Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Pečené kuřecí řízečky

Pečené kuřecí řízečky

  , , ,   , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Pečené kuřecí řízečky
0.0 0

Vystopovat původ vzniku některých tradičních receptů je práce hodná Sherlocka Holmese 😀 Třeba takový řízek. I když by název původního vídeňského řízku napovídal, že se jedná o recept pocházející z Rakouska, údajně jeho kořeny sahají do Itálie. Tam ho prý ochutnal jeden významný rakousko-uherský vojevůdce a byl tak nadšený, že nápad s masem obaleným ve strouhance (a původně i parmazánu) předal kuchaři u císařského dvora. Ať už je pravda jakákoli, tohle jídlo se stalo v české kuchyni natolik oblíbené, že nemůže chybět ani u mě na stránkách, i když ne v klasické podobě s trojobalem a smažením. Ale věřím, že si pochutnáte i na téhle variantě 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 50 minut
  • 20 minut

    50 minut

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

3 vejce

120 g slunečnicových semínek (loupaných, nepražených)

2 stroužky česneku

400 g kuřecích řízků (nejlépe stehenních)

cca 1 zarovnaná lžička grilovacího koření

20 g sezamových semínek

sůl

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 50 minut
  • 20 minut

    50 minut

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Nejdřív připravte směs na obalování řízečků. Můžete udělat i dlouho dopředu a ve větším množství na opakované použití. Stačí ji pak uchovávat v uzavřené nádobě, v suchu a v chladu.

Oddělte žloutky od bílků.

Bílky smíchejte s rozdrcenými slunečnicovými semínky. Neměla by z nich vzniknou vyloženě mouka, ani zůstat ve velkých kusech. Ideální je struktura hrubšího písku. Proto nepoužívejte třeba mlýnek na kávu, ale spíše elektrický sekáček nebo semínka rozdrťte v hmoždíři.

Vzniklé těsto rozetřete co nejvíce dotenka na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 150 °C.

Pečte cca 30-35 minut. Přibližně po 15 minutách vzniklý plát co nejvíce rozdrobte na malé kousky.

Během pečení směs občas prohrábněte, aby se sušila rovnoměrně, a rozdrťte v prstech větší kousky. Po upečení nechte případně drť dojít v chladnoucí troubě.

Výsledkem by měla být křehká šustivá směs, která konzistencí připomíná hrubší strouhanku.

Žloutky, které vám zbyly po oddělení bílků, smíchejte s rozdrceným česnekem a grilovacím kořením. Můžete případně přidat i nadrobno nasekané oblíbené bylinky.

Do žloutkové směsi naložte alespoň na 30 minut na kousky nakrájené kuřecí maso.

Slunečnicovou strouhanku smíchejte se sezamovými semínky a troškou soli.

Ve směsi postupně obalte naložené kuřecí maso.

Obalené řízečky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na cca 15 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Přesná doba pečení záleží na velikosti kuřecích kousků, proto ji případně mírně prodlužte, ale maso by mělo zůstat krásně šťavnaté, takže to zase nepřežeňte.

Upečené řízečky podávejte, jak jste zvyklí. Skvělým doplněním je třeba příloha na styl bramborového salátu (připravená například z dýně, celeru či květáku) nebo nějaké zeleninové pyré (květákové, celerové, dýňové aj.).

Kuřecí nugetky se také hodí do různých zeleninových salátů nebo jako jídlo na cesty. Potěší i hosty na různých oslavách, protože chutnají skvěle i za studena.

Ať chutná ❤️

Obalené řízky lze i usmažit. Ale pečené z trouby chutnají stejně skvěle, takže mi to přijde zbytečné. Ale pokud to vy máte raději, s chutí do toho 🙂

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota408 kcal / 1708 kJ
Sacharidy6 g
Tuky29 g
Bílkoviny30 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




4 Recenzí / komentářů

Alena

26 července, 2020

Vypadá skvěle, určitě vyzkouším

Lucka

26 července, 2020

Tak to moc doufám, že bude chutnat 🙂

zuzka

5 září, 2020

Lucko, děkuju za další perfektní recept. Původně jsem na Vašich stránkách hledala jiný, ale jak jsem si přečetla tenhle, bylo rozhodnuto – hned jsem šla drtit semínka;-) postup je sice trochu pracnější než jen obalit maso ve vajíčku a mandlové mouce, ale stojí za to a bylo to vítané chuťové zpestření. A to jsem ani nevěděla, že mám azbestové prsty, kterými zvládnu rovnou při pečení sloupávat směs s pečicího papíru a lámat ji:-) mimochodem – aby se další kuchtíci nelekli – v průběhu pečení zezelenala (už jsem někde četla, že to slunečnicová semínka v nějaké reakci dělají), ale pak získala zpátky “normálnější” barvu. Těším se až vyzkouším některý Váš další recept, ať se Vám i stránkám daří!

Lucka

6 září, 2020

Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za milý komentář, který mi nejen udělal radost, ale také pobavil 😀 Máte pravdu, že azbestové prsty se v kuchyni občas hodí 😀
To s těmi semínky je zajímavé. Zatím se mi to stalo jen v kombinaci s práškem do pečení (konkrétně se sodou v něm obsaženou). Ale v tomto receptu nikdy, proto mě to u vás překvapilo. Ale kuchyně je tak trošku malá chemická laboratoř a stále se nestačím divit, co s čím reaguje a jak se různě chová 🙂
Ještě jednou díky za vyzkoušení receptu. Máte pravdu, že je pracnější, ale osobně mi chutná asi nejvíc ze všech různých trojobalů. Hodně mi připomíná řízky v kukuřičných lupínkách.
Mám radost, že chutnalo i vám ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0