📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Nejoblíbenější dipy a omáčky

Představte si, že plánujete posezení s rodinou či přáteli. Chcete jim nabídnout pohoštění, které je nadchne, bude bavit a hlavně chutnat? Pak rozhodně připravte různé omáčky a dipy! Budete je mít hotové za chvilku, jsou krásně barevné, na stole vypadají efektně a každý si může vybrat přesně podle své chuti.  Z grilovaného masa, čerstvé či pečené zeleniny nebo jen pouhých krekrů na namáčení udělají božskou hostinu ❤️

To nejlepší z celého světa 

Když se rozhlédnete po světě, tak v každé národní kuchyni najdete nějakou skvělou omáčku či dip, která dokáže obyčejné jídlo proměnit v gastronomický zážitek. Některé jsou dokonce tak vyhlášené, že se staly oblíbené i za hranicemi. Inspirujte se těmi nejlepšími omáčkami a dipy z celého světa.

  • Kečup – i když se to možná na první pohled zdá jako nesmysl, úplně původní kečup pocházel z Číny a připravoval se pomocí fermentace z ryb, sóji, octa, bylinek a koření. Dnes se tento název již běžně používá pro omáčku připravenou z rajčat, octa a cukru. Návod, jak připravit domácí bez poslední jmenované suroviny, najdete u mě na stránkách
  • Majonéza – tento druh omáčky je nejčastěji spojovaný s francouzskou kuchyní, ale první zmínka o ní pochází ze Španělska. Velmi snadno ze základní majonézy připravíte různě ochucené varianty. Stačí přidat třeba nasekané bylinky, utřený česnek, kari koření, hořčici a med, citrónovou šťávu, strouhanou řepu a křen, nasekané orestované houby a tak dále. Variant je nekonečně!
  • Tatarská omáčka – přestože název napovídá něco jiného, tahle celosvětově oblíbená omáčka pochází z Francie. Připravuje se z majonézy, nakládaných okurek, cibule a kaparů. I když možná tu poslední jmenovanou surovinu nemáte jinak rádi, vážně ji jednou zkuste do domácí tatarky přidat. Udělá s ní divy!
  • Hořčice – vyrábí se z mletých hořčičných semínek smíchaných s vodou, octem a dalšími přísadami pro vylepšení chuti. Velmi snadno ji připravíte i doma (recept najdete třeba ve Svěží kuchařce). Pokud by vás v základní verzi nudila, stačí přimíchat najemno nakrájenou cibuli a nakládané okurky. Voilà! Skvělý pikantní dip k masu máte hotový
  • Guacamole – klasický mexický avokádový dip s rajčaty, cibulí, chilli a limetkovou šťávou miluje celý svět. Stačí přidat tortillové chipsy a máte o skvělé pohoštění pro hosty postaráno. Když přidáte ještě navíc svěží pico de gallo, budete za gurmánského kouzelníka. Tip pro ty, kteří si k avokádu cestu teprve hledají – do guacamole vmíchejte zakysanou smetanu, nebo část avokáda nahraďte za mango. Lahoda!
  • Tzatziki – i když je tato omáčka dnes oblíbená po celém světě a často objevíte její různě upravené varianty, pochází již ze starého Řecka. Připravuje se z jogurtu, nastrouhaných okurek, česneku, olivového oleje a (volitelně) i bylinek. Ve středomořské kuchyni se nejčastěji podává jako omáčka k masu, rybám, salátům, pečivu nebo jako dip k zelenině či pita chlebu. Osvěžující tzatziki jsou na léto skvělou volbou!
  • Babaganoush – tento dip pocházející z tradiční libanonské kuchyně si zamilovali lidé na celém světě. Jeho arabský název v překladu znamená “rozmazaný otec” a odkazuje na proces přípravy, kdy se měkká dužina upečených lilků rozmačká na pastu a pak promíchá se sezamovou pastou (tahini), olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou, bylinkami a kořením. Nejčastěji se podává jako dip k pita chlebu, grilovanému masu, rybám nebo zelenině. Až rozpálíte gril, na tuhle lahůdku si vzpomeňte a na rošt přihoďte pár lilků. Kouřová chuť babaganoush vás dostane do kolen!
  • Hummus – hebký dip, tradičně připravovaný z uvařené cizrny, tahini, olivového oleje, citronové šťávy, česneku a koření, si získal oblibu po celém světě. Jeho historie sahá až do starověkého Egypta, odkud se postupně rozšířil do zemí Levanty a stal se neodmyslitelnou součástí blízkovýchodní kuchyně. Nejčačstěji se na stole doplní olivovým olejem, kořením a/nebo bylinkami a podává s pita chlebem či zeleninou. Pokud se striktně vyhýbáte luštěninám, nebo chcete ochutnat jiné netradiční varianty, vyzkoušejte například hummus z květáku nebo červené řepy (z Voňavé kuchařky)
