Štítek: LEDEN - sezónní suroviny
Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:
* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).
Co z lednových sezónních surovin uvařit? Třeba...
Pečené zelí se slaninou
Určitě to znáte taky - přinesete domů celý valník špenátu a z pánve na vás kouká malá hromádka :-D Přesně obráceně je to se zelím - koupíte jednu hlávku a při krájení máte pocit, že dorůstá a přemýšlíte co s ním. Tak jeden tip tu pro vás mám! Protože na tohle jídlo padne jedna celá hlávka raz dva. A dost možná druhý den poběžíte pro další, jaká je dobrota Detail receptu »
Hrášková polévka se smetanovým sýrem
Receptů na fofr jídla, která připravíte doslova za pár minut a přitom si na nich skvěle pochutnáte, není prostě nikdy dost. Co říkáte? Proto se mnou vyzkoušejte tuhle úžasně hebkou polévku z hrášku, ať už mraženého nebo čerstvého. Když ji doplníte například ztracenými vejci, máte rázem na stole skvělý lehký hlavní chod Detail receptu »
Pečená dýně s kuřecím masem a cibulovou omáčkou
Cibule je taková kuchařská Popelka - málokdy hraje v jídelníčku hlavní roli, ale zároveň se používá jako základ hromady receptů. Tedy těch slaných, v dezertu jsem ji ještě nepotkala :-D Tak ji se mnou dnes dejte větší prostor a připravte si krásně hebkou omáčku z pečené cibule, která se skvěle hodí třeba ke kuřecímu masu a dýni. Zaručuji vám, že si skvěle pochutnáte Detail receptu »
Křupavý chilli olej
Na tenhle recept pozor! Na křupavém chilli oleji totiž velmi snadno vzniká závislost. Jednou ochutnáte a jste ztracení :-D Budete chtít víc a víc a jedna lžička vám nikdy stačit nebude. Pro mě osobně je to objev roku 2024 a něco, co musím mít vždy v lednici Ideální doplněk k různým polévkám typu ramen, nudlím, knedlíčkům atd. Detail receptu »
Pečená mrkev s tvarohem a chilli medem
Pečená mrkev je taková dobrota! Nevím, čím to je, ale tento způsob tepelné úpravy ji dodává naprosto skvělou chuť a konzistenci. Když ji doplníte pěkně výrazně slaným tvarohem a úžasnou medovou chilli zálivkou, tak vám zaručuju, že nikdy nebudete mít nedostatek vitamínu A. Protože tohle jídlo budete prostě milovat a spotřeba mrkve u vás doma stoupne k nečekaným hodnotám :-D Detail receptu »
Celerová rýže s houbami a tvarůžky
Květákovou rýži s největší pravděpodobností už znáte. Zkusili jste ale někdy tu z celeru? Je skvělá! Osobně ji miluju Úžasně si rozumí například s houbami a také všemi druhy sýru. Klidně i těmi chuťově extra výraznými, jako je gorgonzola, rokfór, niva a třeba i ryze české tvarůžky! Detail receptu »
SVĚŽÍ kuchařka
170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa Krásné velké fotky, díky kterým nová jídla opravdu zkusíte. 704 stran našláplých spoustou receptů a tipů pro vaše vaření, vše vyladěné do poslední bylinky a špetky soli.
