🔥 Zažijte v roce 2025 RESTART. Akce, která se nebude opakovat. 40% sleva do 31.1.2025 👉 Zjistit více

Štítek: ÚNOR - sezónní suroviny

Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:

* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).

čerstvé Jarní cibulka JARNÍ CIBULKA
čerstvé Kadeřávek KADEŘÁVEK
uskladněné Celer CELER
uskladněné Kapusta HLÁVKOVÁ KAPUSTA
uskladněné Dýně DÝNĚ
uskladněné Petržel HLÁVKOVÉ ZELÍ
uskladněné Pekingské zelí PEKINGSKÉ ZELÍ
uskladněné Mrkev MRKEV
uskladněné Petržel PETRŽEL
uskladněné Pórek PÓREK
uskladněné Červená řepa ČERVENÁ ŘEPA
uskladněné Tuřín TUŘÍN
uskladněné Cibule CIBULE
uskladněné Česnek ČESNEK
uskladněné Jablka JABLKA
uskladněné Hrušky HRUŠKY

Co z únorových sezónních surovin uvařit? Třeba...

Počet receptů: 114

Zelný salát s červenou řepou

Tomuhle se říká „vitamínová bomba“. Kam se hrabe nějaký mulťák z lékárny :-) Věděli jste, že v zelí je jen o něco menší množství vitamínu C než v citrónech? Pro pokrytí denní dávky cca 80 mg (při nemoci tato potřeba stoupá až 20násobně) jich stačí sníst přibližně 180 g. Ale uznáte sami, že miska zelného salátu se konzumuje mnohem lépe než stejné množství citrónu :-D Detail receptu »

Mrkvový dort s kešu krémem

Mrkev, jablka a ořechy jsou skvělé sezónní suroviny, které vám ve vhodné kombinaci dokáží prozářit pochmourný podzimní den. Dort není potřeba ani příliš doslazovat. Přirozenou sladkost mrkve a jablek stačí trochu podpořit pár datlemi. Detail receptu »

Jablečná granola

Jednou z nejvíce diskutovaných oblastí v paleo jsou snídaně. Ze začátku si každý nadšeně připravuje vejce na tisíce různých způsobů, jenže i ty se brzy přejí. Nebo jste byli zvyklí na ranní kaše a cereálie s mlékem, popřípadě máte na vejce intoleranci. Co pak? Detail receptu »

Hruškový makovec

Tedy nevím jak vy, já ale funguji na sluneční pohon. Studené a pošmourné počasí v posledních dnech mi na náladě nepřidá. Co mi ale dokáže náladu zvednout, je krásně voňavý dezert ;-) Detail receptu »

Vepřová panenka v ořechovo-bylinkové krustě s pečenou zeleninou

Vepřová panenka bývá prubířským kamenem mnoha domácích kuchařů. Nejeden z nich ji totiž peče či restuje příliš dlouho na vysokou teplotu a pak je maso zbytečně vysušené. Detail receptu »

SVĚŽÍ kuchařka

170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa Krásné velké fotky, díky kterým nová jídla opravdu zkusíte. 704 stran našláplých spoustou receptů a tipů pro vaše vaření, vše vyladěné do poslední bylinky a špetky soli.

Švestkový dip

No, nevypadá to možná zrovna vábně :-D Ale je to vážně moc dobré, zejména k vepřovému a hovězímu masu, ať už jako dip nebo základ omáčky. Navíc to zabere jen pár minut a v lednici vydrží i několik týdnů či měsíců. Detail receptu »

Mrkvový krém s kokosovým mlékem

Za dveřmi je astronomické léto (doslova chybí pár hodin), ale počasí posledních dní tomu moc neodpovídá. Proto i v tomto období, kdy se už běžně polévkám spíš vyhýbám, ráda zařadím do svého menu jídlo, které mě v podobném pošmourném počasí zahřeje na těle a svou úžasnou barvou i pohladí na duši. Detail receptu »

Coleslaw

V obchodech se během pozdního jara začíná objevovat rané zelí. Nezmeškejte jeho období a určitě si pár hlávek kupte. Nadchne vás svojí šťavnatostí a příjemnou jemnou chutí. Detail receptu »

Pórková polévka s lososem

Recept na tuto polévku v sobě ukrývá 2 snahy: 1) Nasytit z jedné porce lososa více lidí. 2) Uvařit krémovou polévku bez použití smetany, kokosového mléka anebo vajec. Detail receptu »

Lososové koláčky s citrónovou majonézou

Tohle jídlo mi evokuje teplé letní večery. Nevím vlastně ani proč :-D Možná je to kombinací sladké chutě dýně a ryby s osvěžující kyselostí citronové majonézy. Detail receptu »

Nejvíce mých receptů najdete v mobilní aplikaci PaleoSnadno

Více než 700 zdravých a chutných receptů na jednom místě. Aplikace plná funkcí, se kterými bude vaření hračka. Přepočet surovin na počet porcí, detailní vyhledávání v receptech, nákupní seznam, alergeny, nutriční hodnoty, video postup u vybraných receptů nebo ukládání receptů do oblíbených.

