Štítek: ZÁŘÍ - sezónní suroviny
Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:
* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).
Co ze zářijových sezónních surovin uvařit? Třeba...
Rybí curry
Pokud jste se s příchodem nového roku rozhodli dodržovat pravidla Whole30, určitě není nutné jíst stále do kolečka jen opečené maso se salátem. Zkuste třeba tento recept. Detail receptu »
Pečená ryba s fenyklem a mrkví
Pokud jste stejně jako já v obchodech chodili bez povšimnutí okolo čerstvého fenyklu, protože máte jeho chuť spojenou s typickou pendrekovou vůní a jeho použití jste ochotní akceptovat maximálně tak do dětského čaje, udělejte tomu rázný konec. Detail receptu »
Jednohubky Caprese
Salát Caprese samozřejmě není žádná novinka. Ale proč si ho na Silvestra nedopřát ve formě jednohubek? Příprava je opravdu hodně snadná. Detail receptu »
Famózní dort, který najdete ve Voňavé kuchařce
Tenhle skvělý tvarohový dort a sposty dalších dobrot najdete v mé tištěné Voňavé kuchařce. Obsahuje 656 stran přirozeně bezlepkových receptů s nízkým obsahem sacharidů a najdete v ní 146 šťavnatých receptů ze kterých si vybere opravdu každý.
Kuře se zeleninou na omáčce piri piri
Základní surovinou tohoto receptu jsou papriky, a to všech možných druhů – od koření, přes čerstvé papriky, po chilli papričku. Pokud se nebojíte pikantní chuti, recept na piri piri omáčku si zamilujete. Jen si připravte k ruce něco pořádného na zapití :-D Detail receptu »
Gumbo
Možná vám název nic neříká, ale jedná se o typické jídlo z oblasti Louisiany (podobně jako jambalaya), hustou pikantní polévku. Pokud máte rádi pikantní jídla s nádechem exotiky, nebo vám prostě vyhovuje vaření v jednom hrnci, rozhodně recept vyzkoušejte. Detail receptu »
Masová směs s batáty
Další jídlo, které vzniklo úplnou náhodou. Přišla jsem pozdě z práce, nestihla cestou nakoupit a doma mě čekala poloprázdná lednice. Takové situace většinou řeším recepty typu „co dům dal“. A to byl přesně i tento případ :-) Detail receptu »
Květáková polévka s cibulkou a mandlemi
Další z řady krémových polévek, tentokrát z květáku. I když na první pohled vypadá úplně obyčejně, špetka muškátového květu a osmažená cibulka jí dodá ten správný šmrnc :-) Detail receptu »
Gravlax
Gravlax nebo také Gravad lax je typické skandinávské jídlo, které se podává při slavnostnějších příležitostech. Jeho název v překladu znamená „pohřbený losos“, protože se dříve pro jeho přípravu používalo zakopání do písku. Detail receptu »
SVĚŽÍ a VOŇAVÁ kuchařka v balíčku s výraznou slevou
Dvě mé kuchařky vám poskytnou dostatek inspirace a receptů pro celý rok. Svěží kuchařka je zaměřena na vaření z jarních a letních surovin. Voňavá kuchařka je zaměřena na podzimní a zimní suroviny.
