Štítek: ČERVEN - sezónní suroviny
Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:
* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).

Co z červnových sezónních surovin uvařit? Třeba...
Pečené ředkvičkové placky s krémovým dipem
Když se řekne "ředkvičky", většině z nás se asi vybaví krajíc chleba s máslem a posolenými tenkými plátky, rychlá svačinka do ruky v podobě růžových křupavých kuliček nebo svěží salát či pomazánka. Ale tahle úžasná zelenina, která je snadno dostupná většinu roku a nestojí majlant, skvěle chutná i tepelně upravená. Příjemně totiž změkne a zesládne. Vyzkoušejte třeba tyhle pečené placičky doplněné svěžím dipem a určitě mi dáte za pravdu ❤️ Detail receptu »
Pečené zelí se slaninou
Určitě to znáte taky - přinesete domů celý valník špenátu a z pánve na vás kouká malá hromádka :-D Přesně obráceně je to se zelím - koupíte jednu hlávku a při krájení máte pocit, že dorůstá a přemýšlíte co s ním. Tak jeden tip tu pro vás mám! Protože na tohle jídlo padne jedna celá hlávka raz dva. A dost možná druhý den poběžíte pro další, jaká je dobrota ❤️ Detail receptu »
Hrášková polévka se smetanovým sýrem
Receptů na fofr jídla, která připravíte doslova za pár minut a přitom si na nich skvěle pochutnáte, není prostě nikdy dost. Co říkáte? Proto se mnou vyzkoušejte tuhle úžasně hebkou polévku z hrášku, ať už mraženého nebo čerstvého. Když ji doplníte například ztracenými vejci, máte rázem na stole skvělý lehký hlavní chod ❤️ Detail receptu »
Křupavý chilli olej
Na tenhle recept pozor! Na křupavém chilli oleji totiž velmi snadno vzniká závislost. Jednou ochutnáte a jste ztracení :-D Budete chtít víc a víc a jedna lžička vám nikdy stačit nebude. Pro mě osobně je to objev roku 2024 a něco, co musím mít vždy v lednici ❤️ Ideální doplněk k různým polévkám typu ramen, nudlím, knedlíčkům atd. Detail receptu »
Pečená mrkev s tvarohem a chilli medem
Pečená mrkev je taková dobrota! ❤️ Nevím, čím to je, ale tento způsob tepelné úpravy ji dodává naprosto skvělou chuť a konzistenci. Když ji doplníte pěkně výrazně slaným tvarohem a úžasnou medovou chilli zálivkou, tak vám zaručuju, že nikdy nebudete mít nedostatek vitamínu A. Protože tohle jídlo budete prostě milovat a spotřeba mrkve u vás doma stoupne k nečekaným hodnotám :-D Detail receptu »
Celerová rýže s houbami a tvarůžky
Květákovou rýži s největší pravděpodobností už znáte. Zkusili jste ale někdy tu z celeru? Je skvělá! Osobně ji miluju ❤️ Úžasně si rozumí například s houbami a také všemi druhy sýru. Klidně i těmi chuťově extra výraznými, jako je gorgonzola, rokfór, niva a třeba i ryze české tvarůžky! Detail receptu »
SVĚŽÍ kuchařka
170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa Krásné velké fotky, díky kterým nová jídla opravdu zkusíte. 704 stran našláplých spoustou receptů a tipů pro vaše vaření, vše vyladěné do poslední bylinky a špetky soli.
