Stravovací styl: Low Carb
Letní zeleninový salát se sýrem a vejci
Velmi jednoduchý, ale chuťově geniální recept. Mám ho ve svých vzpomínkách spojený s dětstvím a horkým létem, kdy vždy perfektně osvěžil. Určitě ho vyzkoušejte. Myslím, že budete jeho chutí mile překvapeni. Detail receptu »
Bůček dušený v kokosové vodě
Recept na dušený bůček vychází z vietnamské kuchyně. Kombinuje v sobě nasládlou chuť vody z mladého kokosu (pozor neplést s kokosovým mlékem), pikantnost chilli papriček a kyselost limetky. Detail receptu »
Chřestová krémová polévka
Tenhle recept musíte rozhodně vyzkoušet. Budete vrnět blahem, jak moc je dobrý. Možná se o druhou porci ani nebudete chtít dělit :-) Takže, pokud je právě sezóna, určitě si chřestu kupte víc a polévky si udělejte pořádný kotel. Detail receptu »
Zelný salát s červenou řepou
Tomuhle se říká „vitamínová bomba“. Kam se hrabe nějaký mulťák z lékárny :-) Věděli jste, že v zelí je jen o něco menší množství vitamínu C než v citrónech? Pro pokrytí denní dávky cca 80 mg (při nemoci tato potřeba stoupá až 20násobně) jich stačí sníst přibližně 180 g. Ale uznáte sami, že miska zelného salátu se konzumuje mnohem lépe než stejné množství citrónu :-D Detail receptu »
Pečené karbanátky se špenátem a žampióny
Karbanátky jsou skvělou volbou pro možnost přípravy jídla předem, třeba na snídani, když prostě ráno nemáte čas. Nebo na cesty, kdy potřebujete kompaktní jídlo do ruky, které chutná dobře i studené. Detail receptu »
SVĚŽÍ kuchařka
170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa Krásné velké fotky, díky kterým nová jídla opravdu zkusíte. 704 stran našláplých spoustou receptů a tipů pro vaše vaření, vše vyladěné do poslední bylinky a špetky soli.
Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu
Nejsem zrovna typický milovník čokolády, čokoláda mi nikdy příliš nechutnala. Když jsem ale pro přípravu vánočního cukroví a kurzy vaření sháněla kvalitní čokoládu bez sojového či slunečnicového lecitinu a ideálně i bez cukru, došlo mi, že v této oblasti to mají „čokoholici“ těžké. Detail receptu »
Semínkový chléb
Další z receptů, který mi dal pěkně zabrat :-D První pokus byla vlastně náhoda a jen zpracování zbytků semínek, které jsem doma měla k dispozici. Příliš jsem výsledku nevěřila, takže jsem ingredience nevážila a jen je sypala postupně dohromady. Ale to, co vzniklo, mě nadchlo :-) Detail receptu »
Mexická květáková “rýže”
Tohle jídlo vážně miluju, ostatně jako celou mexickou kuchyni. Paradoxem je, že před tím, než jsem změnila způsob stravování a „mohla“ jíst rýži, tak jsem ji zas tak často nejedla. Moc mi nechutnala, brala jsem ji jen jako nudnou přílohu, která doplní talíř s masem a omáčkou. Detail receptu »
Batátové placičky s pečeným lososem
Tenhle recept je typickou ukázkou, jak se dá se základními surovinami hrát a jak můžete jen drobnou obměnou vykouzlit chuťově úplně jiné jídlo. Řeknete – pečený losos s batáty a majonézou, žádný objev... Detail receptu »
Porchetta
Porchetta (čti porketa) je typická italská specialita. V každém kraji najdete jiný „jediný pravý zaručený“ recept, někde hraje prim dochucení fenyklovými semínky, jinde třeba muškátovým oříškem nebo rozmarýnem... Detail receptu »
Nejvíce mých receptů najdete v mobilní aplikaci PaleoSnadno
Více než 700 zdravých a chutných receptů na jednom místě. Aplikace plná funkcí, se kterými bude vaření hračka. Přepočet surovin na počet porcí, detailní vyhledávání v receptech, nákupní seznam, alergeny, nutriční hodnoty, video postup u vybraných receptů nebo ukládání receptů do oblíbených.
