📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Segedínský guláš

Segedínský guláš

  ,   , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Segedínský guláš
5.0 9

Možná vám udělám trošku vítr v hlavě, když napíšu, že segedínský guláš není vůbec guláš a nemá nic společného s maďarským městem Segedín (Szeged). On je to totiž správně perkelt a v Maďarsku ho označují jako sikulský. Ale ať už tohle jídlo z jednoho hrnce nazveme jakkoli, rozhodně stojí za uvaření.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

100 g slaniny

25 g sádla

800 g vepřové plece, krkovice nebo bůčku

300 g cibule

2 stroužky česneku (volitelně)

2 lžíce sladké papriky

1 lžička mletého kmínu

600 ml vývaru nebo vody

400 g kysaného zelí

200 g zakysané nebo klasické smetany ke šlehání

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Slaninu nakrájejte na kostičky, maso na kostky cca 2-3 cm a cibuli nadrobno.

Nakrájenou slaninu vložte do širokého hrnce (pro pozdější opečení masa potřebujeme velkou plochu dna) a za nižší střední teploty ji nechte pustit tuk. Pokud je vaše slanina hodně libová, můžete pod ní přidat trošku sádla.

Postupně teplotu mírně zvyšte a kostičky slaniny opečte dozlatova.

Opečenou slaninu vyberte z hrnce a dejte zatím stranou.

V tuku, který v hrnci zbyl, opečte po dávkách za vyšší teploty kostky masa. Nemíchejte jimi. Nechte je z jedné strany opéct, pustit se dna a pak je obraťte. Do hrnce dávejte vždy jen tolik masa, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly, a také nenechte příliš klesnout teplotu tuku (třeba přidáním ledově vychlazeného masa). V takovém případě by se kostky neopekly, ale spíše dusily ve vlastní šťávě.

Orestované kostky masa přidejte k opečené slanině.

Do hrnce po masu přidejte podle potřeby další sádlo a snižte mírně teplotu. Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte ji, ať pustí šťávu a ta rozpustí připečené kousíčky (pozor, nesmí být spálené, jinak přidají omáčce hořkost).

Za častého promíchání cibuli opečte do tmavě zlaté barvy (nenechte se oklamat zbarvením, které cibuli dodaly zbytky po opečené slanině a masu).

Přidejte rozdrcený česnek (volitelně, standardně do segedínského guláše nepatří) a za stálého míchání ho nechte krátce rozvonět.

Obsah hrnce zasypte paprikou a kmínem. Velmi krátce nechte za stálého míchání opéct.

Přisypte opečenou slaninu a maso.

Vše zalijte vývarem nebo vodou. Osolte, opepřete a hrnec zakryjte.

Vařte cca 1,5 hodiny, než začne vepřové měknout.

Pokud je zelí chuťově výrazné a nemáte rádi segedín se silnou kyselou chutí, propláchněte ho pod tekoucí vodou.

Zelí vymačkejte a trošku nakrájejte, ať se v guláši netáhne jako špagety.

Přidejte ho do hrnce, znovu zakryjte a vařte ještě cca 30 minut, dokud nebude maso i zelí úplně měkké.

Do guláše vmíchejte smetanu. Pokud přidáváte tu zakysanou, hrnec odstavte z plotny a guláš již nevařte (smetanu nechte jen chvíli prohřát).

Ochutnejte a podle potřeby segedín osolte a opepřete.

Většinou vyjde tekutiny tak akorát a omáčku není potřeba zahušťovat. Pokud vám segedín ale připadá příliš řídký, můžete vybrat část zelí, stranou ho rozmixovat co nejvíce dohladka a nalít zpátky do hrnce. V opačném případě naopak přidejte trošku vývaru či vody.

Segedínský guláš lze hned podávat, ale stejně jako mnoho jiných omáček a jídel z jednoho hrnce chutná nejlépe druhý až třetí den.

Jako přílohu můžete zvolit různé zeleninové placky - chuťově se dle mého nejlépe hodí dýňové, protože sladkost dýně krásně doplňuje nakyslou chuť segedínu, nebo i pečenou dýni. Guláš ale chutná skvěle i samotný.

TIPY

Druh vepřového masa můžete zvolit podle vlastní volby, případně je nakombinovat. Tradičně se používá plec, mně osobně nejvíce chutná krkovice (je krásně šťavnatá, ani suchá, ani příliš tučná).