Kaldoun
Kaldoun je starý klasický recept z dob Rakouska-Uherska. Dříve se vždy připravoval zároveň s pečením husy, kachny, krůty nebo dokonce králíka. Zužitkovaly se v něm totiž drůbky a zbytky (ořezky masa a kůže, srdce, žaludek, játra). To skvěle odpovídá jedné ze zásad rozumného vaření, a to využití všech částí, ne jen „libových kousků“. Pokud zrovna nepečete husu nebo kachnu, nebo jste nakoupili maso bez drobů, nevadí. Stačí sehnat pár běžně dostupných surovin. Uvidíte, jak se za pár korun dá vyčarovat syté a chutné jídlo pro celou rodinu. Detail receptu »
Rybí „paštika“
Upřímně, ryby nejíme tak často, jak bychom měli. Proto vítám každý recept na jejich přípravu. Tím spíš pokud se nejedná o prosté upečení v troubě či osmažení na pánvi. Jak to máte vy? Detail receptu »
Pórková polévka s batáty a klobásou
Další jednoduchá polévka z pár surovin, která je hotová za pár minut a přitom krásně zasytí a zahřeje. A to je v tomhle předvánočním čase opravdu potřeba :-) Detail receptu »
Kachní rillettes s cibulovou marmeládou
Tenhle recept opravdu doporučuji vaší pozornosti. Pokud máte rádi paštiky, různé masové pomazánky a nebojíte se tuku, tenhle francouzský recept rozhodně vyzkoušejte. Jeho příprava sice trvá déle, ale není vůbec pracný. A výsledkem bude pochoutka, za kterou vás pochválí každý, kdo ochutná ❤️ Detail receptu »
Hovězí ragú
Ragú je vlastně honosnější název pro masovou směs se zeleninou. Můžete se také setkat s houbovou variantou, nicméně základem by mělo být maso a pro přípravu by mělo být použito dlouhé dušení. Detail receptu »
Mé šťavnaté recepty v jídelníčcích na hubnutí
Detailní stravovací plán plný mých receptů, který vás za tři týdny, krok za krokem, provede po cestě k dosažení ideální váhy a jejímu udržení od Petra a Míši z Fitplan.cz. Vychutnejte si 3 vyvážená jídla na každý den s obsahem do 100 g sacharidů denně. Tahle kniha je podrobný návod na hubnutí, s jídelníčky a recepty na tři týdny
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Často se mi stane, že koupím maso s kostí, ale nakonec na přípravu použiju samotné maso a zůstanou mi tak odříznuté, tepelně neupravené kosti. A to ať už hovězí, vepřové či drůbeží. Pokud se to stává i vám, kosti rozhodně nevyhazujte. Skvěle se totiž hodí na přípravu poctivého vývaru. Detail receptu »
Fish & Chips
Co k tomu říct… Fish & Chips, britská klasika obměněná podle pravidel palea. Mám ale vyzkoušeno, že tyhle rybí nugety a hranolky s majonézovým dipem chutnají i nepaleo strávníkům :-) Detail receptu »
Celerová polévka s nivou a ořechy
Musím se přiznat, že na tuhle polévku mě už dávno upozornila moje nejlepší kamarádka a já tomu nevěnovala příliš pozornosti. Teď jsem ji vyzkoušela a musím říct, že polévka je naprosto skvělá a já se k ní ráda budu vracet. A kamarádce M. tímto opožděně děkuju za skvělý tip ❤️ Detail receptu »
Pikantní játrová směs
Játra mi nikdy příliš nechutnala. V paštice mi jejich typická chuť nevadí, ba přímo naopak. Ale játra jen tak samotná, třeba na cibulce, to není úplně moje parketa. Ovšem drůbeží játra připravená se zeleninou a špetkou skořice, to je jiná, to můžu ❤️ Schválně vyzkoušejte a určitě mi dáte za pravdu :-) Detail receptu »
Živáňská pečeně
Naprosto jednoduché jídlo, které se vlastně připraví samo. No dobře, úplně samo se nepřipraví, trošku práce vás stát bude ;-) Ale těch pár minut stojí rozhodně za to. A než se živáňská upeče, můžete na hodinu vyrazit na procházku. Pak vám bude chutnat ještě víc :-) Detail receptu »
Mleté maso ve slanině s pečenou mrkví
Někdy dokáže i úplně obyčejná zelenina překvapit. Třeba taková mrkev. Stačí ji místo uvaření upéct, správně ochutit a skvělá příloha je na stole. Teda na talíři ;-) Detail receptu »
Paleo Jambalaya
Určitě jste už jedli paellu (nebo o ní alespoň slyšeli). A co jambalayu, její americkou variantu? Znáte? Pokud ne, rozhodně ji vyzkoušejte. Je to skvělé jídlo „z jednoho hrnce“, pikantní a plné chutí, pocházející z oblasti New Orleans v Louisianě. Detail receptu »
Ovar se salátem z černé ředkve
Jestli jste v oddělení zeleniny chodili bez povšimnutí okolo zvláštní černé bulvy, protože jste ani vlastně nevěděli, co to je a jak se to jí, tak s tím udělejte rychlý konec. Ignorujete totiž zeleninu, která je nabitá spoustou vitamínů... Detail receptu »