Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Počet receptů: 376

Banánový dort

Sladké nepeču a ani moc nejím. Byla jsem ale postavena před výzvu od jednoho „nevěřícího Tomáše“ upéct něco bez cukru a přidaných sladidel. Výsledek překvapil i mě samotnou 😉 Detail receptu »

Cibuláda

Cibule je u mě „královna kuchyně“ (bez ní prostě neumím vařit :-)), většinou ale v receptech hraje vedlejší roli. V tomto receptu na netradiční přílohu k masu je ale za „hvězdnou sólistku“

Detail receptu »

Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančovou šťávou

Tahle polévka v sobě kombinuje sladkost mrkve, pikantnost zázvoru a kyselost pomeranče. Její příprava je velmi jednoduchá… Detail receptu »

Krůtí maso ve slanině s květákovou kaší a smaženou cibulkou

Pomocí tohoto jídla jsem přesvědčila svou dceru, že Paleo jídla můžou být VÁŽNĚ moc dobrá. Při tom to nebylo nic složitého na přípravu.

Detail receptu »

Avokádo a cibule ve slaninovém kabátku

Pokud vás občas honí mlsná na něco malého k zakousnutí, tenhle recept může být dobrou variantou, jak příjemně a „povoleně“ hřešit. Detail receptu »

Banánová zmrzlina s pekanovými ořechy

Paleo není o sladkostech. Pokud vás ale přepadne nezvladatelná chuť na nějakou „sladkou dobrotu“, je rozhodně lepší sáhnout po něčem, co si sami připravíte a o čem víte, co to vlastně obsahuje. Detail receptu »

Rybí karbanátky

Samozřejmě – je nejlepší dát si rybí maso vcelku, upečené v troubě či narychlo orestované na pánvi. Občas ale může přijít k chuti i ryba připravená trošku jinak. Detail receptu »

Pastinákové pyré se slaninou a cibulkou

Tohle jídlo vážně miluju! Spojuje v sobě nasládlost pastináku a slanost slaniny s cibulkou. Na tomhle zdravém jídle až nezdravě „ujíždím“ 🙂 Detail receptu »

Cukeťáky (cuketové „bramboráky“)

Máte rádi bramboráky, ale z různých důvodů se snažíte vyhýbat konzumaci brambor? Anebo se vám na zahrádce tak rozrostly cukety, že už nevíte co s nimi. Snadná pomoc! Vyzkoušejte cukeťáky - pečené či smažené cuketové placičky. Detail receptu »

Paleo Nachos

Občas přijde chuť na něco malého. Zejména pokud je horké léto, kdy se vám nechce ani vařit, ani jíst velká jídla. A v takových případech je skvělé upéct pikantní nachos a k tomu vytvořit různé dipy a omáčky. Detail receptu »

Sopa Azteca (Aztécká polévka)

Tahle polévka vás na 100% zahřeje a příjemně nasytí. Pokud máte rádi pikantnější chutě, nebojte si přidat pořádnou dávku čerstvého chilli. Detail receptu »

Paleo pečivo

Vyzkoušela jsem hodně druhů „paleo“ pečiva, ale žádné mě chuťové plně neuspokojilo. Mělo divnou strukturu či nezvyklou chuť. Ale tenhle recept je ve výsledku nejblíže standardnímu tmavému pečivu. Detail receptu »

Polévka z pečených rajčat

Nenechte se zmást, tohle není rajská 🙂 Pokud máte rádi plnou chuť čerstvých rajčat, na téhle polévce si určitě pochutnáte. U nás doma patří k těm nejoblíbenějším. Detail receptu »

Smažený banán v „dvojobalu“

Nevím, jak to máte vy, mně ale sladké a ovoce nikdy moc neříkalo. Kdyby mě zavřeli do cukrárny, umřela bych tam hlady 😀 Ale jednou za čas mě přece jen chytne chuť na něco sladkého. Detail receptu »

Oopsie roláda

Tenhle recept je možná trošku pracnější, ale stojí za to. Vznikl vlastně úplně náhodou, když mě honila mlsná něco „pizzoidního“ 🙂 Detail receptu »

Tortily z mandlové mouky

Milujete mexickou kuchyni? Různé wrapy a tortily? Pak je tento recept přesně pro vás! Detail receptu »

Salát z pečených paprik

Tenhle salát je opravdu výborný jako příloha ke grilovanému masu. Chutná i těm, kteří jinak papriku moc nemusí. I můj pes se mi při jeho přípravě vždy v kuchyni motá pod nohama, což jinak dělá, jen když pracuju s masem 😀

Detail receptu »

Cukeťáky (cuketové „bramboráky“) s pikantní směsí

Není to rozhodně žádná „vysoká gastronomie“, ale je to zatraceně dobré. Detail receptu »

Pikantní masová směs

Tohle jídlo hodně připomíná pikantní masovou směs Katův šleh, kterou tak kriticky vyhledává jeden nejmenovaný kuchař na jídelních lístcích všech navštívených restaurací. Chápu, tohle není zrovna žádná vysoká gastronomie. Ale je to zatraceně dobré a hlavně hotové za pár minut 🙂

Detail receptu »

0