  • Tahini omáčka – u dvou výše jmenovaných dipů se na přípravu používá tahini, pasta ze sezamových semínek. Velmi snadno z ní vykouzlíte skvělou omáčku k pečené zelenině a navíc ji můžete použít i jako zajímavý dresink na salát. Stačí ji smíchat s troškou vody (nelekněte se, že ze začátku spíš zhoustne) a dochutit utřeným česnekem, citrónovou šťávou, oblíbeným kořením a solí. Jestli máte rádi příjemně jemně nahořklou chuť sezamu, tuhle lahůdku rozhodně vyzkoušejte! ✌️
  • Tisíc ostrovů – oblíbený dip/dresink pocházející z oblasti Severní Ameriky se nejčastěji podává s mořskými plody či zeleninovými saláty, nebo jako součást sendvičů a hamburgerů. Má příjemně sladkokyselou chuť, s jemně pikantním podtónem. Jakkoliv název této omáčky zní záhadně, připravíte ji velmi snadno. Stačí smíchat 4 díly majonézy, 1 díl kečupu, 1 díl nálevu z nakládané zeleniny (třeba okurek či kozích rohů) a vše dochutit solí a pepřem. Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, vmíchejte i trošku zakysané smetany ️
  • Rančerský dip – jedna z nejoblíbenějších omáček v USA, která je používána jako dip, příloha nebo přísada k salátům, hranolkům, hamburgerům, zelenině a dalším pokrmům. Vznikla v 50. letech 20. století na ranči (odtud její název) v Santa Barbaře v jižní Kalifornii. I když se můžete setkat s mnoha variantami, základ by měla tvořit majonéza, zakysaná smetana a bylinky. Tento na přípravu jednoduchý, ale chuťově úžasný svěží dip bude hvězdou vašich letních grilovaček! ‍
  • Zelená bohyně – další velmi oblíbená severoamerická omáčka, která údajně vznikla na počest slavné herečky a operní zpěvačky Marthy Graham, též nazývané “Zelená bohyně”. Tradičně se připravuje z majonézy, zakysané smetany, česneku, citronové šťávy, ančoviček a hromady bylinek (například pažitky, petrželky, estragonu, kopru a/nebo oregana). Vše se rozmixuje do hladké konzistence, která je pro tento oblíbený dip, současně s krásně zelenou barvou, charakteristická. Přesný recept najdete na internetu a také ve Voňavé kuchařce. Tahle lahůdka nesmí na vašem letním stole chybět!
  • Dip z modrého sýru – s touto omáčkou bývá nejčastěji spojována anglická kuchyně, i když přesný původ receptu není úplně známý. Tento chuťově výrazný dip se nejčastěji připravuje ve stejném poměru z modrého sýru (rokfóru, gorgonzoly, nivy aj.), zakysané smetany a majonézy, naředěný troškou smetany či mléka a dochucený pár kapkami citronové šťávy, solí a pepřem. Naprosto skvěle si rozumí například s obyčejným listovým salátem nebo pečenými kuřecími křídly. I když ho na stole doplníte jen špalíčky čerstvé zeleniny (nebojte se třeba i řapíkatého celeru), zmizí mezi prvními
  • Nước chấm – i když to na první pohled vypadá jako změť divných písmenek, pod tímto názvem se skrývá oblíbená tradiční omáčka, která se používá jako dip, příloha nebo základní surovina v mnoha vietnamských pokrmech (závitky, misky s rýžovými nudlemi, zeleninové saláty, grilované maso atd.). Připravuje se z rybí omáčky, limetkové šťávy, vody, cukru, česneku a chilli papriček. Tato směs poskytuje skvělou kombinaci slané, kyselé, sladké a pikantní chuti. Pokud máte rádi asijskou (a zejména vietnamskou) kuchyni, tenhle svěží lehký dip určitě vyzkoušejte
  • Mojo Rojo/Verde – pokud jste někdy byli na Kanárských ostrovech, tyhle omáčky určitě znáte. Podávají se jako doplněk ke grilovanému či pečenému masu, rybám a bramborám. Mohou se také používat jako dip pro chléb či krekry. Červenou (Rojo) a zelenou (Verde) připravíte velmi snadno z čerstvých paprik, česneku, olivového oleje, octa, koření a bílého chleba. Chléb lze ale velmi úspěšně nahradit například sezamovými semínky. Jak na to, najdete u mě na stránkách. Určitě tuhle kanárskou specialitu vyzkoušejte. Věřím, že si ji zamilujete.

Tak co říkáte? To už je pořádná dávka inspirace na barevné a chuťově bohaté dipy a omáčky. Určitě s nimi v létě všechny u stolu ohromíte! Ať chutná ❤️

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky