📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kuřecí špízy Satay s kešu omáčkou

Kuřecí špízy Satay s kešu omáčkou

  , , ,   , , , , ,   , , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Kuřecí špízy Satay s kešu omáčkou
5.0 3

Tradiční indonéský recept na ochucené masové špízy se stal oblíbeným po celém světě. I když se k jeho přípravě používají různé suroviny (od masa, mořských plodů, tofu či vajec) a často se podává třeba se sladkou sójovou omáčkou, jeho název Satay (někdy také jako Saté) se stal synonymem pro kuřecí špízy doplněné sladkokyselou arašídovou omáčkou. Pokud se ale arašídům vyhýbáte, zkuste tuhle variantu s kešu. Díky jejich přirozené sladké chuti není potřeba dip už vůbec doslazovat.

  • Příprava: 50 minut
  • Vaření / pečení: 15 minut
  • 50 minut

    15 minut

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

KUŘECÍ ŠPÍZY

500 g kuřecích řízků

15 g červené curry pasty

60 g kokosového mléka

1 stroužek česneku

1/2 lžičky mleté kurkumy

chilli vločky nebo koření podle chuti

25 g ghee

sůl

KEŠU OMÁČKA

80 g kešu ořechů nebo neochuceného kešu másla

80 g kokosového mléka

1 stroužek česneku

10 g červené curry pasty

2 lžičky rybí omáčky*

3 lžičky šťávy z limetky

OKURKOVÝ SALÁT

200 g salátové okurky

1 stroužek česneku

1 malá chilli paprička

3 lžičky rýžového nebo jablečného octa

2 lžičky vody

1 lžička šťávy z limetky

1 lžička rybí omáčky*

SERVÍROVÁNÍ

1 velká hrst lístků čerstvého koriandru

1 malá chilli paprička (podle chuti)

20 g kešu ořechů

1 limetka

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 50 minut
  • Vaření / pečení: 15 minut
  • 50 minut

    15 minut

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

KUŘECÍ ŠPÍZY

Kuřecí maso nakrájejte na proužky.

Naložte ho na alespoň půl hodiny (ideálně přes noc) do marinády z curry pasty, kokosového mléka, rozdrceného česneku, kurkumy, chilli (podle chuti) a soli.

Po odležení maso napíchejte na špejle ve vlnkách typických pro satay. Maso napichujte jako harmoniku nebo proužek propíchněte, obtočte okolo špejle a zase propíchněte. Maso můžete samozřejmě nakrájet i na kostičky a z nich pak udělat klasický špíz.

Před podáváním špízy opečte dozlatova v ghee na pánvi, případně upečte v troubě či na grilu.

OMÁČKA

Najemno umleté kešu ořechy (nejlépe to jde v elektrickém kávovém mlýnku) nebo kešu máslo smíchejte s kokosovým mlékem, rozdrceným česnekem, curry pastou, rybí omáčkou a šťávou z limetky. Podle potřeby případně nařeďte pár kapkami kokosového mléka.

Ponechte v pokojové teplotě (v lednici omáčka ztuhne, lze ji pak ale jemně nahřát pro povolení).

OKURKOVÝ SALÁT

Omytou okurku nakrájejte na plátky a zalijte nálevem připraveným z rozdrceného česneku, nakrájené chilli papričky, octa, vody, limetkové šťávy a rybí omáčky.

Dejte vychladit do lednice.

SERVÍROVÁNÍ

Čerstvě opečené kuřecí špízy doplňte na stole omáčkou (v pokojové teplotě) a vychlazeným okurkovým salátem.

Vše posypte lístky koriandru, nakrájenou chilli papričkou a nasucho opraženými rozdrcenými kešu ořechy. Pro dochucení přidejte i klínky limetky.

TIP

Kromě okurkového salátu můžete kuřecí špízy doplnit květákovou rýží, kterou jste krátce podusili v trošce kokosového mléka.

Do klasického satay se používají tradičně arašídy. Pokud se jim nevyhýbáte, můžete je v receptu místo kešu ořechů použít. Jen bude možná potřeba omáčku trošku přisladit (kešu jsou sladké samy o sobě).

