🔥 Mobilní aplikace PALEOSNADNO s 990+ recepty. Základní verze ZDARMA! 👉 Zjistit více

Hlívový paprikáš

Hlívový paprikáš

  ,   , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Hlívový paprikáš
5.0 1

Tradiční maďarský paprikáš se připravuje z kuřete, velmi podobně jako naše kuře na paprice. Rozdíl je zejména v použití zakysané smetany a velmi často také rajčatového protlaku, případně čerstvých rajčat a paprik. Pokud nemáte chuť na maso nebo hledáte rychlejší verzi téhle oblíbené klasiky, vyzkoušejte se mnou boží hlívový paprikáš. Uvidíte, že se po něm jen zapráší! ❤️

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

400 g hlívy ústřičné

30 g olivového oleje nebo sádla

120 g cibule

3 stroužky česneku

20 g sladké maďarské papriky

20 g rajčatového protlaku

250 ml vody nebo vývaru

100 g tučné zakysané smetany

sůl

pepř

990+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Hlívu nakrájejte, ať už na kousky nebo nudličky (tužší stonky drobněji).

V široké pánvi rozehřejte 2/3 tuku na vysokou teplotu. Přidejte nakrájenou hlívu a za častého míchání ji několik minut restujte dozlatova.

Přesypte ji stranou a do pánve přidejte zbytek tuku. Za střední teploty v něm dorůžova orestujte nadrobno nakrájenou a lehce osolenou cibuli.

Do jemně zlatavé cibule vmíchejte rozdrcený česnek a nechte rozvonět.

Přisypte sladkou papriku a za stálého míchání ji pár vteřin orestujte.

Přidejte rajčatový protlak a velmi krátce opečte.

Vše zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte také opečenou hlívu.

Zakryjte a za občasného promíchání nechte jemně probublávat 5-10 minut.

Trošku obsahu pánve odeberte stranou, rozmixujte co nejvíce dohladka a nalijte zpět. Tím se omáčka zahustí.

Vmíchejte zakysanou smetanu a nechte rozpustit. Krátce prohřejte.

Hotový hlívový paprikáš podle potřeby ochuťte solí a pepřem.

Podávejte ho s oblíbenou přílohou. Hodit se budou například těstoviny bez mouky (grusetky), které nakrájíte na menší kostičky,květáková rýže, dýňové noky či celerové „halušky“.

Paprikáš uložený v lednici vydrží několik dní. Pokud použijete zakysanou smetanu s vysokým obsahem tuku, můžete ho případně i zamrazit.

TIPY

Na opečení hlívy si dejte záležet, ať dodá omáčce tu správnou chuť. To samé platí i o cibuli. Musí být příjemně měkká a opečená jemně dozlatova.

Na přípravu paprikáše použijte kvalitní maďarskou papriku. Má příjemnější chuť než ty klasické, bez hořkého podtónu.

Rozmixování části omáčky není vyloženě nutné. Dodá jí to ale hustotu. S množstvím to nicméně zbytečně nepřežeňte. Houby mají vysokou zahušťovací schopnost.

Po přidání smetany omáčku už vyloženě prudce nevařte. Platí to zejména pro zakysané smetany s nižším obsahem tuku. Ty hodně tučné mají vyšší teplotní odolnost a také omáčku více zahustí. Jsou ale méně kyselé, proto případně paprikáš dochuťte pár kapkami jablečného octa.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mou mobilní aplikaci s více než 990+ recepty. Najít ten nejvhodnější právě pro vás bude hračka.

Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.

Aplikace mě zajímá

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota360 kcal / 1510 kJ
Sacharidy19 g
Tuky26 g
Bílkoviny11 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

2 Recenzí / komentářů

Pažak

19 března, 2025

dobry rp varime ho tyzdenne,iba po prazeni davam dc vina..Lambruska.

Lucka

20 března, 2025

Skvělé doplnění! S vínem to musí být mega lahoda ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0