Stravovací styl: Vegetariánské
Čokoládový fondant (lávový dortík)
Představte si dortík, ze kterého po rozkrojení vyteče horká čokoláda. Tu si naberete na lžičku spolu s troškou zmrzliny nebo šlehačky a necháte v ústech rozpustit. Božská představa, ne? :-) A když vám slíbím, že příprava je ohromně jednoduchá (nenechte se vyděsit vypsaným postupem, je jen podrobný, ne složitý) a také neskutečně rychlá, máte výběr dalšího dezertu jasný. Detail receptu »
Lilkový “falafel”
Máte rádi falafel, ale z různých důvodů se vyhýbáte luštěninám? Úplnou náhodou, při jednom z mých alchymistických pokusů v kuchyni, se mi podařilo vytvořit něco chuťově velmi podobného. Musím říct, že výsledek mě i samotnou překvapil. Nejdřív jsem říkala "Škoda tak drahého sýru" :-( Ale nakonec mi to tak zachutnalo, že jsem tuhle lahůdku připravila během pár dní hned několikrát. Detail receptu »
Květákové “gnocchi”
Dlouho jsem přemýšlela, jak tenhle recept nazvat. Gnocchi? S originální italskou recepturou a typickými ingrediencemi to nemá vlastně nic společného. Květákové tolárky? Pod tímhle názvem by to asi nikdo nehledal. Nakonec jsem dospěla k názoru, že je to vlastně úplně jedno. Hlavně, že jsou chuťově výborné. Tak je vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnaly. Pro zastánce dodržování klasických postupů a názvů jsem přidala závorky ;-) Detail receptu »
Famózní dort, který najdete ve Voňavé kuchařce
Tenhle skvělý tvarohový dort a sposty dalších dobrot najdete v mé tištěné Voňavé kuchařce. Obsahuje 656 stran přirozeně bezlepkových receptů s nízkým obsahem sacharidů a najdete v ní 146 šťavnatých receptů ze kterých si vybere opravdu každý.
Lívanečky z krémového sýru
Lívance, lívanečky... snad nejoblíbenější a nejvíce vyhledávaný dezert na internetu. Jejich varianta z banánů a vajec je dokonce jedním z nejdiskutovanějších jídel během Whole30. Pokud ale zrovna Whole30 nedržíte a nevyhýbáte se mléčným výrobkům, zkuste tyto velmi jednoduché, ale chuťově výborné lívanečky. Detail receptu »
Čokoládová pěna
Jestli máte jen trošku rádi čokoládu, tenhle recept si zamilujete. Hebká, nadýchaná, hořko-sladká, jemňoučká pěna, která se přímo rozplývá na jazyku. Co víc si přát? Má to jedinou vadu - musíte pocvičit svou trpělivost a hezky pár hodin počkat, než se dezert vychladí a čokoláda mírně ztuhne. Detail receptu »
Domácí nutella
Nebudu vám mazat med kolem pusy (teda nutellu), tohle není zrovna recept, který bych doporučovala pravidelně zařazovat do jídelníčku. Většina lidí u některých jídel neumí jen tak olíznout lžičku a už si nedat další. A tohle je přesně jeden z nich. Takže O-P-A-T-R-N-Ě! Je to extra jedlé, dobré, voňavé. Zkrátka až moc mňam :-) Detail receptu »
Dutch Baby – pečená palačinka
Znáte tuhle německou pečenou palačinku? Vím, podle názvu to na německý recept nevypadá, ale slovem "dutch" byli označováni němečtí přistěhovalci v USA začátkem 20. století. A právě jim vděčíme za tuhle dobrotu. Její příprava je velmi jednoduchá, navíc si ji můžete udělat v mnoha verzích, takže se vám jen tak nepřejí. Detail receptu »
Černá sezamová / maková zmrzlina
V jedné japonské restauraci jsem ochutnala černou zmrzlinu, která mě absolutně nadchla. Hned na místě jsem zjišťovala detaily a po pár dnech si ji zkusila připravit i doma. Tradiční japonská zmrzlina se připravuje z opraženého černého sezamu. Já vyzkoušela i variantu s mákem či kokosovým mlékem. Všechno funguje dokonale! Detail receptu »
SVĚŽÍ a VOŇAVÁ kuchařka v balíčku s výraznou slevou
Dvě mé kuchařky vám poskytnou dostatek inspirace a receptů pro celý rok. Svěží kuchařka je zaměřena na vaření z jarních a letních surovin. Voňavá kuchařka je zaměřena na podzimní a zimní suroviny.