Masovo-kapustový nákyp

Nejčastější otázkou, kterou dostávám k jídelníčku Whole30, je dotaz na jednoduché snídaně. Většina z nás totiž nemá ráno čas na přípravu čerstvého jídla a pokud se chvilka najde, často to řešíme míchanými vejci. Detail receptu »

Pečená dýně s kysaným zelím a masem

Původně jsem tento recept ani na blog dávat nechtěla. Ale… Jídlo jsem si připravila na oběd do práce, kde ochutnaly všechny mé kolegyně. A ačkoliv se stravují podle konvenčních pravidel, chtěly recept. Takže, tady je :-) Jídlo možná není úplně fotogenické, vše ale vynahradí jeho chuť. Perfektně se v něm totiž doplňují sladká chuť (z dýně), kyselá (ze zelí) a slaná (z masa a výpeku). Rozhodně doporučuji k vyzkoušení. A kolegyňky z práce by se mnou určitě souhlasily ❤️ Detail receptu »

Pomalu pečený bůček s dýňovým salátem

Určitě jste si už všimli, jak moc miluji pomalé pečení. Maso je díky této úpravě krásně měkoučké a zůstane šťavnaté, i když si „hoví“ v troubě několik hodin. Detail receptu »

Salát Waldorf

Salát Waldorf je pojmenován po místu svého vzniku, po hotelu Waldorf Astoria v New Yorku, kde ho na konci 19. století vymyslel vrchní číšník Oscar Tschirky. Některé zdroje jeho autorství popírají, stejně tak se různí původně použité suroviny. Detail receptu »

Vepřová panenka na houbách

Vepřová panenka je skvělé a chutné maso, snadno se ale může nevhodnou přípravou vysušit. Vyzkoušejte ho proto jen jemně opéct na pánvi a pak nechat dojít v troubě. Detail receptu »

Hubnoucí diář MÉ NOVÉ JÁ

Během 3 měsíců, krok za krokem, týden po týdnu vás tento notes povede na cestě za novým já. Rozhodli jste se ke změně? Skvělé! Tento unikátní osobní diář vám v tom pomůže a provede vás po dobu 12 týdnů celou změnou.

Hovězí rendang se zeleninovými nudlemi

Tenhle recept jsem měla v „merku“ už dávno předtím, než jsem vůbec poprvé slyšela o paleu nebo Whole30, ale nikdy jsem se k jeho přípravě „nedokopala“. Až teď. Své aktuální Whole30 jsem si kromě jiného pojala jako takovou malou osobní revoluci v kuchyni – zkouším nové recepty a ingredience, oprašuji ty dávno zapomenuté. Detail receptu »

Krkovička v hořčici s blanšírovanou kapustou

Blanšírování je stará klasická kuchařská metoda, která pomocí rychlého přivedení k varu a následného prudkého zchlazení pomáhá v zelenině uchovat maximum vitamínů a zároveň nádherně zvýrazní přirozenou barvu zeleniny. Detail receptu »

Italské masové kuličky s omáčkou arrabbiata a špagetovou dýní

Pokud jste zatím nikdy nepřipravovali špagetovou dýni, určitě vás mile překvapí. Nečekejte konzistenci a chuť klasických těstovin. Pokud vás ale „honí mlsná“ na pikantní rajčatovou omáčku s těstovinami, určitě vám špagetová dýně poskytne skvělý základ, který při dobrém dochucení klasické špagety v mnohém předčí. Detail receptu »

Žampiónový krém

Dostala jsem chuť na žampiónový krém. Nebyla jsem si ale jistá, jak to půjde bez šlehačky, a kokosové mléko mi do této polévky nějak „nepasuje“. Dopadlo to ale myslím víc než dobře ;-) Detail receptu »

Bůčková roláda s játrovou nádivkou a šťouchaným celerem

Masové rolády se nedají připravovat v jedné porci, vždycky vyjde množství pro více strávníků. Anebo to pojměte jako já, kdy vám připravená roláda poskytne základ jídla na několik dnů. Detail receptu »

Hovězí na houbách s celerovým pyré

I když příprava hovězího masa trvá delší dobu, nenechte se tím odradit. Odměnou vám bude masíčko, které se přímo rozplývá na jazyku a dá se krájet lžící. Detail receptu »

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0