Pečený tvaroh s hruškami v perníkovém koření
Také se vám s příchodem podzimu změní chutě? Mně rozhodně! Suroviny, které jsem během léta milovala a měla téměř denně v jídelníčku, se postupně vytrácí a nahrazují je jiné. Podobně se mění i způsob přípravy jídla a také jeho dochucení. Na řadu přichází pečení, dušení, v přihrádce s kořenkami stále častěji sahám po hřejivém koření, jako je badyán, hřebíček, muškátový oříšek, skořice... A tenhle jednoduchý pečený dezert pro podzim a zimu je toho důkazem Detail receptu »
Červený zelný salát
Znáte zelný salát "Zlatá devadesátá"? Takhle říkám pochoutce, kterou v devadesátých letech servírovaly restaurace spolu s bílou variantou snad ke všem jídlům. Včetně dezertů :-D Ale všichni jsme ty zelné saláty milovali! Skvěle chutnají a jsou nabité vitamíny, tak by bylo škoda na ně zapomenout. Detail receptu »
Restovaná řepa se soleným cottage sýrem
Někdy stačí vážně jen drobnost a z dobrého jídla se rázem stane skvělé. Stačí špetka toho nebo onoho a výsledek může být úplně jiný. Už jste třeba zkoušeli o něco víc osolit cottage sýr a rozmixovat ho dohladka? Ne? Tak to určitě zkuste! Je to vážně dobrota. A když k tomu navíc přidáte chuťově výraznou řepu s balzamikem, skvěle si pochutnáte. Bonus navíc - vše stihnete do 15 minut Detail receptu »
Houbová polévka s dýní nakyselo
Pokud bych si musela vybrat a už navždy jíst jen jeden druh jídla, byly by to určitě polévky. Miluju je! Nabízí se tolik možností, z čeho je uvařit a jak je dochutit. Nemůžete se s nimi začít nudit. Pokaždé můžou chutnat úplně jinak. Dnes se mnou vyzkoušejte tuhle skvělou a krásně hustou polévku z hub a dýně. Když přidáte navíc i bylinky, zaručuju vám, že talíře budou rychle prázdné a ještě budete požádáni o nášup. Detail receptu »
Bílý zelný salát
Znáte zelný salát "Zlatá devadesátá"? Takhle říkám pochoutce, kterou v devadesátých letech servírovaly restaurace spolu s červenou variantou snad ke všem jídlům. Včetně dezertů :-D Ale všichni jsme ty zelné saláty milovali! Skvěle chutnají a jsou nabité vitamíny, tak by bylo škoda na ně zapomenout. Detail receptu »
Nejvíce mých receptů najdete v mobilní aplikaci PaleoSnadno
Více než 700 zdravých a chutných receptů na jednom místě. Aplikace plná funkcí, se kterými bude vaření hračka. Přepočet surovin na počet porcí, detailní vyhledávání v receptech, nákupní seznam, alergeny, nutriční hodnoty, video postup u vybraných receptů nebo ukládání receptů do oblíbených.
Čočkové curry s dýní
Luštěniny se mezi mými recepty zatím moc nevyskytovaly - do Palea, Primal či Whole30 nepatří a v Low carb je nutné s nimi zacházet opatrně. Ale do bezlepkového nebo vegetariánského stravování se tahle surovina rozhodně hodí a podle vašich ohlasů vás taková jídla zajímají. Proto jsem pro vás připravila tohle voňavé čočkové curry inspirované indickou kuchyní, na kterém určitě pochutnáte. A s vámi celá rodina. Detail receptu »
Pomalu pečená kachna s perníkovým zelím
Některým druhům masa pomalé, dlouhé pečení za nízké teploty vyloženě svědčí. Třeba právě kachně. Když ji v pekáčku pěkně uvelebíte, hezky přikryjete a šoupnete do vyhřáté, ale ne horké trouby, odvděčí se vám tak neskutečně šťavnatým a měkoučkým masem, že se vám o tom ještě dlouho bude zdát. A když ji navíc doplníte perníkovým zelím, tak vám zaručuju, že ty sny budou pěkně barevné a voňavé Detail receptu »
Maďarská kapustová polévka
Tuhle polévku prostě musíte milovat! A to i když vám jinak kapusta moc nechutná. Vážně! Já ji v posledních dnech už vařila několikrát, protože jsem u každé poslední misky litovala, že nemám další porci. Vyzkoušejte ji se mnou Detail receptu »