Italské chlebové tyčinky Grissini
Nebudeme si nic nalhávat. I když jste vyřadili klasické pečivo ze svého jídelníčku a téměř vám nechybí (někomu méně, někomu více), chuť na něco hezky křupavého máme občas všichni. Zkuste si proto v takových chvílích připravit tyhle úžasně voňavé italské tyčinky. Detail receptu »
Batátová polévka s chilli ořechy
Většinou vařím bez receptů, tak nějak intuitivně. Proto, pokud si postup nepoznamenám, už většinou nikdy neuvařím stejné jídlo stejným způsobem. A to je občas vážně škoda. I proto jsem začala psát tyhle stránky. Abych mohla sama k sobě občas nakouknout a nechat se receptem vést bez improvizace. Detail receptu »
Hlívové škvarky
Milujete škvarky? Tak tenhle recept je přímo pro vás! Nebo naopak - všichni básní o škvarkách a vy jim nemůžete přijít na chuť? Pak vyzkoušejte ty z hlívy. Hodí se jako zajímavý snack, nebo úžasně chuťově doplní různá jídla - od vařených batátů, přes květákovou rýži či pyré, až po míchaná vejce. Detail receptu »
Polévka z pečené červené řepy a fenyklu
Červená řepa je už celkem oblíbenou surovinou, fenykl na svou popularitu teprve čeká. Spoustu lidí odrazuje jeho výrazná pendreková chuť. Jenže ta se po tepelné úpravě naprosto ztratí a fenykl krásně zesládne. Dejte mu proto šanci. Zkuste ho upéct spolu s řepou a pak z nich připravte skvělou hustou polévku, která vás nadchne. Detail receptu »
Květákový kuskus
Květákovu rýži už zná asi každý, kdo jí "jinak". Zkuste ale jednou květák rozdrtit na drobnější zrnka a připravit ho na způsob kuskusu. Stačí ho doplnit ingrediencemi podle vaší chuti. V tomto receptu si můžete ještě dlouho po skončení léta připomenout teplé prosluněné dny. Pokud nejíte mléčné výrobky, vynechte sýr a květákový kuskus podávejte jako přílohu k orestovanému kuřecímu masu. Detail receptu »
Mé šťavnaté recepty v jídelníčcích na hubnutí
Detailní stravovací plán plný mých receptů, který vás za tři týdny, krok za krokem, provede po cestě k dosažení ideální váhy a jejímu udržení od Petra a Míši z Fitplan.cz. Vychutnejte si 3 vyvážená jídla na každý den s obsahem do 100 g sacharidů denně. Tahle kniha je podrobný návod na hubnutí, s jídelníčky a recepty na tři týdny
Švestkový koláč
Tenhle recept byl okamžitý nápad, když jsem na procházce se psem objevila krásné švestky, které tam jen tak ležely ladem a očividně je nikdo nesbíral. No řekněte sami, bylo by přece škoda je tam nechat :-) Ačkoliv tenhle druh ovoce sama moc nejím, koláč mi opravdu hodně chutnal. Vyzkoušejte ho se mnou. Detail receptu »
Krémová polévka z pečeného patizonu a fenyklu
Patizon a fenykl nejsou úplně tradičními druhy zeleniny, ze kterých by se doma běžně vařilo. Zejména u fenyklu se hodně lidí vyhýbá jeho specifické chuti. Věděli jste ale, že po tepelné úpravě se tato pro někoho velmi nepříjemná chuť a vůně zcela ztrácí a fenykl naopak krásně zesládne? Detail receptu »
Rychle naložený květák
Zaručuji vám, že tenhle květák překvapí naprosto každého, komu ho dáte na talíř. A to nejen svými zářivými barvami, ale i skvělou chutí. Příprava trvá jen pár minut. Pak už jen stačí vydržet alespoň do druhého dne a můžete ochutnat tuhle křupavou lahůdku. Myslím, že hned poběžíte pro další květák :-) Detail receptu »
Třešňový koláč s ořechovou drobenkou
Období třešní je hrozně krátké. Proto si je nenechte ujít. A až se přejíte těch čerstvých, udělejte si tenhle skvělý voňavý koláč s křupavou ořechovou drobenkou. Lze ho samozřejmě připravit i z jiného druhu ovoce, třeba borůvek či rybízu. Detail receptu »
Letní zeleninový salát se sýrem a vejci
Velmi jednoduchý, ale chuťově geniální recept. Mám ho ve svých vzpomínkách spojený s dětstvím a horkým létem, kdy vždy perfektně osvěžil. Určitě ho vyzkoušejte. Myslím, že budete jeho chutí mile překvapeni. Detail receptu »
Batátové krokety
Pokud si chcete občas zpestřit jídelníček a až tak nehlídáte množství sacharidů, můžete si připravit krokety z pečených batátů. I když se doba přípravy zdá dlouhá, většinu času zabírá samotné upečení a vychladnutí batátů. Detail receptu »
Zelný salát s červenou řepou
Tomuhle se říká „vitamínová bomba“. Kam se hrabe nějaký mulťák z lékárny :-) Věděli jste, že v zelí je jen o něco menší množství vitamínu C než v citrónech? Pro pokrytí denní dávky cca 80 mg (při nemoci tato potřeba stoupá až 20násobně) jich stačí sníst přibližně 180 g. Ale uznáte sami, že miska zelného salátu se konzumuje mnohem lépe než stejné množství citrónu :-D Detail receptu »
Kokosové kostky s kakaovým krémem a čokoládovou polevou
Tenhle recept mi zrál v hlavě celé čtvrté kolo Whole30. Je to vážně pech, když dostanete neodbytný nápad na dezert na začátku programu Whole30. Ale ustála jsem to :-) Detail receptu »