
Hlívový paprikáš

Hlívový paprikáš
Hlavní jídla, Rychlovky (do 30 minut) Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Primal, Vegetariánské česnek, cibule, houby, kysaná smetana
2023-09-19
Ohodnotit receptTradiční maďarský paprikáš se připravuje z kuřete, velmi podobně jako naše kuře na paprice. Rozdíl je zejména v použití zakysané smetany a velmi často také rajčatového protlaku, případně čerstvých rajčat a paprik. Pokud nemáte chuť na maso nebo hledáte rychlejší verzi téhle oblíbené klasiky, vyzkoušejte se mnou boží hlívový paprikáš. Uvidíte, že se po něm jen zapráší! ❤️
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
990+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Hlívu nakrájejte, ať už na kousky nebo nudličky (tužší stonky drobněji).
V široké pánvi rozehřejte 2/3 tuku na vysokou teplotu. Přidejte nakrájenou hlívu a za častého míchání ji několik minut restujte dozlatova.
Přesypte ji stranou a do pánve přidejte zbytek tuku. Za střední teploty v něm dorůžova orestujte nadrobno nakrájenou a lehce osolenou cibuli.
Do jemně zlatavé cibule vmíchejte rozdrcený česnek a nechte rozvonět.
Přisypte sladkou papriku a za stálého míchání ji pár vteřin orestujte.
Přidejte rajčatový protlak a velmi krátce opečte.
Vše zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte také opečenou hlívu.
Zakryjte a za občasného promíchání nechte jemně probublávat 5-10 minut.
Trošku obsahu pánve odeberte stranou, rozmixujte co nejvíce dohladka a nalijte zpět. Tím se omáčka zahustí.
Vmíchejte zakysanou smetanu a nechte rozpustit. Krátce prohřejte.
Hotový hlívový paprikáš podle potřeby ochuťte solí a pepřem.
Podávejte ho s oblíbenou přílohou. Hodit se budou například těstoviny bez mouky (grusetky), které nakrájíte na menší kostičky,květáková rýže, dýňové noky či celerové „halušky“.
Paprikáš uložený v lednici vydrží několik dní. Pokud použijete zakysanou smetanu s vysokým obsahem tuku, můžete ho případně i zamrazit.
TIPY
Na opečení hlívy si dejte záležet, ať dodá omáčce tu správnou chuť. To samé platí i o cibuli. Musí být příjemně měkká a opečená jemně dozlatova.
Na přípravu paprikáše použijte kvalitní maďarskou papriku. Má příjemnější chuť než ty klasické, bez hořkého podtónu.
Rozmixování části omáčky není vyloženě nutné. Dodá jí to ale hustotu. S množstvím to nicméně zbytečně nepřežeňte. Houby mají vysokou zahušťovací schopnost.
Po přidání smetany omáčku už vyloženě prudce nevařte. Platí to zejména pro zakysané smetany s nižším obsahem tuku. Ty hodně tučné mají vyšší teplotní odolnost a také omáčku více zahustí. Jsou ale méně kyselé, proto případně paprikáš dochuťte pár kapkami jablečného octa.

Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mou mobilní aplikaci s více než 990+ recepty. Najít ten nejvhodnější právě pro vás bude hračka.
Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů

Lucka
20 března, 2025
Skvělé doplnění! S vínem to musí být mega lahoda ❤️
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Pažak
19 března, 2025
dobry rp varime ho tyzdenne,iba po prazeni davam dc vina..Lambruska.