Horká jablka s křupavou drobenkou
Jestli máte rádi štrúdl a zejména jeho šťavnatou náplň, tak tuhle dobrotu musíte ochutnat. Budete ji mít připravenou za chvilku a úžasně si pochutnáte. Ideální pochoutka na chladnější podzimní a zimní dny. Opečená jablíčka se skořicí, volitelně doplněná zakysanou smetanou a posypaná křupavou ořechovou drobenkou si zamilujete Detail receptu »
Hovězí po burgundsku (Beef Bourguignon)
Hovězí po burgundsku (francouzsky bœuf bourguignon - čtěte bef burgiňon) je tradiční francouzské jídlo pocházející z Burgundska. Proslavila ho ve svých kuchařských knihách a televizních pořadech slavná Julia Child. Nebude to úplně vaše volba, když chcete uvařit něco rychlého a jednoduchého. Tohle jídlo chce zkrátka čas a péči. Ale když se do něj pustíte, odvděčí se vám naprosto nepřekonatelnou skvělou chutí! I když se na první pohled recept může zdát složitý, není nutné se ho bát. Provedu vás jím krok za krokem a za výsledek vás doma budou nosit na rukou :-) Detail receptu »
Hubnoucí diář MÉ NOVÉ JÁ
Během 3 měsíců, krok za krokem, týden po týdnu vás tento notes povede na cestě za novým já. Rozhodli jste se ke změně? Skvělé! Tento unikátní osobní diář vám v tom pomůže a provede vás po dobu 12 týdnů celou změnou.
Pečené kuře s kapustičkami
Chudinky kapustičky jsou u některých lidí vyloženě v nemilosti. Podle mého za to často můžou vzpomínky ze školní jídelny :-D A nebo prostě jen to, že je zatím neměli možnost ochutnat v té správné úpravě. Alespoň tak to bylo u mě samotné. Růžičkovou kapustu jsem dlouho neznala jinak než jako neoblíbenou součást mražené polévkové zeleniny. Až jednou jsem našla odvahu, koupila kapustičky čerstvé a... Obrovský rozdíl! Teď je miluju Třeba si je díky tomuto receptu zamilujete také :-) Detail receptu »
Dýňové placky s uzeným lososem
Nedávno jsem dostala dotaz, zda jde připravit zeleninové placky bez vajec. Určitě, třeba s nějakou "vaječnou náhradou" v podobě namočených lněných semínek či tofu. Ale já na to zkusila jít jinak a použít tvrdý sýr. Výsledek mě nadchnul! Ve spojení s uzeným lososem, avokádem a zakysanou smetanou to byla skvělá varianta snídaně. Schválně zkuste a dáte mi za pravdu :-) A ti, kteří se naopak vyhýbají mléčným výrobkům, si můžou připravit klasické dýňové placky a místo zakysané smetany a avokáda je doplnit guacamole. Detail receptu »
Kuře na kysaném zelí
Jídlo, které se připravuje skoro samo, skvěle chutná a uložené v lednici vydrží několik dní? Oblíbená tradiční kuřecí stehna na kysaném zelí! Tuhle úžasnou pochoutku pak stačí doplnit oblíbenou přílohou (třeba v podobě pečené dýně, vařených brambor nebo zeleninových placiček). A nebo si ji klidně dejte i samotnou. I tak si pochutnáte! Detail receptu »
Losos v mandlích s dýňovým salátem
Na přípravu velmi jednoduché jídlo, ale s tak skvělým chuťovým výsledkem, že ho rozhodně stojí za to si uložit do oblíbených. Můžete ho připravit nejen jako rychlou variantu večeře, ale bude se úžasně hodit i jako jeden z chodů slavnostní tabule. Třeba i té štědrovečerní :-) Detail receptu »
Cottage sýr s hruškou a oříšky
Jak připravit z pár surovin rychlou snídani do chladnějších dnů? Zkombinujte cottage sýr (nebo třeba tvaroh, ricottu či "krupicovou" kešu kaši) s teplými sladkými hruškami, křupavými oříšky a voňavou skořicí Hotovo budete mít za chvilku a tahle pochoutka vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši :-) Detail receptu »