Segedín lze připravit i v pomalém hrnci. Po orestování nechte všechny suroviny (kromě smetany) vařit cca 3-4 hodiny na High.

Pokud chcete přípravu naopak urychlit, můžete na dušení masa použít tlakový hrnec (vaření pod tlakem cca 20 minut).

Kdo má rád pikantnější chuť, může kromě sladké papriky přidat i trošku té pálivé.

Slitý lák z kysaného zelí můžete použít na závěrečné dochucení, pokud vám segedín připadá málo kyselý.

Použité smetany můžete nakombinovat - do omáčky přidejte 100 g smetany ke šlehání a stejné množství té kysané rozdělte při podávání na talíře.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota410 kcal / 1710 kJ
Sacharidy9 g
Tuky26 g
Bílkoviny33 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

26 Recenzí / komentářů

Věra

21 března, 2021

Tak segedín jsem vyzkoušela a perfektní. Udělala jsem první vepřovou panenku na sádle, pak přidala na mixéru rozsekanou velkou cibuli, sůl, sušenou papriku a česnek a osmahla a dusila až bylo vše měkké. Kysané zelí jsem měla ze zeláku s kmínem a přidala jsem tam kysanou smetanu, ale to vše až nakonec, abych to nevařila a zelí si zachovalo vitamíny. Slaninu jsem nedávala, ale měla jsem doma domácí sádlo. Udělala jsem k tomu mandlové knedlíky na 1 porci je to 1 lžíce másla se dá do hrnku, rozpustí 20 sec v mikrovlnce, pak se přidají 3 lžíce mandlové mouky, sůl, 1 x vejce a 1/2 lžičky kypřícího prášku. Všechno důkladně zamíchat a dát v hrnečku do mikrovlnky na minutu a půl. Pak se to nožem odlepí a vyklepne a z válečku se nakrájí cca 4 knedlíčky. Segedýn s knedlíkem byl naprosto super. Děcka se olizovaly a vůbec jim nevadilo, že jsou na keto – low carb. Už se těším až vyzkouším další recepty a nebo je zkombinuji s tím, co už vařím.

Lucka

21 března, 2021

Mám radost, že vás recept inspiroval k vlastním obměnám a že jste si doma pochutnali ❤️ Díky za komentář.

Andrea

31 března, 2021

Tento segedín je naprosto geniální. A to jsem znalec v Segedinech
Díky moc

Lucka

1 dubna, 2021

Aaaaaaa, tak pochvaly od znalce segedínu si extra vážím! Děkuju ❤️ Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Mirek

6 května, 2021

Díky za super recept, někdy určitě uvařím přesně podle receptu.
Teď mám ale otázku – mohlo by to fungovat i s hovězím masem? A nemuseli bychom tomu ani říkat segedín 😉
Máme doma hromadu “gulášového” hovězího a nechce se mi z něj vařit pořád dokola jen klasický guláš.
Počítám, že by to chtělo déle vařit maso než přihodím zelí.

ANTONÍN

6 května, 2021

…….. , takové staré recepty milují , vyživové hodnoty jsou daleko vyšší než v těch různých specialitách . Máte chutné recepty ….
, díky ……….. .

Zdravím Vás ve zdraví

Dana

6 května, 2021

Miluji segedíňák! Dělám z našeho domácího kysaného zelíčka. Mňam, už na něj mám chuť!

Ilona Voláková

6 května, 2021

Segedin miluju,v poslední době mám stále chuť na kysané zelí. Takže toto je jídlo přesně pro mne.

Mirka

6 května, 2021

Lze uvařit i divočaka?Mám kytu a kotlety.Dekuji za rady.Jste skvělá

Lucka

6 května, 2021

Antoníne, děkuji za milou zprávu a pochvalu ❤️
Léty ověřená klasika je základ. Máte pravdu. Ale občas je fajn ochutnat i nějakou specialitku. Aspoň já to miluju 🙂

Lucka

6 května, 2021

Když pomineme název a malinko jinou chuť, tak to fungovat bude 🙂 Maso bude potřeba vařit déle (přesně jak píšeš) a také nevolit příliš suché.
A co to hovězí použít do ragú https://paleosnadno.cz/recept/hovezi-ragu/ nebo i s tím vepřovým a zelím do bigosu https://paleosnadno.cz/recept/bigos/ ?

