Štítek: LISTOPAD - sezónní suroviny
Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:
* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).
Co z listopadových sezónních surovin uvařit? Třeba...
Pečené kuře s kapustičkami
Chudinky kapustičky jsou u některých lidí vyloženě v nemilosti. Podle mého za to často můžou vzpomínky ze školní jídelny :-D A nebo prostě jen to, že je zatím neměli možnost ochutnat v té správné úpravě. Alespoň tak to bylo u mě samotné. Růžičkovou kapustu jsem dlouho neznala jinak než jako neoblíbenou součást mražené polévkové zeleniny. Až jednou jsem našla odvahu, koupila kapustičky čerstvé a... Obrovský rozdíl! Teď je miluju ❤️ Třeba si je díky tomuto receptu zamilujete také :-) Detail receptu »
Dýňové placky s uzeným lososem
Nedávno jsem dostala dotaz, zda jde připravit zeleninové placky bez vajec. Určitě, třeba s nějakou "vaječnou náhradou" v podobě namočených lněných semínek či tofu. Ale já na to zkusila jít jinak a použít tvrdý sýr. Výsledek mě nadchnul! ❤️ Ve spojení s uzeným lososem, avokádem a zakysanou smetanou to byla skvělá varianta snídaně. Schválně zkuste a dáte mi za pravdu :-) A ti, kteří se naopak vyhýbají mléčným výrobkům, si můžou připravit klasické dýňové placky a místo zakysané smetany a avokáda je doplnit guacamole. Detail receptu »
Kuře na kysaném zelí
Jídlo, které se připravuje skoro samo, skvěle chutná a uložené v lednici vydrží několik dní? Oblíbená tradiční kuřecí stehna na kysaném zelí! Tuhle úžasnou pochoutku pak stačí doplnit oblíbenou přílohou (třeba v podobě pečené dýně, vařených brambor nebo zeleninových placiček). A nebo si ji klidně dejte i samotnou. I tak si pochutnáte! ❤️ Detail receptu »
SVĚŽÍ a VOŇAVÁ kuchařka v balíčku s výraznou slevou
Dvě mé kuchařky vám poskytnou dostatek inspirace a receptů pro celý rok. Svěží kuchařka je zaměřena na vaření z jarních a letních surovin. Voňavá kuchařka je zaměřena na podzimní a zimní suroviny.
Losos v mandlích s dýňovým salátem
Na přípravu velmi jednoduché jídlo, ale s tak skvělým chuťovým výsledkem, že ho rozhodně stojí za to si uložit do oblíbených. Můžete ho připravit nejen jako rychlou variantu večeře, ale bude se úžasně hodit i jako jeden z chodů slavnostní tabule. Třeba i té štědrovečerní :-) Detail receptu »
Kuřecí polévka s masovými knedlíčky
Kuřecí polévka je tradiční a oblíbená klasika. Nikoho chuťově neurazí, ale většinou také ani nijak výrazně nenadchne. Co na to jít jednou malinko trošku jinak? Z téměř těch samých surovin totiž můžete připravit krásně hustou a sytou polévku, kterou si každý zamiluje na první ochutnání ❤️ Alespoň u nás doma to platí do posledního člena rodiny. Detail receptu »
Cottage sýr s hruškou a oříšky
Jak připravit z pár surovin rychlou snídani do chladnějších dnů? Zkombinujte cottage sýr (nebo třeba tvaroh, ricottu či "krupicovou" kešu kaši) s teplými sladkými hruškami, křupavými oříšky a voňavou skořicí ❤️ Hotovo budete mít za chvilku a tahle pochoutka vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši :-) Detail receptu »
Hranolky z celeru, tuřínu, kedlubny nebo vodnice
Hranolky nemusí být nutně jen z brambor. Pravda, ze zeleniny nebudou nikdy tak křupavé jako ty smažené bramborové. Ale to vůbec neznamená, že si na nich nepochutnáte! Vyzkoušejte. Věřím, že budete příjemně překvapení ❤️ Detail receptu »
Kvašené ředkvičky (ze Svěží kuchařky)
