Štítek: ŘÍJEN - sezónní suroviny
Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:
* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).
Co z říjnových sezónních surovin uvařit? Třeba...
Květákový hummus
Musím přiznat, že hummusu jsem se dlouho vyhýbala. Ten název ve mně nevzbuzoval zrovna důvěru :-D Nicméně po prvním ochutnání to byla láska na celý život ❤️ Kombinace našlehané hebké cizrny a tahini je dokonalá. Jak ale na tuhle dobrotu bez použití luštěnin? Samozřejmě že výsledek není stejný jako u originálního receptu, ale i tahle varianta z květáku je skvělá a poslouží jako zajímavý dip. Detail receptu »
Zapečený chléb se sýrem a rajčatovou salsou
Tento recept byl před několika lety hooooodně oblíbený. Pamatuji si, jak jsme si ho dávali vždy na grilovačce, když jsme čekali, než bude hotové maso. Nedávno jsem si na tenhle zapečený chléb se sýrem vzpomněla a dostala na něj chuť :-) No kdo by nemiloval krásně roztavený sýr a chleba ochucený bylinkami a česnekem a k tomu voňavou rajčatovou salsu. Lahoda ❤️ Detail receptu »
Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami
Tento recept vznikl při mém zimním pobytu v jižním Španělsku. I když je většinou v prosluněné Andalusii i během zimy přes den krásně teplo, přes noc teploty klesají až k bodu mrazu. Jenže v bytech tam nikde nenajdete topení! To se pak hodí nějaká dobrota, která vás pořádně zahřeje. I když zelí není úplně typická andaluská surovina, tady mi poskytla základ pro dobrotu z jednoho hrnce, která tento účel splnila víc než dobře ❤️ Detail receptu »
Famózní dort, který najdete ve Voňavé kuchařce
Tenhle skvělý tvarohový dort a sposty dalších dobrot najdete v mé tištěné Voňavé kuchařce. Obsahuje 656 stran přirozeně bezlepkových receptů s nízkým obsahem sacharidů a najdete v ní 146 šťavnatých receptů ze kterých si vybere opravdu každý.
Krémový toskánský květák s kuřecím masem
Pamatuju si, že dříve jsem měla květák spojený jen se třemi jídly - květákovou polévkou, květákovým mozečkem a smaženým květákem. Tahle zelenina mi přišla hrozně nudná. Dnes je tomu přesně naopak. Květák patří spolu s cuketou k mým nejoblíbenějším surovinám. Dá se s ním vyloženě kouzlit - od rýže, kaše, přes různé placky, až po směsi s jinými druhy zeleniny. Tady je tip na krémový květák se špenátem a kuřecím masem. Doufám, že si pochutnáte stejně jako já ❤️ Detail receptu »
Pečené houby s dýňovou kaší
Určitě to znáte sami - i když je maso častou položkou ve vašem jídelníčku a nijak se mu cíleně nevyhýbáte, ne vždy je na něj chuť. Pro tyhle situace je fajn mít v záloze pár receptů, kde maso nepotřebujete, protože hlavní roli hrají úplně jiné suroviny. Jako třeba tady houby. Po upečení spolu s balzamikovým octem se z nich stane skvělý doplněk k nasládlé dýňové kaši. Detail receptu »
Polévka se zelím a dýní
Jakmile se venku ochladí, hned dostanu chuť na talíř horké husté polévky. Klidně i jako hlavní chod. Takové té, které se u nás doma říká "pro těhotné a kojící matky". Ve které stojí lžíce :-) A tohle je přesně taková polévka. Hustá, se silnou chutí díky vývaru z kostí, plná měkoučkého masa a hromady zeleniny. Cítíte, jak voní? ❤️ Detail receptu »
Mrkvové řezy se skořicovým krémem
Kdo by neznal (a nemiloval) mrkvový dort. Kombinace nasládlé mrkve a ořechů je totiž naprosto úžasná a spolu se skořicí dokáže navodit tu nejhezčí podzimní či zimní atmosféru. Pokud se vám ale nechce "činčat" s dortem, připravte tyto jednoduché řezy, které chutnají stejně skvěle ❤️ Detail receptu »
Mexický masový koláč
Když se řekne koláč, každému (včetně mě) vyskočí v hlavě automaticky představa nějakého moučného korpusu pokrytého sladkou náplní. Dejme tomu jsme ještě ochotní přistoupit na obrázek slaného koláče v podobě quiche nebo pizzy. Co ale jednou udělat koláč z mletého masa a mouku úplně vynechat? :-) Funguje to vážně skvěle! Detail receptu »
SVĚŽÍ a VOŇAVÁ kuchařka v balíčku s výraznou slevou
Dvě mé kuchařky vám poskytnou dostatek inspirace a receptů pro celý rok. Svěží kuchařka je zaměřena na vaření z jarních a letních surovin. Voňavá kuchařka je zaměřena na podzimní a zimní suroviny.