* U Whole30 nahraďte rybí omáčku troškou soli.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota550 kcal / 2 310 kJ
Sacharidy16 g
Tuky34 g
Bílkoviny47 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

8 Recenzí / komentářů

Monika

14 července, 2020

Zacinam s dietou LC. A tohle bylo moje prvni uvarene jidlo. Naprosta dobrota. Ziskalo si me a vsechno ostatni (zatim 3 dny) co jsem podle vas uvarila, bylo “desne dobre” 🙂
Doma to chutna vsem. A ja uz jsem fanda Vasich receptu. Je to nejchutnejsi dieta jakou jsem kdy drzela 🙂
A vaha jde dolu.

Lucka

14 července, 2020

Mám velkou radost, že chutná a že se vám nový způsob stravování líbí ❤️
Držím moc palce a ať se dobře daří 🙂

Lea

23 července, 2020

To vypadá luxusně ;-). Určitě zkusím. Hodnotit můžu zatím “jen” první dojem, který je ovšem skvělý!

Lucka

23 července, 2020

To mám radost, že se recept líbí, a moc doufám, že vám bude i chutnat ❤️ Díky za milý komentář 🙂

palkova.pe

16 srpna, 2020

Zdravím, Lucko.
Musím říci, že “s Vámi” vařit je radost 🙂
Jsem relativní nováček, i když přecházím z ketodiety (ale té reklamované, i když asi z té “lepší”, kde je relativně dost pevné stravy, ne tolik práškové… – ale nedá se to jíst věčně). Musím říci, že několik internetových stránek s nízkosacharidovým stravováním jsem již prolistovala, ale ty Vaše mi přijdou nejpříjemnější a nejpřehlednější. Už mám doma i Vaši kuchařku (+ 3 e-knihy) :-), ve kterých hledám inspiraci. Vyzkoušela jsem již několik receptů, a musím říci, že se ještě nestalo, abych řekla – “tohle už nikdy více”. Sice se mi váha zastavila – nehubnu (teoreticky již ani nepotřebuji, chtěla jsem ještě dovyladit 2-3 kilíčka 🙂 ), ale na druhou stranu si pochutnávám 🙂
Tento recept je opravdu mňamina – masíčko jsem nechala odležet přes noc – moc dobrá kombinace kurkumy a kosového mléka (jediné, co jsem změnila – místo curry pasty jsem dala klasické kari), ale největší ohlas v rodině měla kešu omáčka.. (tam jsem také zaměnila pastu za koření), po které se všichni olizovali 🙂
Moc děkuji za inspiraci, přeji jen dobré a budu se těšit na další lákové receptíky 🙂
Petra

Lucka

17 srpna, 2020

Zdravím, Petro 🙂 Teda musím říct, že vaši větu “S vámi vařit je radost” si asi nechám zarámovat. Udělala mi velkou radost, děkuju ❤️
Opravdu moc ráda čtu, že podle receptů chutná nejen vám, ale i vaší rodině 🙂
Moc děkuju za milý komentář! Jste zlatá ❤️

Magda

8 ledna, 2021

Ahoj Luci,

super recepty! Jsem na Paleo uz druhy mesic a za Vasi stranku jsem moc vdecna! Moc uz pomohla!!

Chci se zeptat, co se tyce kesu omacky, sla by nejak nahradit ta cervena kari pasta? Nemam rada palive jidlo ale kesu omacka me dost laka!

Diky moc! 🙂

Lucka

9 ledna, 2021

Ahoj, Magdo,
moc ráda čtu, že moje stránka je pro vás užitečná a přináší inspiraci. Moc děkuju za pochvalu ❤️
Curry pasta moc nahradit nejde. Samozřejmě by šla nějak vyrobit doma a dát do ní méně chilli, ale v takovém malém množství se to nevyplatí.
Spíš zkuste té pasty dát třeba poloviční množství. Bez ní to totiž nebude ono 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky