Štítek: ŘÍJEN - sezónní suroviny
Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:
* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).
Co z říjnových sezónních surovin uvařit? Třeba...
Pečený losos po asijsku s ředkvovými nudlemi
Baví mě v kuchyni pracovat se surovinami jinak, než je jinak běžně zvykem. Ne vždy to vyjde. Ale v tomto případě to dopadlo přímo na jedničku s hvězdičkou ❤️ Nudle z ředkve jsou připravené raz dva a chutnají úžasně. A restovaný salát? Ten víc než příjemně překvapil! Tak proč se držet zpátky a používat ho jen do čerstvých zeleninových salátů. Detail receptu »
Kimči (kimchi, 김치)
Tradiční kvašený pikantní korejský salát z pekingského zelí získal oblibu po celém světě. Možná ho máte také rádi, nebo vás láká ho ochutnat. Pak není nic snazšího, než si ho připravit doma. Recept jsem pro vás sepsala hodně podrobně, abyste měli všechny potřebné informace a kimči se vám opravdu povedlo. Samotná příprava je ale velmi jednoduchá, takže není čeho se bát. Detail receptu »
Horké jablko
Stává se vám někdy, že vám doma pomalu měknou jablka a nikdo už je moc nechce jíst? Nebo máte chuť na něco s vůní jablek a skořice, ale nechce se vám péct? Potřebujete se zahřát u šálku s horkým nápojem? Pokud si alespoň na jednu z otázek odpovíte "ano", tak tenhle jednoduchý, ale skvělý recept na horký jablečný nápoj je přesně to, co hledáte ❤️ Detail receptu »
Famózní dort, který najdete ve Voňavé kuchařce
Tenhle skvělý tvarohový dort a sposty dalších dobrot najdete v mé tištěné Voňavé kuchařce. Obsahuje 656 stran přirozeně bezlepkových receptů s nízkým obsahem sacharidů a najdete v ní 146 šťavnatých receptů ze kterých si vybere opravdu každý.
Nakládané cukety s domácím „balkánským“ sýrem (ze Svěží kuchařky)
Až bude plná sezóna cuket a vy už nebudete vědět, jak je zpracovat, rozhodně si vzpomeňte na tento recept a připravte si nakládané cukety (cuketové matjesy). Chutnají i těm, kteří se jinak téhle zelenině vyhýbají. A když salát doplníte i domácím "balkánským" sýrem, úspěch je zaručen ❤️ Detail receptu »
Kuřecí karbanátky s ředkvičkovým salátem (ze Svěží kuchařky)
Mleté drůbeží maso bývá po upečení poměrně hodně suché. Když k němu ale přidáte nějakou jinou surovinu, jako jsou třeba houby, špenát, cibule, dýně, řepa nebo ředkvičky, pomáhá mu to doplnit chybějící šťavnatost. A pokud zvolíte raději vyšší teplotu, ale kratší čas pečení, a karbanátky doplníte svěžím zeleninovým salátem, úspěch je zaručen. Recept je malou ochutnávkou z nové tištěné Svěží kuchařky. Určitě vyzkoušejte ❤️ Detail receptu »
Snídaňové dýňové vafle
Až bude ten správný čas na klidnou a pohodovou snídani, určitě vyzkoušejte tyhle dýňové vafle s dušeným špenátem, houbami a ztraceným vejcem. I když vlastně... Proč si je uvařit jen na snídani? Hodí se i jako hlavní chod a samotné i jako jídlo zabalené s sebou na cesty. Detail receptu »
Ředkvičková pomazánka
S příchodem jara se v nabídce obchodů začínají objevovat krásně barevné svazky křupavé svěží zeleniny - ředkviček. Stačí je jen opláchnout a s chutí se do nich zakousnout ❤️ Ale až dostanete chuť i na něco jiného, zkuste si z nich připravit rychlou a přitom chuťově úžasnou pomazánku. U nás doma patří k těm nejoblíbenějším :-) Detail receptu »
Masové koule plněné růžičkovou kapustou
Máte rádi překvapení? Asi jak kdo. A asi jak které, že? :-D Ale plněné masové koule by mohly potěšit většinu. Dají se naplnit mnoha surovinami - od sýru, přes vejce, až po různé druhy zeleniny. A takové kapustičky si svým tvarem o zabalení vyloženě říkají. Detail receptu »
SVĚŽÍ a VOŇAVÁ kuchařka v balíčku s výraznou slevou
Dvě mé kuchařky vám poskytnou dostatek inspirace a receptů pro celý rok. Svěží kuchařka je zaměřena na vaření z jarních a letních surovin. Voňavá kuchařka je zaměřena na podzimní a zimní suroviny.
Dýňová roláda
Jako malá jsem si v cukrárně nikdy nedávala nic jiného než ořechovou roládu. A to ještě jen jeden druh. Ostatní dorty mě nijak nelákaly. Je tedy pravda, že už je to nějaká doba :-D a nabídka byla výrazně slabší a nudnější než ta současná. Nicméně ochutnat tehdy tuhle dýňovou roládu, měla bych nového jasného favorita ❤️ Detail receptu »
Dýňové noky s nivovou omáčkou
Pokud máte rádi chuťově výraznou nivu nebo i další druhy sýrů s modrou plísní, tenhle recept na dýňové noky určitě vyzkoušejte. Málokteré zelenině to totiž s nimi sluší víc než právě dýni. Možná ještě špenátu, ale i ten tam najdete. Takže chuťová bomba v každém soustu je zaručena, a i oči si přijdou na své, protože tahle lahoda je i krásně barevná ❤️ Detail receptu »
Krémová polévka s lososem Lohikeitto
Znáte Lohikeitto? Tahle krémová rybí polévka se zvláštním názvem pochází z Finska, kde je velmi oblíbená a snad každá rodina má svůj vlastní zaručený recept. V základu se jedná o velmi jednoduchý pokrm, tradičně připravovaný z lososa, brambor a smetany. Občas se přidává i kořenová zelenina. To jsem pro plnější chuť a krémovější konzistenci zvolila i já a brambory nahradila jinou zeleninou. Pokud se jim ale nevyhýbáte, klidně si tuhle vážně úžasnou (a při tom velmi jednoduchou) polévku připravte s nimi. Ať chutná ❤️ Detail receptu »
Rajčatový džem
Džemy a marmelády nebyly nikdy mou úplně nejoblíbenější surovinou. Představa rohlíku s máslem a vrstvou rozvařeného ovoce mě nikdy moc nelákala. Ale třeba takové brusinky ke svíčkové nebo k chuťově výrazným sýrům, to je jiná! To můžu ❤️ Pokud to máte podobně a nebo se prostě jen nebojíte na první pohled trošku netradičních chutí, vyzkoušejte tenhle božský rajčatový džem s vanilkou :-) Detail receptu »
Dýňová polévka se zakysanou smetanou
I když na stránkách už jeden recept na dýňovou polévku mám, tenhle je trošku jiný. Použitými surovinami se více blíží české kuchyni, proto bude chutnat i těm, kteří až tak neholdují exotickým chutím. O ochucení se postará rozmarýn a o zjemnění polévky zakysaná smetana. Obě suroviny skvěle doplňují sladkost dýně. Detail receptu »
Mé šťavnaté recepty v jídelníčcích na hubnutí
Detailní stravovací plán plný mých receptů, který vás za tři týdny, krok za krokem, provede po cestě k dosažení ideální váhy a jejímu udržení od Petra a Míši z Fitplan.cz. Vychutnejte si 3 vyvážená jídla na každý den s obsahem do 100 g sacharidů denně. Tahle kniha je podrobný návod na hubnutí, s jídelníčky a recepty na tři týdny
Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami
Na přelomu léta a podzimu se každý rok vracím k mému neoblíbenějšímu jídlu, a tím je polévka. Ideálně taková, ve které stojí lžíce :-D Tentokrát jsem si pro inspiraci sáhla do španělské kuchyně a připravila hustou a chuťově bohatou zeleninovou polévku s masovými kuličkami ochucenými kořením typickým pro chorizo. Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli vám chutnalo stejně jako mně ❤️ Detail receptu »
Omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde
Španělské studené paprikové omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde jsou skvělou variantou dipu nejen k pečeným bramborám a zelenině, ale také grilovanému masu, rybám či krevetám. Můžete je i mírně ohřát a podávat třeba s cuketovými nudlemi či grusetkami. Na jejich přípravu budete potřebovat jen pár surovin a vykouzlíte je doslova za pár minut. Určitě vyzkoušejte :-) Detail receptu »