Kvasíte, fermentujete? Přiznám se, že já jsem se toho strašně dlouho bála. Měla jsem před očima představu vybuchujících sklenic s páchnoucí zeleninou, která se mi rozprskla po celém bytě. Dlouho mě tenhle obrázek držel od kvašení zpátky. Ale jakmile jsem našla odvahu, zjistila jsem, že ten strach byl úplně zbytečný. Když se dodrží pár základních pravidel, není čeho se bát a ty lahůdky vážně stojí za to. Třeba vás těmito božskými křupavými ředkvičkami také přesvědčím a pustíte se do toho se mnou. Detail receptu »
Mé šťavnaté recepty v jídelníčcích na hubnutí
Detailní stravovací plán plný mých receptů, který vás za tři týdny, krok za krokem, provede po cestě k dosažení ideální váhy a jejímu udržení od Petra a Míši z Fitplan.cz. Vychutnejte si 3 vyvážená jídla na každý den s obsahem do 100 g sacharidů denně. Tahle kniha je podrobný návod na hubnutí, s jídelníčky a recepty na tři týdny
Květák se špenátovým pestem a kuřetem
Jestli si květák rozumí s nějakou jinou zeleninou, je to právě špenát. Vyzkoušejte jejich kombinaci v rychlém, ale chuťově skvělém jídle, po kterém zůstanou jen prázdné talíře a vy sklidíte zaslouženou pochvalu. Detail receptu »
Masové koule s gratinovaným pórkem
Také se vám občas stane, že z obchodu přinesete nějakou surovinu a teprve doma začnete přemýšlet, co z ní uvaříte? Takhle mě nedávno vypekl pórek. Takový krásný a levný byl... Sáhla jsem po dvou. Ale už cestou domů jsem si říkala: Co z nich jako uděláš, když nechceš zase polévku?! Naštěstí při mně stála kuchařská múza a bylo to vážně boží! Mňam! ❤️ Určitě si recept uložte a vyzkoušejte. Dejte pak vědět, jak chutnalo. Mně moc! Detail receptu »
Pečený losos po asijsku s ředkvovými nudlemi
Baví mě v kuchyni pracovat se surovinami jinak, než je jinak běžně zvykem. Ne vždy to vyjde. Ale v tomto případě to dopadlo přímo na jedničku s hvězdičkou ❤️ Nudle z ředkve jsou připravené raz dva a chutnají úžasně. A restovaný salát? Ten víc než příjemně překvapil! Tak proč se držet zpátky a používat ho jen do čerstvých zeleninových salátů. Detail receptu »
Kimči (kimchi, 김치)
Tradiční kvašený pikantní korejský salát z pekingského zelí získal oblibu po celém světě. I já se do něj během návštěv Jižní Koreje zamilovala ❤️ Možná ho máte také rádi, nebo vás láká ho ochutnat. Pak není nic snazšího, než si ho připravit doma. Recept jsem pro vás sepsala hodně podrobně, abyste měli všechny potřebné informace a kimči se vám opravdu povedlo. Samotná příprava je ale velmi jednoduchá, takže není čeho se bát. Detail receptu »
Horké jablko
Stává se vám někdy, že vám doma pomalu měknou jablka a nikdo už je moc nechce jíst? Nebo máte chuť na něco s vůní jablek a skořice, ale nechce se vám péct? Potřebujete se zahřát u šálku s horkým nápojem? Pokud si alespoň na jednu z otázek odpovíte "ano", tak tenhle jednoduchý, ale skvělý recept na horký jablečný nápoj je přesně to, co hledáte ❤️ Detail receptu »
Mé nejlepší recepty pro Whole30, Paleo, Primal i Low Carb v e-knihách
406 šťavnatých receptů v e-kuchařkách, které na webu nenajdete. Je celkem jedno, jakou nálepku svému stravovacímu stylu dáme. Někdo potřebuje striktně počítat sacharidy nebo kalorie, jinému stačí vyhnout se lepku. Tyhle kuchařky to všechno zohledňují. Najdete v nich vyladěné recepty na to, jak z malého nákupu ve večerce udělat skvělá a zdravá jídla.Vyřešte věčný problém “Co zdravého zase vařit?”