Mexický losos s květákovou rýží, avokádem a rajčaty
Už jsem to tu několikrát zmiňovala – já prostě funguju na sluneční pohon :-) Podzim, s jeho pošmournými uplakanými dny, jednoduše nemám ráda. Proto se snažím v brzkém podzimu vařit jídla ze sezónních surovin, které mi evokují léto. Detail receptu »
Ghee (přepuštěné máslo)
Přepuštěné máslo se v české kuchyni používalo odjakživa (zejména v dobách před zavedením rostlinných olejů). Obdobně ghee je neodmyslitelnou surovinou v indické kuchyni, s dlouholetou tradicí. Jejich způsob přípravy je mírně odlišný. Detail receptu »
Škvarky a sádlo pečené v troubě
Možná vás napadla otázka, proč dělat sádlo a škvarky v troubě tak dlouho, když na pánvi máte hotovo za několik desítek minut. Na to je úplně jednoduchá odpověď. Vlastně tři. Trvá to sice déle, ale nemusíte u toho pořád stát. V troubě se lépe kontroluje teplota, takže určitě sádlo ani škvarky nepřepálíte. Nebudete mít v kuchyni (a ani v troubě) mastný povlak, takže budete mít s úklidem mnohem méně práce. A to za to stojí! Detail receptu »
Spirálový zeleninový koláč
Tenhle efektní zeleninový koláč mě už dlouho lákal udělat. Bylo mi ale jasné, že bude hodně pracný, původní recept navíc obsahoval moučný korpus a náplň ze zakysané smetany. A do toho se mi ani do jednoho nechtělo. Jenže, občas je prostě nejlepší nechat nápad trošku „uležet“ a on se časem vytříbí sám. Detail receptu »
Pečené dýňové nudle s rajčaty a masovými kuličkami
Pokud máte doma spiralizér, tenhle recept určitě vyzkoušejte. A jestli ne, tak si honem tohoto skvělého kuchyňského pomocníka pořiďte. Dokáže totiž z mnoha druhů zeleniny vykouzlit překvapivě dobré nudle. Detail receptu »
Hubnoucí diář MÉ NOVÉ JÁ
Během 3 měsíců, krok za krokem, týden po týdnu vás tento notes povede na cestě za novým já. Rozhodli jste se ke změně? Skvělé! Tento unikátní osobní diář vám v tom pomůže a provede vás po dobu 12 týdnů celou změnou.
Pečené brokolicové karbanátky s tatarskou omáčkou
Že „nouze naučila Dalibora housti“ známe (doufám ;-)) všichni. V případě tohoto receptu to platí dvojnásob. Z lednice na mě smutně koukal balíček mletého masa a brokolice. Napadaly mě různé varianty a kombinace, ale nakonec vyhrála lenost :-) Detail receptu »
Dýňové placky
Dýňová sezóna je tady! Jestli dýni milujete stejně jako já, budete podobně nadšení. Dýně je totiž neuvěřitelně variabilní zelenina, dá se z ní připravit spoustu dobrot – od pyré či polévky, přes pečenou dýni, po dezerty. A když budete mít pocit, že už vám nic nového nemůže ukázat, vždy se objeví něco nového, co vás nadchne. Detail receptu »
Vepřová panenka v ořechovo-bylinkové krustě s pečenou zeleninou
Vepřová panenka bývá prubířským kamenem mnoha domácích kuchařů. Nejeden z nich ji totiž peče či restuje příliš dlouho na vysokou teplotu a pak je maso zbytečně vysušené. Detail receptu »
Kuřecí směs s tamarindem a květákovou „rýží“
Jednou z věcí, které na paleu nebo Whole30 miluju, je objevování nových chutí a ingrediencí. Najednou v obchodech nemíjím bez povšimnutí různé „tajemné suroviny“, které jsem dřív „úspěšně“ ignorovala. Detail receptu »
Ledová káva s kokosovou šlehačkou
Horké počasí posledních dní mě inspirovalo k „vytvoření“ něčeho extra ledového a osvěžujícího. Po gazpacho polévce přišla na řadu ledová káva. A že v těch vedrech vážně „bodla“, vám asi nemusím vysvětlovat ;-)
Gazpacho
Gazpacho je trošku netradiční polévka – jí se totiž studená. Co studená? Přímo ledově vychlazená. A to v horkých letních dnech může přijít vyloženě k chuti ❤️ Pochází z jižního Španělska, kde má snad každá rodina svůj vlastní zaručený recept – někdo přidává bílý chléb, jiný červené víno, základem je ale vždy perfektně zralá a chuťově bohatá zelenina. Bez ní to zkrátka nikdy nebude ono :-) Detail receptu »