Lucka

6 května, 2021

Domácí kysané! No mňam ❤️ Až trošku závidím 🙂

Lucka

6 května, 2021

Já teď ujíždím na kysaných ředkvičkách. Takže vám naprosto rozumím ❤️
Ale ty by teda asi do guláše úplně ono nebyly. I když… možná někdy vyzkouším 😀

Lucka

6 května, 2021

Určitě to také půjde 🙂 U kýty bych se ale asi bála, že bude ve výsledku moc suchá. A kotlet je zase škoda 🙂
Moc děkuju za pochvalu! ❤️

Iveta

13 května, 2021

Můj první segedín a na jedničku K tomu LC knedlíčky paní Věry. Prostě mňamka. Děkuji

Lucka

13 května, 2021

Moc ráda čtu, že se segedín povedl a chutnal ❤️ Díky za milý komentář 🙂

Jeanny

22 června, 2021

Dobrý den. Musim říct,že se mi po prvé povedl bez jisky. Je dokonalý diky Vám 🙂 moc děkuji za inspiraci. Ikdyz me to trvalo déle, ale, stálo to za to:)

Lucka

23 června, 2021

Dobrý den, s velkou radostí čtu, že se segedín povedl a chutnal. Ale moje zásluha to není, já nevařila, jen poskytla inspiraci. Je dokonalý díky vám ❤️
V čem konkrétně byla doba přípravy delší? Možná to vykošťování, bych tipovala. Ono to chce párkrát zkusit a pak už to jde samo 🙂

Oliana

21 října, 2021

Výborný popis, detailní. Moc pěkné. Snad Jedinou výhradou, kdybych už musela něco najít 😉 je za mě to, že dle mé zkušenosti se používá nejlíp ne plecko, ale bůček. Protože je tučný a k zelí se to dobře hodí. Nebo aspoň u nás doma a v mém okolí převážně bůček, někdy nakombinovaný i s dalším masem. Rozmixovat zelí na zahuštění mě tedy nikdy nenapadlo, Většinou používám škrob (nejím paleo, jen se tu inspiruju, tak nevím, jak to je či není v souladu) , zkusím, a jako přílohu navrhuju chleba z jogurtu, vajec, psylia a lnu. Recept taky někde zde. Včera upečeno. Neměla jsem zlatý len, jen hnědý, ale i tak je chleba výborný. Podle mě k segedýnu jde chleba výborně. Všem dobrou chuť a autorům těchto receptů díkys.

Lucka

21 října, 2021

Děkuji za pochvalu popisu postupu 🙂 Plecko je tradičně používaný druh masa, proto ho zmiňuji, ale v surovinách je uveden i vámi zmiňovaný bůček. Mně osobně nejvíc chutná krkovice, která je v tučnosti tak někde napůl.
Škrob lze určitě na zahuštění také použít. Já se mu snažím ve svých receptech vyhýbat, ale rozhodně s ním nešlápne nikdo vedle. Zvykla jsem si omáčky zahušťovat vždy základem. Přijde mi, že je pak více koncentrovaná chuť 🙂
S velkou radostí čtu, že se vám povedl jogurtový chléb a pochutnala jste si na něm ❤️
Moc děkuji za vyzkoušení receptu a za čas věnovaný komentáři, se spoustou osobních tipů ❤️

Vláďa

21 prosince, 2021

Dobrý den,

vývar používáte hovězí? Děkuji

Lucka

21 prosince, 2021

Dobrý den, hovězí nebo kuřecí. Půjde ale i vepřový (pokud máte z nějakého ovaru atd.). Ono je to ve své podstatě jedno 🙂 Vývar jen dodá omáčce výraznější “umami” chuť.

Jan

18 února, 2022

Osobně do segedínu přidávám trochu nastrouhaného křenu. Jednou jsem to vyzkoušel, když jsem se potřeboval zbavit křenu, a od té doby ho tam dávám vždy.

Lucka

19 února, 2022

Zajímavý tip! Díky, to někdy určitě zkusím ❤️

Pavel

22 ledna, 2023

Jdu na to. Segoš miluju tak jako vše ze zelí a masa 🙂
Líbí se mi to zahuštění rozmixovaným zelím ze základu. To bude super.
Pěkný den všem.

Lucka

22 ledna, 2023

Pavle, držím palce, ať se segedín povede povede na jedničku a hodně si pochutnáte ❤️ Budu se těšit na zprávu. Pěkný den 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky