Štítek: ČERVEN - sezónní suroviny
Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:
* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).

Co z červnových sezónních surovin uvařit? Třeba...
Studená polévka Chłodnik litewski
Když je venku vedro k padnutí, není nic lepšího než talíř pořádně vychlazené polévky. A polský chlodnik je v tomhle naprostý mistr! Lehounký, osvěžující, krásně růžový a plný zeleniny. U nás Čechů sice studené polévky moc nefrčí, ale věřte mi – tohle jídlo si zamilujete hned po první lžíci. Já ho teď v horkých dnech jím doslova na kila! Je hotový raz dva a v lednici vydrží klidně i několik dní. Na léto značka ideál ❤️ Detail receptu »
Minutkové vepřové plátky s cibulí
Když jsem poprvé vyzkoušela tzv. „velveting“ (jednoduchou, ale ne moc známou techniku úpravy masa s vodou, škrobem a olejem), byla jsem nadšená, jak obrovský rozdíl udělá. Od té doby ji testuju snad na každém mase, které mi přijde pod ruku :-D Obyčejné vepřové karé je díky ní jemné, křehké a vůbec ne suché. Pokud jste o téhle vychytávce ještě neslyšeli, rozhodně ji zkuste – je to malý kuchařský hack s velkým efektem ❤️ Detail receptu »
Zapečený květák s kuřecím masem a klobásou
Nedávno jsem si vzpomněla na zapečené těstoviny, které jsem si před x (čtěte dlouhými!) lety s oblibou dávala k pracovnímu obědu. Restaurace už dávno neexistuje, ale chuťová vzpomínka zůstala – hebké, voňavé jídlo, zapečené se smetanou a sýrem. Zkusila jsem na to jít jinak a místo těstovin sáhla po květáku. A výsledek? Fantazie! Jídlo nádherně voní po klobáse, je plné zeleniny i bílkovin, takže příjemně zasytí. A co je nejlepší – většinu práce obstará trouba. ❤️ Detail receptu »
Eton Mess
Do Eton Mess jsem se zamilovala hned po první lžičce. A to nejsem zrovna na sladké! Jenže když se spojí šťavnaté jahody, hebká šlehačka a křupavé pusinky, vznikne dezert, kterému se prostě nedá odolat. Jeho původ sahá až do 19. století, kdy vznikl na prestižní anglické škole Eton College. Jeho název by se dal přeložit jako „etonský nepořádek“ – a přesně tak i vypadá. Nepřikrášlený, nedbalý… ale naprosto božský. Ideální v plné jahodové sezóně ❤️ Detail receptu »
Turecká vejce Çılbır s chlebovou plackou
Já vím – pokud jste na tohle jídlo narazili úplnou náhodou, asi nevěřícně koukáte. Je to zkrátka kombinace, která na první pohled hoooodně překvapí. Ale vážně chutná skvěle! Jemný česnekový jogurt, ztracená vejce s tekutým žloutkem a jemně pikantní máslo s chilli tvoří dohromady chuťovou bombu, kterou si zamilujete. A když k tomu přidáte ještě domácí chlebovou placku… Není co řešit. Tradiční turecký pokrm, který si vás získá hned u prvního sousta ❤️ Detail receptu »
Pečené ředkvičkové placky s krémovým dipem
Když se řekne "ředkvičky", většině z nás se asi vybaví krajíc chleba s máslem a posolenými tenkými plátky, rychlá svačinka do ruky v podobě růžových křupavých kuliček nebo svěží salát či pomazánka. Ale tahle úžasná zelenina, která je snadno dostupná většinu roku a nestojí majlant, skvěle chutná i tepelně upravená. Příjemně totiž změkne a zesládne. Vyzkoušejte třeba tyhle pečené placičky doplněné svěžím dipem a určitě mi dáte za pravdu ❤️ Detail receptu »
SVĚŽÍ kuchařka
170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa Krásné velké fotky, díky kterým nová jídla opravdu zkusíte. 704 stran našláplých spoustou receptů a tipů pro vaše vaření, vše vyladěné do poslední bylinky a špetky soli.