Plněná pečená dýně
Jak loupete máslovou dýni? V celku? Po částech? Já osobně postupně podle potřeba odkrajuji plátky z vrchní části bez semínek a ty pak samostatně snadno oloupu nožem nebo škrabkou. Jenže pak mi zůstává spodní část a s tou už se pracuje mnohem hůř. Tento recept vznikl jako možnost, jak se tomuto neoblíbenému kroku vyhnout. A funguje skvěle :-) Detail receptu »
Dýňová kešu bábovka se skořicí
Už jsem to psala v minulém receptu na dýňový salát a teď se budu opakovat - ale já dýni vážně miluju. Málokterá surovina je tak neuvěřitelně variabilní. Sluší jí to nejen ve slaných receptech, ale i v těch sladkých. Jako třeba v téhle kešu bábovce, vonící po skořici a hřebíčku. Recept sice vznikl na konci léta, ale úplně se s tímhle dezertem vidím zachumlaná do deky, po ruce s šálkem dobré kávy a v televizi puštěné staré klasické pohádky :-) Detail receptu »
Dýňový salát s bylinkami
Ještě před pár lety mi dýně připadala jako naprosto nudná surovina, ze které se dá udělat maximálně tak krémová polévka. Dneska se jí nemůžu nabažit a vždy se hrozně moc těším na její sezónu, až bude k dostání téměř všude. Pak přijde na řadu nejen ta zmiňovaná polévka, ale také třeba dezerty a různé přílohy. Od pečených kousků, přes "rýži" a pyré, až po různé přílohové saláty, jako je tenhle. Detail receptu »
Omáčka Romesco
Různé omáčky a dipy dokážou obyčejnou pečenou zeleninu nebo maso pozvednout na úplně jinou úroveň. A vážně to nemusí být jen tatarka nebo kečup :-) Zkuste si třeba připravit tuhle úžasnou španělskou omáčku z pečených paprik, rajčat a pražených mandlí. Skvěle chutná, vydrží v lednici až několik týdnů a lze jí použít nejen za studena jako dip, ale klidně také teplou jako omáčku k cuketovým těstovinám nebo grusetkám. Samá pozitiva, nemyslíte? :-) Detail receptu »
Smetanové zelí s houbami
S koncem léta a příchodem podzimu se většinou mění chutě na to, co by si člověk rád dal. Alespoň já to tak mám. V létě u mě vedou svěží jednoduchá jídla postavená na čerstvé zelenině. S prvním ochlazením přichází na řadu vařená či pečená podzimní zelenina, často v kombinaci se smetanovými omáčkami a houbami. Vše tohle jsem se pokusila spojit do snadného receptu z jednoho hrnce. A i když samochvála prý smrdí, myslím, že se to podařilo na výbornou :-) Detail receptu »
Mé šťavnaté recepty v jídelníčcích na hubnutí
Detailní stravovací plán plný mých receptů, který vás za tři týdny, krok za krokem, provede po cestě k dosažení ideální váhy a jejímu udržení od Petra a Míši z Fitplan.cz. Vychutnejte si 3 vyvážená jídla na každý den s obsahem do 100 g sacharidů denně. Tahle kniha je podrobný návod na hubnutí, s jídelníčky a recepty na tři týdny
Kuře na paprice
