Štítek: ZÁŘÍ - sezónní suroviny
Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:
* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).
Co ze zářijových sezónních surovin uvařit? Třeba...
Krémová špenátová polévka se smetanou
Jednoduchá na přípravu a přitom velmi lahodná – to je krémová špenátová polévka. Pokud jíte podle pravidel primal (tzn. jíte i mléčné výrobky), určitě ji vyzkoušejte. Většinou chutná i těm, kterým špenát jinak moc „nejede“.
Dýňové chilli con carne
Chilli con carne je klasický texaský pokrm. V překladu název znamená směs s masem (ne s fazolemi, jak si spousta lidí chybně myslí). Receptů na „pravé“ chilli je nespočet, každá rodina v Americe či Mexiku má to svoje. Při jeho přípravě hodně záleží na vaší chuti, základem by ale mělo být hovězí maso a samozřejmě chilli papričky. Detail receptu »
Vepřová pečeně na zelí
Tenhle recept je dalším ze skupiny „bez práce“. Pokud sháníte nějaký nápad, jak jednoduše připravit nedělní oběd a nestát při tom dlouhé hodiny u plotny, tohle je to „pravé ořechové“. Nebo tedy spíš „zelné“ :-D Detail receptu »
Houbové „risotto“ (Květákotto)
Máte chuť na krémové houbové risotto? Nejde to, protože nejíte rýži? Snadná pomoc – připravte si ho z květáku. Možná budete překvapeni, jak je to výborné ❤️ Detail receptu »
Salát z pečené červené řepy
V tomto salátu se ideálně propojují různé chutě – sladkost z řepy, slanost ze sýru, kyselost z balzamika a hořkost z rukoly. Vše dohromady vytvoří blaho v jednom soustu :-) Detail receptu »
SVĚŽÍ kuchařka
170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa Krásné velké fotky, díky kterým nová jídla opravdu zkusíte. 704 stran našláplých spoustou receptů a tipů pro vaše vaření, vše vyladěné do poslední bylinky a špetky soli.
Masové kuličky s dýňovým pyré
Obě části tohoto pokrmu hravě zvládnete připravit najednou v troubě. Zapomeňte na zažité postupy – dýni totiž nemusíte pracně loupat a vařit, masové kuličky se také nemusí připravovat jen na pánvi.
Zelné placky
Pokud jste si uvařili bigos a zbylo vám hlávkové i kysané zelí, můžete si z něj připravit jednoduché a rychlé jídlo „za pár kaček“.
Bigos
Bigos – polské národní jídlo, jehož základem je zelí a 2 druhy masa. Příprava tohoto jídla není zrovna nejkratší, navíc nejlépe chutná několik dní odleželé, ale ta trocha trpělivosti rozhodně stojí za to. Detail receptu »
Club sendvič
Nebudeme si nic nalhávat – občas je těžké odolat pokušením standardní stravy. Tím spíš, pokud si vaše okolí (ať už rodina, či kolegové v práci) okatě pochutnávají na, pro vás zakázaných, jídlech. Buďte na takovéto chvíle připravení a mějte v zásobě recepty, na kterých můžete občas „povoleně zhřešit“. Detail receptu »
Slané květákové muffiny
Už vám míchaná vajíčka „lezou krkem“? Nevíte, co k snídani? Zkuste jednou vejce trošku jinak… Muffiny si můžete připravit předem, stačí je pak pouze ohřát, skvělé jsou ale i studené. Detail receptu »
Nejvíce mých receptů najdete v mobilní aplikaci PaleoSnadno
Více než 700 zdravých a chutných receptů na jednom místě. Aplikace plná funkcí, se kterými bude vaření hračka. Přepočet surovin na počet porcí, detailní vyhledávání v receptech, nákupní seznam, alergeny, nutriční hodnoty, video postup u vybraných receptů nebo ukládání receptů do oblíbených.