Květákový hummus
Musím přiznat, že hummusu jsem se dlouho vyhýbala. Ten název ve mně nevzbuzoval zrovna důvěru :-D Nicméně po prvním ochutnání to byla láska na celý život ❤️ Kombinace našlehané hebké cizrny a tahini je dokonalá. Jak ale na tuhle dobrotu bez použití luštěnin? Samozřejmě že výsledek není stejný jako u originálního receptu, ale i tahle varianta z květáku je skvělá a poslouží jako zajímavý dip. Detail receptu »
Zapečený chléb se sýrem a rajčatovou salsou
Tento recept byl před několika lety hooooodně oblíbený. Pamatuji si, jak jsme si ho dávali vždy na grilovačce, když jsme čekali, než bude hotové maso. Nedávno jsem si na tenhle zapečený chléb se sýrem vzpomněla a dostala na něj chuť :-) No kdo by nemiloval krásně roztavený sýr a chleba ochucený bylinkami a česnekem a k tomu voňavou rajčatovou salsu. Lahoda ❤️ Detail receptu »
Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami
Tento recept vznikl při mém zimním pobytu v jižním Španělsku. I když je většinou v prosluněné Andalusii i během zimy přes den krásně teplo, přes noc teploty klesají až k bodu mrazu. Jenže v bytech tam nikde nenajdete topení! To se pak hodí nějaká dobrota, která vás pořádně zahřeje. I když zelí není úplně typická andaluská surovina, tady mi poskytla základ pro dobrotu z jednoho hrnce, která tento účel splnila víc než dobře ❤️ Detail receptu »
Mé nejlepší recepty pro Whole30, Paleo, Primal i Low Carb v e-knihách
406 šťavnatých receptů v e-kuchařkách, které na webu nenajdete. Je celkem jedno, jakou nálepku svému stravovacímu stylu dáme. Někdo potřebuje striktně počítat sacharidy nebo kalorie, jinému stačí vyhnout se lepku. Tyhle kuchařky to všechno zohledňují. Najdete v nich vyladěné recepty na to, jak z malého nákupu ve večerce udělat skvělá a zdravá jídla.Vyřešte věčný problém “Co zdravého zase vařit?”
Krémový toskánský květák s kuřecím masem
Pamatuju si, že dříve jsem měla květák spojený jen se třemi jídly - květákovou polévkou, květákovým mozečkem a smaženým květákem. Tahle zelenina mi přišla hrozně nudná. Dnes je tomu přesně naopak. Květák patří spolu s cuketou k mým nejoblíbenějším surovinám. Dá se s ním vyloženě kouzlit - od rýže, kaše, přes různé placky, až po směsi s jinými druhy zeleniny. Tady je tip na krémový květák se špenátem a kuřecím masem. Doufám, že si pochutnáte stejně jako já ❤️ Detail receptu »
Pečené houby s dýňovou kaší
Určitě to znáte sami - i když je maso častou položkou ve vašem jídelníčku a nijak se mu cíleně nevyhýbáte, ne vždy je na něj chuť. Pro tyhle situace je fajn mít v záloze pár receptů, kde maso nepotřebujete, protože hlavní roli hrají úplně jiné suroviny. Jako třeba tady houby. Po upečení spolu s balzamikovým octem se z nich stane skvělý doplněk k nasládlé dýňové kaši. Detail receptu »
Polévka se zelím a dýní
Jakmile se venku ochladí, hned dostanu chuť na talíř horké husté polévky. Klidně i jako hlavní chod. Takové té, které se u nás doma říká "pro těhotné a kojící matky". Ve které stojí lžíce :-) A tohle je přesně taková polévka. Hustá, se silnou chutí díky vývaru z kostí, plná měkoučkého masa a hromady zeleniny. Cítíte, jak voní? ❤️ Detail receptu »