Máte rádi kuře na paprice? Já ho naprosto miluju ❤️ I proto jsem tenhle recept prostě musela připravit! Šťavnaté kuřecí maso v hebké husté smetanové omáčce, a to vše bez použití jakékoliv mouky. Vyzkoušejte a určitě mi dáte za pravdu, že tohle je prostě lahoda. V receptu máte připravený i video postup, tak nakoukněte. Detail receptu »
Cuketový salát se sušenými rajčaty a šunkou
Koukám, že v poslední době tu mám jeden cuketový recept za druhým. Čemu se ale také divit! Je plná sezóna cuket a nápadů, jak je zpracovat, není nikdy dost. Napadá vás klasikova otázka "Kam s ní?" Věřím, že až vyzkoušíte tenhle super jednoduchý salát, budete ještě litovat, že cuket nemáte doma víc. Detail receptu »
Plněné cuketové rolky
Zbylo vám upečené nebo uvařené kuřecí maso? Hledáte inspiraci co s ním? Snadná pomoc :-) Vyzkoušejte tento recept na plněné cuketové rolky. Věřím, že si ho zamilujete <3 Alespoň já si pochutnala moc! Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak chutnalo vám :-) Detail receptu »
Cuketové špagety (cudle) s tuňákem
V létě, kdy teploty teploty přesahují třicítky, se člověku nechce trávit moc času v kuchyni a volí na přípravu jednoduchá a lehce stravitelná jídla. Není ale nutné být celou dobu jen zeleninových salátech. Tyhle cuketové špagety si připravíte za pár minut, z pár surovin, které většina z nás má doma, a přesto věřím, že si ohromně pochutnáte. Stejně jako já :-) Detail receptu »
Panenka v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem
Květák je neuvěřitelně variabilní zelenina a dají se z něj vykouzlit naprosto skvělá jídla. Jedním z nich je třeba i tenhle teplý květákový salát se zálivkou ze sušených rajčat. Bude vám chutnat i samotný, ale spolu se šťavnatou vepřovou panenku v parmazánové krustě tvoří dokonalou dvojici. Určitě mi po vyzkoušení dáte za pravdu :-) Detail receptu »
Jogurtová panna cotta
Také někdy kupujete velké balení jogurtu a občas se vám stane, že už nevíte co s ním? Zkuste si připravit tuto lahodnou panna cottu. Ta se sice tradičně dělá pouze ze smetany, použití jogurtu ale funguje naprosto skvěle. V kombinaci s ovocným džemem je nakyslá chuť jogurtu přímo famózní <3 Detail receptu »
Mexická dýňová polévka
Klasickou dýňovou polévku se smetanou nebo kokosovým mlékem určitě znáte. Je skvělá, osobně ji mám moc ráda :-) Ale až vás popadne chuť ochutnat něco úplně jiného, zkuste tuhle dýňovku inspirovanou mexickou kuchyní. Kuře dodá vývaru pořádnou sílu a také lépe zasytí, než když je polévka jen ze zeleniny. Detail receptu »
Dušené hovězí s paprikou
Pro některé výrazy neexistuje v češtině jednoznačný překlad. Třeba takové anglické "stew" a "comfort food", které naprosto dokonale vystihují tohle jídlo. V češtině by se to asi dalo neobratně popsat jako "dušené maso v omáčce" a "jídlo na pohodu". Myslím, že až ho zkusíte, sami naprosto přesně pochopíte, že v tomhle má čeština tak trošku mezery :-) Detail receptu »