📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květákové “gnocchi”

Květákové “gnocchi”

  ,   , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Květákové “gnocchi”
5.0 16

Dlouho jsem přemýšlela, jak tenhle recept nazvat. Gnocchi? S originální italskou recepturou a typickými ingrediencemi to nemá vlastně nic společného. Květákové tolárky? Pod tímhle názvem by to asi nikdo nehledal. Nakonec jsem dospěla k názoru, že je to vlastně úplně jedno. Hlavně, že jsou chuťově výborné. Tak je vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnaly. Pro zastánce dodržování klasických postupů a názvů jsem přidala závorky 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 15 minut

    40 minut

    55 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

700 g květáku (1 malý)

240 g mozzarelly (2 kusy)

4 žloutky

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 15 minut

    40 minut

    55 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Nejdřív si připravte květák. Máte víc možností, výsledkem by ale měla být měkká a co nejvíce suchá hmota.

Jednou z variant je růžičky květáku uvařit doměkka ve slané vodě. Slít je a pak vymačkat v čisté bavlněné utěrce. Je to trošku tělocvik, ale mačkejte, dokud poteče byť jen kapka tekutiny. Drť potřebujeme opravdu co nejvíc suchou.

Další variantou je květák uvařit v mikrovlnné troubě. Nakrájejte ho na malé kousky nebo rozdrťte v mixéru, ty pak osolené "vlňte" za občasného promíchání přibližně 10 minut (přesná doba závisí na výkonu vaší trouby). Uvařený květák pak stejně jako v předchozím případě dokonale vymačkejte pomocí bavlněné utěrky.

V obou případech nechte květák opravdu hodně změknout. Nejen, že bude výsledné těsto jemnější, ale vytratí se i většina, pro někoho až nepříjemné, typické květákové chuti a vůně.

Další ingrediencí je mozzarella. I tu potřebujeme zbavit přebytečné vlhkosti. Natrhejte ji na kousky a ty pak rozpusťte buď v mikrovlnné troubě nebo na nižší teplotu v malém kastrůlku na plotně. Měla by změknout a oddělit se z ní smetana. Tu slijte a použijte třeba do jiného receptu nebo na zjemnění omáčky ke květákovým "gnocchi".

V mixéru zpracujte do hladkého středně řídkého těsta vymačkaný květák a slitou mozzarellu (obě suroviny nechte trošku vychladnout), žloutky, sůl a pepř. Z hmoty vytvářejte malinké bochánky a ty vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud jste květák a mozzarellu opravdu dobře vymačkali, mělo by těsto mít přesně tu správnou konzistenci, aby se sice trošku lepilo na prsty, ale dalo se s ním pracovat a pomocí vidličky jste na bochánky mohli obtisknout typické rýhy.

Připravený plech s "gnocchi" vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 20 minut dozlatova.

Hotové "gnocchi" podávejte, jak jste zvyklí. Chutnají skvěle třeba se smetanovou houbovou omáčkou, s opečenou slaninou a chřestem, se sušenými rajčaty a bylinkovým pestem a v mnoha dalších kombinacích.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota384 kcal / 1 607 kJ
Sacharidy10 g
Tuky26 g
Bílkoviny25 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

31 Recenzí / komentářů

LK

21 května, 2017

sleduji Vaše stránky a vyzkoušela jsem už některé placky a byly moc dobré, momentálně peču oopsie placky. Jako poděkování Vám posílám odkaz na můj vlastní recept na kuřecí noky. Je to vlastně taková “příloha naruby”, dají se jíst se zeleninovou omáčkou, zapékat, prostě jako normální noky, či gnocchi 🙂 a jsou skutečně moc dobré http://priscila-rajka.blogspot.cz/2009/02/cinska-polevka-s-kurecimi-noky.html. Budu ráda, když je vyzkoušíte. Od té doby co držím nízkosacharidovou dietu, je mívám často. Moc děkuji za Vaše recepty.

Lucie

21 května, 2017

Děkuju za pochvalu receptů a váš odkaz na knedlíčky. Já je tu už mám, v receptu na kaldoun 😉 https://paleosnadno.cz/recept/kaldoun/

Jozef Tencer

12 června, 2017

Bolo to lepšie, nez som očakávala

Lucie

13 června, 2017

Tak to jsem ráda, že chutnalo 🙂

Kristinka Robin Taala

22 července, 2017

Dnes jsem poprvé zkusila a nemají chybu. Myslím, že je v zimě budu používat místo halušek:)) Luci, neustávejte, ty stránky jsou luxusní, já na ně namlsávám pomalu kamarádky a moje kadeřnice už propadla chlebu a grusetkám.. :)) Jste jednička!

Lucie

22 července, 2017

Mám radost, že vás moje stránky tak inspirují a recepty chutnají <3 Nebojte, já to nevzdám 😉 Moc děkuju za milou zprávu.

Jitka K.

7 srpna, 2017

Lucie

7 srpna, 2017

🙂

Eva

15 srpna, 2017

Paní Lucie, dnes jsem poprvé vyzkoušela Vaše květákové gnocchi a povedly se! Měla jsem trochu obavy, ale naprosto zbytečně :-). Váš blog mi poradila snacha, která už také nějaké Vaše recepty vyzkoušela a všechny se povedly. Děkujeme za inspiraci. Mějte se moc hezky a ať se Vám daří.

Lucie

16 srpna, 2017

Dobrý den, Evo, mám radost, že se noky povedly a chutnaly a že se vám moje recepty líbí 🙂 Vyřiďte prosím pozdrav vaší snaše a že moc děkuji za to, že mi dělá tak skvělou reklamu <3 Mějte se krásně!

