Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Segedínský guláš

Segedínský guláš

  ,   , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Segedínský guláš
5.0 5

Možná vám udělám trošku vítr v hlavě, když napíšu, že segedínský guláš není vůbec guláš a nemá nic společného s maďarským městem Segedín (Szeged). On je to totiž správně perkelt a v Maďarsku ho označují jako sikulský. Ale ať už tohle jídlo z jednoho hrnce nazveme jakkoli, rozhodně stojí za uvaření.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

100 g slaniny

25 g sádla

800 g vepřové plece, krkovice nebo bůčku

300 g cibule

2 stroužky česneku (volitelně)

2 lžíce sladké papriky

1 lžička mletého kmínu

600 ml vývaru nebo vody

400 g kysaného zelí

200 g zakysané nebo klasické smetany ke šlehání

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Slaninu nakrájejte na kostičky, maso na kostky cca 2-3 cm a cibuli nadrobno.

Nakrájenou slaninu vložte do širokého hrnce (pro pozdější opečení masa potřebujeme velkou plochu dna) a za nižší střední teploty ji nechte pustit tuk. Pokud je vaše slanina hodně libová, můžete pod ní přidat trošku sádla.

Postupně teplotu mírně zvyšte a kostičky slaniny opečte dozlatova.

Opečenou slaninu vyberte z hrnce a dejte zatím stranou.

V tuku, který v hrnci zbyl, opečte po dávkách za vyšší teploty kostky masa. Nemíchejte jimi. Nechte je z jedné strany opéct, pustit se dna a pak je obraťte. Do hrnce dávejte vždy jen tolik masa, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly, a také nenechte příliš klesnout teplotu tuku (třeba přidáním ledově vychlazeného masa). V takovém případě by se kostky neopekly, ale spíše dusily ve vlastní šťávě.

Orestované kostky masa přidejte k opečené slanině.

Do hrnce po masu přidejte podle potřeby další sádlo a snižte mírně teplotu. Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte ji, ať pustí šťávu a ta rozpustí připečené kousíčky (pozor, nesmí být spálené, jinak přidají omáčce hořkost).

Za častého promíchání cibuli opečte do tmavě zlaté barvy (nenechte se oklamat zbarvením, které cibuli dodaly zbytky po opečené slanině a masu).

Přidejte rozdrcený česnek (volitelně, standardně do segedínského guláše nepatří) a za stálého míchání ho nechte krátce rozvonět.

Obsah hrnce zasypte paprikou a kmínem. Velmi krátce nechte za stálého míchání opéct.

Přisypte opečenou slaninu a maso.

Vše zalijte vývarem nebo vodou. Osolte, opepřete a hrnec zakryjte.

Vařte cca 1,5 hodiny, než začne vepřové měknout.

Pokud je zelí chuťově výrazné a nemáte rádi segedín se silnou kyselou chutí, propláchněte ho pod tekoucí vodou.

Zelí vymačkejte a trošku nakrájejte, ať se v guláši netáhne jako špagety.

Přidejte ho do hrnce, znovu zakryjte a vařte ještě cca 30 minut, dokud nebude maso i zelí úplně měkké.

Do guláše vmíchejte smetanu. Pokud přidáváte tu zakysanou, hrnec odstavte z plotny a guláš již nevařte (smetanu nechte jen chvíli prohřát).

Ochutnejte a podle potřeby segedín osolte a opepřete.

Většinou vyjde tekutiny tak akorát a omáčku není potřeba zahušťovat. Pokud vám segedín ale připadá příliš řídký, můžete vybrat část zelí, stranou ho rozmixovat co nejvíce dohladka a nalít zpátky do hrnce. V opačném případě naopak přidejte trošku vývaru či vody.

Segedínský guláš lze hned podávat, ale stejně jako mnoho jiných omáček a jídel z jednoho hrnce chutná nejlépe druhý až třetí den.

Jako přílohu můžete zvolit různé zeleninové placky - chuťově se dle mého nejlépe hodí dýňové, protože sladkost dýně krásně doplňuje nakyslou chuť segedínu, nebo i pečenou dýni. Guláš ale chutná skvěle i samotný.

TIPY

Druh vepřového masa můžete zvolit podle vlastní volby, případně je nakombinovat. Tradičně se používá plec, mně osobně nejvíce chutná krkovice (je krásně šťavnatá, ani suchá, ani příliš tučná).

Segedín lze připravit i v pomalém hrnci. Po orestování nechte všechny suroviny (kromě smetany) vařit cca 3-4 hodiny na High.

Pokud chcete přípravu naopak urychlit, můžete na dušení masa použít tlakový hrnec (vaření pod tlakem cca 20 minut).

Kdo má rád pikantnější chuť, může kromě sladké papriky přidat i trošku té pálivé.