Pečené zelí se slaninou
Určitě to znáte taky - přinesete domů celý valník špenátu a z pánve na vás kouká malá hromádka :-D Přesně obráceně je to se zelím - koupíte jednu hlávku a při krájení máte pocit, že dorůstá a přemýšlíte co s ním. Tak jeden tip tu pro vás mám! Protože na tohle jídlo padne jedna celá hlávka raz dva. A dost možná druhý den poběžíte pro další, jaká je dobrota ❤️ Detail receptu »
Hrášková polévka se smetanovým sýrem
Receptů na fofr jídla, která připravíte doslova za pár minut a přitom si na nich skvěle pochutnáte, není prostě nikdy dost. Co říkáte? Proto se mnou vyzkoušejte tuhle úžasně hebkou polévku z hrášku, ať už mraženého nebo čerstvého. Když ji doplníte například ztracenými vejci, máte rázem na stole skvělý lehký hlavní chod ❤️ Detail receptu »
Křupavý chilli olej
Na tenhle recept pozor! Na křupavém chilli oleji totiž velmi snadno vzniká závislost. Jednou ochutnáte a jste ztracení :-D Budete chtít víc a víc a jedna lžička vám nikdy stačit nebude. Pro mě osobně je to objev roku 2024 a něco, co musím mít vždy v lednici ❤️ Ideální doplněk k různým polévkám typu ramen, nudlím, knedlíčkům atd. Detail receptu »
Pečená mrkev s tvarohem a chilli medem
Pečená mrkev je taková dobrota! ❤️ Nevím, čím to je, ale tento způsob tepelné úpravy ji dodává naprosto skvělou chuť a konzistenci. Když ji doplníte pěkně výrazně slaným tvarohem a úžasnou medovou chilli zálivkou, tak vám zaručuju, že nikdy nebudete mít nedostatek vitamínu A. Protože tohle jídlo budete prostě milovat a spotřeba mrkve u vás doma stoupne k nečekaným hodnotám :-D Detail receptu »
Celerová rýže s houbami a tvarůžky
Květákovou rýži s největší pravděpodobností už znáte. Zkusili jste ale někdy tu z celeru? Je skvělá! Osobně ji miluju ❤️ Úžasně si rozumí například s houbami a také všemi druhy sýru. Klidně i těmi chuťově extra výraznými, jako je gorgonzola, rokfór, niva a třeba i ryze české tvarůžky! Detail receptu »
Nejvíce mých receptů najdete v mobilní aplikaci PaleoSnadno
Více než 700 zdravých a chutných receptů na jednom místě. Aplikace plná funkcí, se kterými bude vaření hračka. Přepočet surovin na počet porcí, detailní vyhledávání v receptech, nákupní seznam, alergeny, nutriční hodnoty, video postup u vybraných receptů nebo ukládání receptů do oblíbených.
Smetanové kuře s houbami a špenátem
Kuřecí maso, houby, špenát a smetana jsou suroviny, které si vzájemně velmi dobře rozumí. Jídla z nich jsou úžasně lahodná a krémově hebká. Stejně tak je tomu i u této dobroty, s jejíž přípravou se vejdete do půl hodinky a pak si už budete vrnět blahem u každého sousta ❤️ Detail receptu »
Pečená rajčata s cottage sýrem
Někdy bývají ta nejjednodušší jídla ta úplně nejlepší! Třeba jako v případě těchto cherry rajčat pečených s česnekem, bylinkami a balzamikovým octem a podávaných s chladivým cottage sýrem. Na jejich přípravu si vystačíte s pár základními surovinami, hotovo budete mít za chvilku a kontrast horkého - studeného, sladkého - kyselého vás bude bavit v každém soustu ❤️ Detail receptu »
Domácí kuřecí shawarma