Smetanové kuře s houbami a špenátem
Kuřecí maso, houby, špenát a smetana jsou suroviny, které si vzájemně velmi dobře rozumí. Jídla z nich jsou úžasně lahodná a krémově hebká. Stejně tak je tomu i u této dobroty, s jejíž přípravou se vejdete do půl hodinky a pak si už budete vrnět blahem u každého sousta ❤️ Detail receptu »
Pečená rajčata s cottage sýrem
Někdy bývají ta nejjednodušší jídla ta úplně nejlepší! Třeba jako v případě těchto cherry rajčat pečených s česnekem, bylinkami a balzamikovým octem a podávaných s chladivým cottage sýrem. Na jejich přípravu si vystačíte s pár základními surovinami, hotovo budete mít za chvilku a kontrast horkého - studeného, sladkého - kyselého vás bude bavit v každém soustu ❤️ Detail receptu »
Domácí kuřecí shawarma
Miluju street food a různá skládaná jídla! Zbožňuju tu rozmanitost a bohatost chutí! ❤️ To, jak stejné jídlo může pokaždé chutnat trošku jinak. Stačí přidat jinou omáčku, obměnit zeleninu, pohrát si s kořením... A jestli v tomhle hraje něco prim, jsou to různé kebaby, gyrosy a shawarmy. Máte je také rádi? Pak se mnou určitě vyzkoušejte tuhle domácí kuřecí variantu, pěkně naloženou do kořeněného jogurtu a upečenou krásně dozlatova. Detail receptu »
Cuketové lívanečky se šunkou a sýrem
Tyhle lívanečky jsem si udělala, když jsem byla nemocná. Na nákup síly nebyly, tak jsem vařila ze zbytků a hlavně také co nejjednodušeji a nejrychleji. A musím říct, že mi tak moc chutnalo, že jsem si tuhle dobrotu zopakovala pak ještě několikrát ❤️ Ochutnáte se mnou? Detail receptu »
Hebká vajíčková pomazánka
Na vajíčkovou pomazánku existuje spousta receptů - s majonézou i bez, s cibulí či jarní cibulkou, hráškem, kyselou okurkou, kapary, avokádem, s vejci krájenými nebo strouhanými... Na výběr je tolik skvělých variant! Dnes ale se mnou vyzkoušejte tuhle úžasně hebkou a krásně nadýchanou vajíčkovou pomazánku s pažitkou. Vystačíte s pár základními surovinami, hotovo budete mít za chvilku a zamilujete se hned u prvního sousta ❤️ Detail receptu »
Nejvíce mých receptů najdete v mobilní aplikaci PaleoSnadno
Více než 700 zdravých a chutných receptů na jednom místě. Aplikace plná funkcí, se kterými bude vaření hračka. Přepočet surovin na počet porcí, detailní vyhledávání v receptech, nákupní seznam, alergeny, nutriční hodnoty, video postup u vybraných receptů nebo ukládání receptů do oblíbených.
Restovaná řepa se soleným cottage sýrem
Někdy stačí vážně jen drobnost a z dobrého jídla se rázem stane skvělé. Stačí špetka toho nebo onoho a výsledek může být úplně jiný. Už jste třeba zkoušeli o něco víc osolit cottage sýr a rozmixovat ho dohladka? Ne? Tak to určitě zkuste! Je to vážně dobrota. A když k tomu navíc přidáte chuťově výraznou řepu s balzamikem, skvěle si pochutnáte. Bonus navíc - vše stihnete do 15 minut ❤️ Detail receptu »
Bílý zelný salát
Znáte zelný salát "Zlatá devadesátá"? Takhle říkám pochoutce, kterou v devadesátých letech servírovaly restaurace spolu s červenou variantou snad ke všem jídlům. Včetně dezertů :-D Ale všichni jsme ty zelné saláty milovali! ❤️ Skvěle chutnají a jsou nabité vitamíny, tak by bylo škoda na ně zapomenout. Detail receptu »
Pomalu pečená kachna s perníkovým zelím
Některým druhům masa pomalé, dlouhé pečení za nízké teploty vyloženě svědčí. Třeba právě kachně. Když ji v pekáčku pěkně uvelebíte, hezky přikryjete a šoupnete do vyhřáté, ale ne horké trouby, odvděčí se vám tak neskutečně šťavnatým a měkoučkým masem, že se vám o tom ještě dlouho bude zdát. A když ji navíc doplníte perníkovým zelím, tak vám zaručuju, že ty sny budou pěkně barevné a voňavé ❤️ Detail receptu »