Pavla

27 srpna, 2017

Tyhle noky jsou skvělé. Jediné, co mě odrazovalo od častější výroby, bylo mačkání květáku v utěrce 😀 Co jsem si pořídila “mačkadlo” na rostlinné mléko, mohla bych je dělat denně 😉 Aktuálně je baštíme k hovězímu gulášku. Moc díky za recept!

Lucie

28 srpna, 2017

Použití mačkadla na výrobu rostlinného mléka je skvělá vychytávka, která ohromně zjednoduší práci. Mám radost, že chutná. Díky za vyzkoušení receptu a hlavně za milou zprávu 🙂

Michaela

21 září, 2017

Strašně dobré, děkuji za recept!!

Petra Matysová

23 září, 2017

Vynikající! I jen jako chuťovka s nějakým dobrým dipem.

Lucie

23 září, 2017

Super nápad! Mám radost, že chutná.

Kristyna

6 prosince, 2017

Tak tedy opět skvělý recept. Zatím každý recept, který jsem zde našla, byl perfektní. Gnocchi jsem vytvořila a naservírovala je se žampionovo-zeleninovou směsí tatínkovi, který květák opravdu nerad. Vše snědl a že je příloha z květáku vůbec nepoznal 😀 😀 Klobouk dolů a znovu děkuji za inspiraci. 🙂

Lucie

7 prosince, 2017

To já díky! Za vyzkoušení receptu a za milou zprávu. Mám radost, že chutnalo, i takovému odpůrci květáku 😉

Jana

7 září, 2018

Dobrý den,
velmi chutné, i když je to trochu “patlačka”, výsledek stojí za to.

Lucie

8 září, 2018

Dobrý den, máte pravdu, že je to patlačka, ale stojí za to 🙂 Díky za vyzkoušení receptu a komentář.

Daniela

22 září, 2018

Fakt genialny recept. Kvetakovu chut moc nemusim, robila som ich s klasicky s bryndzou a slaninkou a bolo to super. Skvela nahrada halusiek, esteze som to robila len z polovicnej davky, inak by som to zjedla cele. Dakujem za recept

Lucie

23 září, 2018

To já děkuju – za pochvalu a za komentář 🙂 Mám radost, že chutnalo, i když není květák vaše oblíbená surovina.

Olga

3 ledna, 2019

dobry den Lucko…tento recept jsem jeste nedelala, ale rada bych zkusila, nicmene mam dotaz, pokud se mi nahodou nepodari dostatecne vymackat tekutiny, cim smes pote zahustit…mandl.moukou, psyliem, cistym bilkovinovym proteinem? dekuji za napad a inspiraci. Vase grusetky jsou na Nobelovu cenu!

Lucie

3 ledna, 2019

Dobrý den, Olgo, osobně se snažím nezahušťovat. Ale vše uvedené by mohlo fungovat. Jen s proteinem nemám zkušenost, nepoužívám ho, takže s jeho použitím neporadím.
Moc díky za pochvalu grusetek <3

Lucka D.

9 ledna, 2019

Dobrý den, máte prosím zkušenost, zda by mohlo místo vymačkávání mozarelli v nálevu fungovat její nahrazení mozarellou suchou strouhanou (např. z Lidlu)? Musela by se takováto mozarella také zahřát a vymačkávat z ní tuk? Předem děkuji

Lucie

9 ledna, 2019

Dobrý den, to jsem nikdy nezkoušela. Možná by to ale mohlo fungovat. Já tu strouhanou suchou mozzarellu nepoužívám, bývá v ní přidaný škrob, proto nemůžu poradit z vlastní zkušenosti.

Nicol

22 února, 2019

Dobrý den, ještě jsem vás úžasný recept nezkoušela ale už mám připraveno. Chtěla jsem se jen zeptat jakou máte zkušenost s uchováváním. Je možné zmrazit? Přiznám se že si ráda práci ulehčím a vařím do foroty alespon přílohy. Dekuji

Lucie

22 února, 2019

Dobrý den, mám radost, že se recept líbí 🙂 U gnochci jsem přímo zamrazení nezkoušela, ale fungovat by mělo naprosto bez problémů.

Rybka

26 září, 2019

Zrovna je delam, tak uvidime, nejak mam pocit, ze jsem znicila mozzarellu v mikrovlnce ;o(, uplne bublala a ted je spis jakoby upecena ;o(. A vic ji doma nemam ;o((. A jeste dotaz.. co by jste poradila udelat se zvysnyma bilkama? Dekuji.

Lucka

26 září, 2019

Ajaj, tak to mě mrzí, jestli se gnocchi nepovedou 🙁 Ale věřím, že to nakonec vyjde 🙂
S bílky lze připravit třeba:
Pečené ořechové tyčinky https://paleosnadno.cz/recept/pecene-orechove-tycinky/
Křupavé chilli ořechy https://paleosnadno.cz/recept/batatova-polevka-chilli-orechy/
Nachos https://paleosnadno.cz/recept/paleo-nachos/
Cini Minis https://paleosnadno.cz/recept/domaci-cini-minis/
Parmazánové krekry https://paleosnadno.cz/recept/chrestova-polevka-s-parmezanovymi-krekry/

Jakub

26 února, 2024

Lucko, recept super – jen se mi nepovedl Mozzarella se roztekla v jedno “těsto” a nešlo zamíchat s kvetakem – nějaká rada? Dekuji

Lucka

27 února, 2024

Jakube, mozzarella by se měla roztéct, to je v pořádku 🙂 S květákem a žloutky je potřeba ji rozmixovat. Prostým smícháním to půjde jen velmi těžko.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0