Slitý lák z kysaného zelí můžete použít na závěrečné dochucení, pokud vám segedín připadá málo kyselý.

Použité smetany můžete nakombinovat - do omáčky přidejte 100 g smetany ke šlehání a stejné množství té kysané rozdělte při podávání na talíře.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota410 kcal / 1710 kJ
Sacharidy9 g
Tuky26 g
Bílkoviny33 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




16 Recenzí / komentářů

Věra

21 března, 2021

Tak segedín jsem vyzkoušela a perfektní. Udělala jsem první vepřovou panenku na sádle, pak přidala na mixéru rozsekanou velkou cibuli, sůl, sušenou papriku a česnek a osmahla a dusila až bylo vše měkké. Kysané zelí jsem měla ze zeláku s kmínem a přidala jsem tam kysanou smetanu, ale to vše až nakonec, abych to nevařila a zelí si zachovalo vitamíny. Slaninu jsem nedávala, ale měla jsem doma domácí sádlo. Udělala jsem k tomu mandlové knedlíky na 1 porci je to 1 lžíce másla se dá do hrnku, rozpustí 20 sec v mikrovlnce, pak se přidají 3 lžíce mandlové mouky, sůl, 1 x vejce a 1/2 lžičky kypřícího prášku. Všechno důkladně zamíchat a dát v hrnečku do mikrovlnky na minutu a půl. Pak se to nožem odlepí a vyklepne a z válečku se nakrájí cca 4 knedlíčky. Segedýn s knedlíkem byl naprosto super. Děcka se olizovaly a vůbec jim nevadilo, že jsou na keto – low carb. Už se těším až vyzkouším další recepty a nebo je zkombinuji s tím, co už vařím.

Lucka

21 března, 2021

Mám radost, že vás recept inspiroval k vlastním obměnám a že jste si doma pochutnali ❤️ Díky za komentář.

Andrea

31 března, 2021

Tento segedín je naprosto geniální. A to jsem znalec v Segedinech
Díky moc

Lucka

1 dubna, 2021

Aaaaaaa, tak pochvaly od znalce segedínu si extra vážím! Děkuju ❤️ Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Mirek

6 května, 2021

Díky za super recept, někdy určitě uvařím přesně podle receptu.
Teď mám ale otázku – mohlo by to fungovat i s hovězím masem? A nemuseli bychom tomu ani říkat segedín 😉
Máme doma hromadu „gulášového“ hovězího a nechce se mi z něj vařit pořád dokola jen klasický guláš.
Počítám, že by to chtělo déle vařit maso než přihodím zelí.

ANTONÍN

6 května, 2021

…….. , takové staré recepty milují , vyživové hodnoty jsou daleko vyšší než v těch různých specialitách . Máte chutné recepty ….
, díky ……….. .

Zdravím Vás ve zdraví

Dana

6 května, 2021

Miluji segedíňák! Dělám z našeho domácího kysaného zelíčka. Mňam, už na něj mám chuť!

Ilona Voláková

6 května, 2021

Segedin miluju,v poslední době mám stále chuť na kysané zelí. Takže toto je jídlo přesně pro mne.

Mirka

6 května, 2021

Lze uvařit i divočaka?Mám kytu a kotlety.Dekuji za rady.Jste skvělá

Lucka

6 května, 2021

Antoníne, děkuji za milou zprávu a pochvalu ❤️
Léty ověřená klasika je základ. Máte pravdu. Ale občas je fajn ochutnat i nějakou specialitku. Aspoň já to miluju 🙂

Lucka

6 května, 2021

Když pomineme název a malinko jinou chuť, tak to fungovat bude 🙂 Maso bude potřeba vařit déle (přesně jak píšeš) a také nevolit příliš suché.
A co to hovězí použít do ragú https://paleosnadno.cz/recept/hovezi-ragu/ nebo i s tím vepřovým a zelím do bigosu https://paleosnadno.cz/recept/bigos/ ?

Lucka

6 května, 2021

Domácí kysané! No mňam ❤️ Až trošku závidím 🙂

Lucka

6 května, 2021

Já teď ujíždím na kysaných ředkvičkách. Takže vám naprosto rozumím ❤️
Ale ty by teda asi do guláše úplně ono nebyly. I když… možná někdy vyzkouším 😀

Lucka

6 května, 2021

Určitě to také půjde 🙂 U kýty bych se ale asi bála, že bude ve výsledku moc suchá. A kotlet je zase škoda 🙂
Moc děkuju za pochvalu! ❤️

Iveta

13 května, 2021

Můj první segedín a na jedničku K tomu LC knedlíčky paní Věry. Prostě mňamka. Děkuji

Lucka

13 května, 2021

Moc ráda čtu, že se segedín povedl a chutnal ❤️ Díky za milý komentář 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0