Surovina v receptu: květák
Kuřecí směs s tamarindem a květákovou „rýží“
Jednou z věcí, které na paleu nebo Whole30 miluju, je objevování nových chutí a ingrediencí. Najednou v obchodech nemíjím bez povšimnutí různé „tajemné suroviny“, které jsem dřív „úspěšně“ ignorovala. Detail receptu »
Krémová špenátová polévka s květákem a kešu ořechy
Krémová polévka je automaticky spojená s představou smetany. Ta ale do Whole30 nebo palea nepatří, proto ji lidé často nahrazují kokosovým mlékem. Sice ho osobně vážně miluju, ale jeho typická chuť a vůně mi do běžných jídel nesedí. Detail receptu »
Jehněčí kofty s pečenou mrkví, rajčatovým salátem a citrónovou majonézou
Jehněčí maso není běžnou surovinou na klasickém českém jídelníčku. Jenže zrovna u tohoto masa máte téměř 100% jistotu, že bude ze zvířete volně chovaného. Detail receptu »
Famózní dort, který najdete ve Voňavé kuchařce
Tenhle skvělý tvarohový dort a sposty dalších dobrot najdete v mé tištěné Voňavé kuchařce. Obsahuje 656 stran přirozeně bezlepkových receptů s nízkým obsahem sacharidů a najdete v ní 146 šťavnatých receptů ze kterých si vybere opravdu každý.
Hovězí se špenátem a květákovými plackami
Tohle je taková česká klasika v „novém kabátku“. Doma jsem ji musela už několikrát opakovat, jaký má úspěch. Knedlíky už nikdo nevyžaduje, zato dušené hovězí a květákové placičky jsou často na seznamu přání ;-)
Fajitas s květákovými plackami
Tímto jídlem jsem včera završila své úspěšné Whole30. Chtěla jsem připravit něco netradičního, co plně odpovídá pravidlům Whole30, ale zároveň nadchne i běžné „jedlíky“. A co může být lepšího než jídlo, kde si každý nabere podle své chuti a vše si zkombinuje podle toho, jak to má rád? Osobně mám tyhle jídla moc ráda – vše položíte doprostřed stolu, každý si nabírá sám, klidně se jí rukama, všichni si povídají a nikam se nepospíchá :-) Detail receptu »
Houbové „rizoto“ se ztraceným vejcem
Nikdy jsem nebyla příliš „rýžová“, takže mi tahle potravina v jídelníčku ani moc nechybí. Je ale pravda, že různé masové a zeleninové směsi s rýží poskytovaly možnost rychlého a jednoduchého jídla. Jenže, víte co? S květákem je to ještě rychlejší ;-) Detail receptu »
Krémová kuřecí polévka
Často bývá Whole30, paleo nebo primal spojováno s velkými výdaji za potraviny, odpůrci tohoto způsobu stravování často argumentují finanční náročností. Upřímně? Je to blbost (omlouvám se za „silnější“ slovo) :-D Detail receptu »
Květáková polévka s cibulkou a mandlemi
Další z řady krémových polévek, tentokrát z květáku. I když na první pohled vypadá úplně obyčejně, špetka muškátového květu a osmažená cibulka jí dodá ten správný šmrnc :-) Detail receptu »
SVĚŽÍ a VOŇAVÁ kuchařka v balíčku s výraznou slevou
Dvě mé kuchařky vám poskytnou dostatek inspirace a receptů pro celý rok. Svěží kuchařka je zaměřena na vaření z jarních a letních surovin. Voňavá kuchařka je zaměřena na podzimní a zimní suroviny.
Paleo Jambalaya
Určitě jste už jedli paellu (nebo o ní alespoň slyšeli). A co jambalayu, její americkou variantu? Znáte? Pokud ne, rozhodně ji vyzkoušejte. Je to skvělé jídlo „z jednoho hrnce“, pikantní a plné chutí, pocházející z oblasti New Orleans v Louisianě. Detail receptu »
Kuře Tandoori
Tohle jídlo by si zasloužilo mnohem hezčí fotku. Bohužel mi během focení došly baterky ve fotoaparátu a než jsem stačila sehnat jiné, nebylo co fotit ;-) Detail receptu »
Barevné krevety s květákovou rýží
Je to téměř neuvěřitelné, ale tahle fotografie není nijak přibarvovaná, naprosto odpovídá skutečnosti. Použité ingredience vytvoří jídlo lahodící nejen oku, ale i mlsným jazýčkům. Detail receptu »
Indické krůtí karí
Podzim je tady, to neokecáme… V nadcházejících sychravých dnech se ale můžete zahřát miskou něčeho teplého a voňavého, třeba indickým karí.
Houbové „risotto“ (Květákotto)
Máte chuť na krémové houbové risotto? Nejde to, protože nejíte rýži? Snadná pomoc – připravte si ho z květáku. Možná budete překvapeni, jak je to výborné ❤️ Detail receptu »
Slané květákové muffiny
Už vám míchaná vajíčka „lezou krkem“? Nevíte, co k snídani? Zkuste jednou vejce trošku jinak… Muffiny si můžete připravit předem, stačí je pak pouze ohřát, skvělé jsou ale i studené. Detail receptu »
Krůtí maso ve slanině s květákovou kaší a smaženou cibulkou
Pomocí tohoto jídla jsem přesvědčila svou dceru, že Paleo jídla můžou být VÁŽNĚ moc dobrá. Při tom to nebylo nic složitého na přípravu.