Maďarská kapustová polévka
Tuhle polévku prostě musíte milovat! A to i když vám jinak kapusta moc nechutná. Vážně! Já ji v posledních dnech už vařila několikrát, protože jsem u každé poslední misky litovala, že nemám další porci. Vyzkoušejte ji se mnou ❤️ Detail receptu »
Cuketová placka se sýrem (z Cuketové kuchařky)
Receptů z cukety není nikdy dost! Proto se mnou ochutnejte tuhle skvělou placku z mojí Cuketové kuchařky. Na přípravu nebudete potřebovat žádnou mouku a dokonce ani vejce. O vše se postará rozpečený sýr. Chutná skvěle teplá i studená, proto se úžasně hodí i jako jídlo zabalené s sebou na cesty nebo jako malá svačinka. Na večeři ji doplňte oblíbeným dipem a pořádně si pochutnejte ❤️ Detail receptu »
Hubnoucí diář MÉ NOVÉ JÁ
Během 3 měsíců, krok za krokem, týden po týdnu vás tento notes povede na cestě za novým já. Rozhodli jste se ke změně? Skvělé! Tento unikátní osobní diář vám v tom pomůže a provede vás po dobu 12 týdnů celou změnou.
Zapečené cuketové plátky s bylinkovým dipem
Jaká je vaše představa lehké letní večeře? Samozřejmě když pominu čerstvé zeleninové saláty :-) U každého to bude asi trošku něco jiného, ale pro mě třeba tyhle zapečené cuketové plátky doplněné svěžím bylinkovým dipem. Ty bych mohla jíst pořád! ❤️ Detail receptu »
Hovězí nudličky s brokolicí
Jak dosáhnout krásně měkkých šťavnatých nudliček i z hovězího, aniž byste museli kupovat drahé uzrálé steakové maso? Stačí během přípravy dodržet pár základních kroků - maso nakrájet přes vlákno, na co nejtenčí nudličky a pak ho orestovat velmi zprudka a jen krátce. Žádné dlouhé trápení na pánvi :-) A pak ještě jedna velmi důležitá finta! Nechte maso pár minut rozležet s jedlou sodou. Ta s ním udělá malý zázrak ❤️ Detail receptu »
Obalovaný květák s rančerským dipem
Nedávno jsem si se svými sledujícími na Facebooku povídala o tom, v jaké úpravě jedli květák nejčastěji jako děti. Jestli to nějaké jídlo vyhrálo, byl to rozhodně smažený obalovaný květák. Jak jsem ty vzpomínky četla, dostala jsem na něj ohromnou chuť! Vyzkoušejte tuhle bezlepkovou variantu doplněnou svěžím rančerským dipem. Věřím, že si pochutnáte stejně jako já ❤️ Detail receptu »
Pečený losos s chřestem a mandlemi
Sezóna chřestu je velmi krátká, trvá jen pár týdnů od května do června. Ať už si k této surovině teprve cestu hledáte, nebo ji milujete a objevujete nové způsoby její přípravy, tenhle recept je něco, co rozhodně stojí za vyzkoušení. Stačí pár surovin, pouhých 20 minut a na stole budete mít jídlo, za které by se nemusela stydět ani ta nejvyhlášenější restaurace ❤️ Detail receptu »
Květákové placky
Květákové placky jsou podle mě takový malý kuchařský zázrak :-) Připravíte je snadno z pouhých 2 surovin a už v téhle základní verzi skvěle chutnají. Ať už samotné a doplněné třeba jen dipem, nebo různě obložené a také jako skvělá příloha k omáčkám. Můžete si je ale různě "vytunit" - například tvrdým sýrem, česnekem, bylinkami, kořením... Zkrátka si je připravit pokaždé trošku jinak, podle aktuální chuti ❤️Základem celého úspěchu je jen zbavit květák přebytečné vláhy, aby suroviny dobře držely pohromadě a nemuseli jste do směsi zbytečně přisypávat mouku nebo semínka. Detail receptu »