Nakládané cukety s domácím “balkánským” sýrem (ze Svěží kuchařky)
Až bude plná sezóna cuket a vy už nebudete vědět, jak je zpracovat, rozhodně si vzpomeňte na tento recept a připravte si nakládané cukety (cuketové matjesy). Chutnají i těm, kteří se jinak téhle zelenině vyhýbají. A když salát doplníte i domácím "balkánským" sýrem, úspěch je zaručen ❤️ Detail receptu »
Kuřecí karbanátky s ředkvičkovým salátem (ze Svěží kuchařky)
Mleté drůbeží maso bývá po upečení poměrně hodně suché. Když k němu ale přidáte nějakou jinou surovinu, jako jsou třeba houby, špenát, cibule, dýně, řepa nebo ředkvičky, pomáhá mu to doplnit chybějící šťavnatost. A pokud zvolíte raději vyšší teplotu, ale kratší čas pečení, a karbanátky doplníte svěžím zeleninovým salátem, úspěch je zaručen. Recept je malou ochutnávkou z nové tištěné Svěží kuchařky. Určitě vyzkoušejte ❤️ Detail receptu »
Snídaňové dýňové vafle
Až bude ten správný čas na klidnou a pohodovou snídani, určitě vyzkoušejte tyhle dýňové vafle s dušeným špenátem, houbami a ztraceným vejcem. I když vlastně... Proč si je uvařit jen na snídani? Hodí se i jako hlavní chod a samotné i jako jídlo zabalené s sebou na cesty. Detail receptu »
Ředkvičková pomazánka
S příchodem jara se v nabídce obchodů začínají objevovat krásně barevné svazky křupavé svěží zeleniny - ředkviček. Stačí je jen opláchnout a s chutí se do nich zakousnout ❤️ Ale až dostanete chuť i na něco jiného, zkuste si z nich připravit rychlou a přitom chuťově úžasnou pomazánku. U nás doma patří k těm nejoblíbenějším :-) Detail receptu »
Masové koule plněné růžičkovou kapustou
Máte rádi překvapení? Asi jak kdo. A asi jak které, že? :-D Ale plněné masové koule by mohly potěšit většinu. Dají se naplnit mnoha surovinami - od sýru, přes vejce, až po různé druhy zeleniny. A takové kapustičky si svým tvarem o zabalení vyloženě říkají. Detail receptu »
Dýňová roláda
Jako malá jsem si v cukrárně nikdy nedávala nic jiného než ořechovou roládu. A to ještě jen jeden druh. Ostatní dorty mě nijak nelákaly. Je tedy pravda, že už je to nějaká doba :-D a nabídka byla výrazně slabší a nudnější než ta současná. Nicméně ochutnat tehdy tuhle dýňovou roládu, měla bych nového jasného favorita ❤️ Detail receptu »
Dýňové noky s nivovou omáčkou
Pokud máte rádi chuťově výraznou nivu nebo i další druhy sýrů s modrou plísní, tenhle recept na dýňové noky určitě vyzkoušejte. Málokteré zelenině to totiž s nimi sluší víc než právě dýni. Možná ještě špenátu, ale i ten tam najdete. Takže chuťová bomba v každém soustu je zaručena, a i oči si přijdou na své, protože tahle lahoda je i krásně barevná ❤️ Detail receptu »
Krémová polévka s lososem Lohikeitto
Znáte Lohikeitto? Tahle krémová rybí polévka se zvláštním názvem pochází z Finska, kde je velmi oblíbená a snad každá rodina má svůj vlastní zaručený recept. V základu se jedná o velmi jednoduchý pokrm, tradičně připravovaný z lososa, brambor a smetany. Občas se přidává i kořenová zelenina. To jsem pro plnější chuť a krémovější konzistenci zvolila i já a brambory nahradila jinou zeleninou. Pokud se jim ale nevyhýbáte, klidně si tuhle vážně úžasnou (a při tom velmi jednoduchou) polévku připravte s nimi. Ať chutná ❤️ Detail receptu »