Pikantní krkovička s pečenou kořenovou zeleninou
Tohle jídlo si doma chodili všichni přidávat, dokud nezůstaly prázdné pekáče a nezmizely i porce na druhý den:-) Detail receptu »
Pikantní curry
Pokud máte v lednici otevřenou plechovku kokosového mléka a nevíte co s ním, tohle je ideální recept :-) Přidejte zeleninu, to správné koření a máte za chvíli hotový exotický pokrm, který v sobě kombinuje pikantnost curry pasty a jemnost kokosového mléka. Detail receptu »
Domácí kečup
Kečup je tak trochu fenoménem české kuchyně, děti ho milují a nejedna kuchařka ho používá na ochucení jídel při vaření. Nedávno proběhla médii debata o kvalitě prodávaných kečupů a o zdravotní závadnosti či nezávadnosti používaných ingrediencí. Proto vyzkoušejte tento recept na domácí kečup – budete přesně vědět, co jíte :-) Detail receptu »
Flank steak s celerovými hranolkami
Pořádný kus dobře připraveného masa pro mě znamená „nebe v hubě“ :-) Kvalitní steakové maso není zrovna nejlevnější záležitost. Dobře uzrálý flank steak ale lze koupit již okolo 300 Kč za kilo, což není až tak šílená investice. Detail receptu »
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
S koncem léta, když se začíná zase ochlazovat, se opět vracím k polévkám, na které jsem si v horkém období ani nevzpomněla. Jednou z mých oblíbených je dýňová polévka – její příprava je velmi snadná a existuje na ni spousta receptů. Tady je jeden z nich, s použitím kokosového mléka. Detail receptu »
Hubnoucí diář MÉ NOVÉ JÁ
Během 3 měsíců, krok za krokem, týden po týdnu vás tento notes povede na cestě za novým já. Rozhodli jste se ke změně? Skvělé! Tento unikátní osobní diář vám v tom pomůže a provede vás po dobu 12 týdnů celou změnou.
Roastbeef s česnekovou majonézou
Roastbeef (rostbíf) jsem milovala už jako dítě. Že bych ho zvládla někdy sama udělat, mě ani ve snu nenapadlo – příprava mi vždycky připadala hrozně složitá, něco jako molekulární chemie ;-) Ale ono je to mnohem snazší, než se zdá. Takže se toho nebojte a recept vyzkoušejte. Detail receptu »
Broskvové čatní (chutney)
Čatní (čtěte čatný) je původně indická pikantní omáčka s výraznou sladkokyselou chutí, připravovaná nejčastěji z různých druhů ovoce. Je skvělým doplňkem mnoha jídel, které dokáže neuvěřitelně ozvláštnit a chuťově pozvednout. Hodí se dokonale například ke grilovanému masu či tuňákovému tataráku, lze jí ochutit pečené kuře či na talíři doplnit podávaný sýr. Můžete ji
třeba přimíchat do majonézy a získáte netradiční dip k pečené zelenině. Detail receptu »
Cibuláda
Cibule je u mě „královna kuchyně“ (bez ní prostě neumím vařit :-)), většinou ale v receptech hraje vedlejší roli. V tomto receptu na netradiční přílohu k masu je ale za „hvězdnou sólistku“
Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančovou šťávou
Tahle polévka v sobě kombinuje sladkost mrkve, pikantnost zázvoru a kyselost pomeranče. Její příprava je velmi jednoduchá… Detail receptu »
Krůtí maso ve slanině s květákovou kaší a smaženou cibulkou
Pomocí tohoto jídla jsem přesvědčila svou dceru, že Paleo jídla můžou být VÁŽNĚ moc dobrá. Při tom to nebylo nic složitého na přípravu.
Avokádo a cibule ve slaninovém kabátku
Pokud vás občas honí mlsná na něco malého k zakousnutí, tenhle recept může být dobrou variantou, jak příjemně a „povoleně“ hřešit. Detail receptu »