mail na posílání vašich nápadů.
Jste sympatická a moc vám děkuji
Lucka
28 ledna, 2022
Vy jste zlatá! Moc děkuju za milý komentář a krásnou pochvalu ❤️ Budu se těšit na viděnou u nějakého nového receptu 🙂
Beránková Libuše
4 února, 2022
Právě jsme dojeli. Byly aj vylízané talíře . Malinko náročnější na přípravu, ale stojí to za to. Byla to mňamka veliká. Děkuju Luci za další skvělý recept!
Lucka
6 února, 2022
Vypucované talíře jsou pochvalou tomu, kdo vařil ❤️ Mám velkou radost, že recept přinesl inspiraci a chutnalo podle něj. Děkuju za milý komentář 🙂
Alena
16 února, 2022
Top
Lucka
17 února, 2022
Krátké, výstižné 🙂 Děkuju ❤️
Dagmara
31 března, 2022
Dnes se mi zrovna tento recept hodil a líbí se mi. Jednoduché a velmi chutné jídlo. Děkuji za inspiraci a vyzkouším další a další recepty.
Lucka
1 dubna, 2022
Děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář. Mám radost, že jste si pochutnala. Budu se těšit na viděnou u nějakého dalšího receptu ❤️
Kateřina
19 června, 2022
Dobrý den,
Mohu poprosit o informaci, kterou hořčici myslíte? Nejspíš kremžskou? Dekuji:)
Lucka
19 června, 2022
Dobrý den, hořčice je v poměru k masu tak málo, že na jejím druhu až tak nezáleží. Jde jen o přidání jemného chuťového nádechu. Osobně používám pouze hořčici dijonskou. Ale v tomto případě můžete zvolit jakkoliv vámi oblíbenou, tedy i krémžskou, pokud ji jinak používáte.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Markét
21 října, 2021
Luxus 🙂