Miluju street food a různá skládaná jídla! Zbožňuju tu rozmanitost a bohatost chutí! ❤️ To, jak stejné jídlo může pokaždé chutnat trošku jinak. Stačí přidat jinou omáčku, obměnit zeleninu, pohrát si s kořením... A jestli v tomhle hraje něco prim, jsou to různé kebaby, gyrosy a shawarmy. Máte je také rádi? Pak se mnou určitě vyzkoušejte tuhle domácí kuřecí variantu, pěkně naloženou do kořeněného jogurtu a upečenou krásně dozlatova. Detail receptu »
Cuketové lívanečky se šunkou a sýrem
Tyhle lívanečky jsem si udělala, když jsem byla nemocná. Na nákup síly nebyly, tak jsem vařila ze zbytků a hlavně také co nejjednodušeji a nejrychleji. A musím říct, že mi tak moc chutnalo, že jsem si tuhle dobrotu zopakovala pak ještě několikrát ❤️ Ochutnáte se mnou? Detail receptu »
Hebká vajíčková pomazánka
Na vajíčkovou pomazánku existuje spousta receptů - s majonézou i bez, s cibulí či jarní cibulkou, hráškem, kyselou okurkou, kapary, avokádem, s vejci krájenými nebo strouhanými... Na výběr je tolik skvělých variant! Dnes ale se mnou vyzkoušejte tuhle úžasně hebkou a krásně nadýchanou vajíčkovou pomazánku s pažitkou. Vystačíte s pár základními surovinami, hotovo budete mít za chvilku a zamilujete se hned u prvního sousta ❤️ Detail receptu »
Hubnoucí diář MÉ NOVÉ JÁ
Během 3 měsíců, krok za krokem, týden po týdnu vás tento notes povede na cestě za novým já. Rozhodli jste se ke změně? Skvělé! Tento unikátní osobní diář vám v tom pomůže a provede vás po dobu 12 týdnů celou změnou.
Restovaná řepa se soleným cottage sýrem
Někdy stačí vážně jen drobnost a z dobrého jídla se rázem stane skvělé. Stačí špetka toho nebo onoho a výsledek může být úplně jiný. Už jste třeba zkoušeli o něco víc osolit cottage sýr a rozmixovat ho dohladka? Ne? Tak to určitě zkuste! Je to vážně dobrota. A když k tomu navíc přidáte chuťově výraznou řepu s balzamikem, skvěle si pochutnáte. Bonus navíc - vše stihnete do 15 minut ❤️ Detail receptu »
Bílý zelný salát
Znáte zelný salát "Zlatá devadesátá"? Takhle říkám pochoutce, kterou v devadesátých letech servírovaly restaurace spolu s červenou variantou snad ke všem jídlům. Včetně dezertů :-D Ale všichni jsme ty zelné saláty milovali! ❤️ Skvěle chutnají a jsou nabité vitamíny, tak by bylo škoda na ně zapomenout. Detail receptu »
Pomalu pečená kachna s perníkovým zelím
Některým druhům masa pomalé, dlouhé pečení za nízké teploty vyloženě svědčí. Třeba právě kachně. Když ji v pekáčku pěkně uvelebíte, hezky přikryjete a šoupnete do vyhřáté, ale ne horké trouby, odvděčí se vám tak neskutečně šťavnatým a měkoučkým masem, že se vám o tom ještě dlouho bude zdát. A když ji navíc doplníte perníkovým zelím, tak vám zaručuju, že ty sny budou pěkně barevné a voňavé ❤️ Detail receptu »
Maďarská kapustová polévka
Tuhle polévku prostě musíte milovat! A to i když vám jinak kapusta moc nechutná. Vážně! Já ji v posledních dnech už vařila několikrát, protože jsem u každé poslední misky litovala, že nemám další porci. Vyzkoušejte ji se mnou ❤️ Detail receptu »
Cuketová placka se sýrem (z Cuketové kuchařky)
Receptů z cukety není nikdy dost! Proto se mnou ochutnejte tuhle skvělou placku z mojí Cuketové kuchařky. Na přípravu nebudete potřebovat žádnou mouku a dokonce ani vejce. O vše se postará rozpečený sýr. Chutná skvěle teplá i studená, proto se úžasně hodí i jako jídlo zabalené s sebou na cesty nebo jako malá svačinka. Na večeři ji doplňte oblíbeným dipem a pořádně si pochutnejte ❤️ Detail receptu »